XS
SM
MD
LG

Dragić odgurao Sloveniju na evropski vrh

Srbija je dobro počela meč, posle tri asistencije Bogdanovića i tri koša Kuzmića vodila je sa 6:5. Nedugo potom, kad je pogodio i Bogdanović Srbija je imala „plus pet”, a Kokoškov je bio primoran da zatraži tajm-aut (18:13).

Vodila je Srbija i sa 28:27 posle trojke Birčevića, ali je tada Slovenija preuzela kontrolu. Bolje rečeno, Goran Dragić.

NBA as je do poluvremena postigao neverovatnih 26 poena! Menjao je Đorđević čuvare, ali nije vredelo, Srbin u dresu Slovenije je bio nemilosrdan.

Upravo posle šest njegovih vezanih poena Slovenija je prvi put imala dvocifrenu razliku (38:28), a do poluvremena imali su „plus devet” (57:48).

Dugo je Slovenija držala distancu, sve do 63:53. Ali, tada je Đorđević promešao karte, šansu je dao Miciću, Štimcu, Birčeviću i Guduriću.

A oni su polako krckali prednost rivala, te je Kokoškov posle pogotka Štimca morao da zatraži tajm-aut (63:61).

Rendolf je pogotkom vratio sigurnost, a kad je na parketu ponovo bio Dragić, znalo se daće na njega ići napadi. On je ponovo pogodio iz solo akcije, a potom je dva bacanja ubacio i Prepelič (69:61).

Birčević je na ulasku u poslednji minut trećeg kvartala pogodio trojku iz ćoška, a napokon je to uradio i Bogdanović (69:67).

Dragić je do kraja iznudio dva bacanja i naravno pogodio (71:67), ali se Srbija vratila u igru pred poslednjih deset minuta.

Dve gluposti Gudurića održale su Slovence u igri. Druga je bila nesportska greška na Nikoliću, pa je Đorđević vratio u igru Micića.

Dva bacanja Nikolića i koš Blažiča vratili su osam razlike Slovencima (75:67). I to bez Dragića i povređenog Dončića na parketu.

Mačvan je trojkom vratio nadu, ali je Blažič još jednom bio precizan (77:70). No, Bogdanović i Micić su vratili „minus tri” (77:74).

Ali, potom su sudije pomogle Sloveniji, odsvirale su „floping” Miciću, umesto četvrtog faula Dragiću. No, ovaj je promašio slobodno bacanje, a potom i šut za tri.

Skok u napadu Kuzmića, te asistencija ka Lučiću bili su signal da Kokoškov ponovo zatraži tajm-aut (77:76). Nije pomoglo, posle koša Mačvana Srbija je vodila (78:77).

Prepelič je nastavio tamo gde je stao u prvom poluvremenu, ponovo pogodio dalekometnu trojku, ali je Mačvan vratio izjednačenje (80:80), na četiri minuta do kraja.

Dva promašena bacanja Kuzmića nisu bila dobar znak, Prepelič je potom pogodio i naterao Đorđevića da zove tajm-aut (84:82).

Usledila su dva promašaja za tri, najpre Bogdanovića, potom i Mačvana. Rendolf je to kaznio (86:82), na 98 sekundi pre kraja.

U narednom napadu Bogdanović je izblokiran, a potom je Lučić pri šutu za tri poena faulirao Prepeliča (88:82). Za preokret je bilo kasno, Slovenija je zasluženo na tronu,piše Sportski Žurnal.

mala je sjajnu priliku Srbija da osvoji titulu prvaka Evrope, vodila je sa 82:80, ali je odigrala katastrofalnu završnicu meča

 Srbija – Slovenija 85:93 (22:20, 25:36, 20:15, 18:22)

SRBIJA: Mačvan 18, Bogdanović 22, Lučić 9, Milosavljević 2, Birčević 8, Štimac 2, Lazić, Micić 4, Gudurić 6, Jović 2, Kuzmić 6, Marjanović 6.

SLOVENIJA: Rendolf 11, Rebec, Dragić 35, Nikolić 4, Prepelič 21, Murić 5, Blažič 7, Vidmar 2, Zagorac, Dimec, Čančar, Dončić 8.

Foto: D.Žarković