XS
SM
MD
LG

Srbija poslala Italijane kući

Košarkaška reprezentacija Srbije pobjedom nad Italijom od 83:67 plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva u Istanbulu.

Foto: fiba.com

Prvi pet minuta košarkaši Srbije nisu postigli poena, a za to vrijeme Italijani su vodili sa 5:0. Uspjeli su „orlovi“ da se probude na vrijeme i ne dozvole protivniku da stvori veću razliku, već su napravili preokret i poveli sa 8:7. Ipak time Etora Mesine ponovo vraća prednost i vodi do pred sami kraj četvrtine, no Milosavljević serijom 4:0 donosi vođstvo Srbiji za kraj četvrtine. U nastavku se razigrao Stefan Jović, djelio je asistencije Kuzmiću i Marjanoviću, a nakon što je oteo loptu i poentirao donio je +7 svojoj ekipi. Lučić i Mačvan su pogodili za tri i Srbija je prvi put imala dvocifrenu prednost, ali istom mjerom su uzvratili Burns i Datome. Ipak centri u timu Aleksandra Đorđević vraćaju na +11 (44:33) i s tim rezultatom se odlazi na odmor.

U prvom poluvremenu Italijani su šutali za tri 7/17, dok je Srbija imala 100% učinak sa linije penala (16/16). Početak drugog poluvremena bio je siromašan što se tiče koševa, tako je u prvih pet minuta ukupno postignuto 14 poena. Italijani su jednom spustili ispod deset razlike, ali je Mačvan vratio to na isto rastojanje kao i pred početak četvrtine. Kasnije su „orlovi“ povećali na +13, a na pet minuta prije kraja Italija prilazi na -8. Odgovornost je preuzeo novi igrač „Sakramenta“ Bogdan Bogdanović i sa saigračima je napravio seriju 9:0 čime je bilo riješeno pitanje pobjednika.

Najefikasniji na meču bio je Bogdanović sa 22 poena, iako je do pred kraj treće imao samo šest, Mačvan je postigao 13, Lučić je imao 11, a Milosavljević i Marjanović su imali po 10 poena. Na drugoj strani Belineli je postigao 18, a Datome 15 poena. Protivnik Srbije u polufinalu (petak u 20:30h) biće selekcija Rusije, koja je jedina nanijela poraz timu Aleksandra Đorđevića na šampionatu, a drugi par čine Španija i Slovenija (četvrtak 20:3h).