XS
SM
MD
LG

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić podržava FK Borac

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, održao je danas sastanak sa delegacijom Fudbalskog kluba Borac, koju je predvodio predsjednik kluba Branko Kovačević. Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u klubu kao i o planovima kluba za naredni period u sportskom i organizacionom segmentu. U tom smislu, gradonačelnik Radojičić je naglasio da je prevashodni sportski cilj kluba u ovoj sezoni plasman među šest najboljih klubova u Premijer ligi.

- Borac je svakako jedno od najvećih sportskih imena u našem gradu i klub kome sportska javnost Banje Luke posvećuje veliku pažnju. Uprava nas je danas informisala o svojim planovima, a Grad sa svoje strane ima namjeru da prati ove aktivnosti, jer nam je svima u interesu da Borac, srednjoročno gledano, mora biti u borbi za sami vrh Premijer lige BiH. Grad Banja Luka ove godine izdvaja 140.000 KM za finansiranje Borca, što je najveći pojedinačni iznos. Nekada je to bio veći iznos, ali kako se smanjivao gradski budžet tako su bila i manja izdvajanja za sport. Radi se i na tome da Borac riješi dugovanja koja postoje, a uprava ima dobre planove, ali je opterećenje ranijih dugovanja veliko – rekao je Radojičić.

On je dodao da je važan segment funkcionisanja kluba i korištenje Gradskog stadiona.

- Zimus smo otvorili pomoćni teren koji je značajno poboljšao uslove za treniranje, jer ga koriste i drugi klubovi, ne samo Borac. Grad će nastaviti da ulaže u sportsku infrastrukturu, a sa Borcem imamo ozbiljna razmišljanja o tome na koji način obogatiti sadržaje na samom stadionu iz kojih bi Borac mogao prihodovati značajna sredstva – istakao je gradonačelnik.

Predsjednik Borca Branko Kovačević, ocijenio je današnji sastanak konstruktivnim i istakao da se u Borcu trenutno radi na uspostavljanju sistema koji može da funkcioniše i koji će na duži period biti održiv. 

- Mi imamo priotietete, a to su rješavanje finansijskih problema, infrastruktura i razvoj omladinske škole. Želimo da omasovimo našu omladinsku školu, zatim da zaštitimo prostor oko sadašnjeg pomoćnog terena, odnosno da on bude namijenjen za sportske sadržaje. Vjerujem da ćemo uz pomoć svih uspjeti u namjeri da održimo Borac i da stvorimo samoodrživ projekat u budućnosti – zaključio je Kovačević.

Dio današnjeg sastanka posvećen je i novom konceptu finansiranja sporta u gradu. Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da se taj dokument trenutno nalazi u javnoj raspravi i pozvao sve sportske radnike da se uključe u ovu javnu raspravu kako bi se došlo do što kvalitetnijih rješenja.

- Nadležno Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport je pripremilo novi koncept finansiranja sporta u gradu i novi koncept prediđa jasno preciziranje šta Grad kroz svoje programe finansira u sportu, u smislu klubova, manifestacija i infrastrukture. Želimo da u tom segmentu neke stvari uredimo i da se tačno zna šta se finansira – kazao je Radojičić i dodao da je Grad već sada počeo sa pripremama budžeta za narednu godinu, što uključuje i planiranje sredstava za sport.

Detalj sa današnjeg sastanka


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8