XS
SM
MD
LG

Begić ćuti, Pilav vodio sastanak

Ono što je Tanja Račić, sudija sa FIFA znakom iz Banjaluke obelodanila u pismu poslatom, u prvom redu, predsedniku Fudbalskog saveza BiH Elvedinu Begiću tema je za automatsku vanrednu sednicu Izvršnog odbora „krovnog“ Saveza na kojoj bi trebalo da se ispitaju svi, teški, navodi devojke koja je istakla da je fizički maltretirana, fizički slostavljana i nad kojom se vršio mobing, nudeći podatke o prevarama i nameštanjima utakmica.

Prvooptuženi direktor Odelenja za takmičenje Elmir Pilav juče je, na Vlašiću, zajedno sa prvim čovekom za licenciranje Adnanom Džemidžićem i potpredsednicima Miloradom Sofrenićem i Ivanom Beusom održao i vodio sastanak s predstavnicima klubova premijerligaša. Umesto da u Savezu pokrenu istragu u „slučaju Pilav i Prolić“, sve pokušavaju da zataškaju, a predsednik Saveza Dino Begić nije reagovao iako je Račićeva pismo uputila najpre na njegovu adresu.

-Neće sada biti nikakvo iznenađenje ukoliko predsednik Begić ponovo uzme slobodno da se odmori od problema koji su isplivali napovršinu, a za navode Tanje Račić saznali su i UEFA, odnosno FIFA. Setite se samo kako je Begić pobegao letos kada je Zrinjski osvojio titulu, a sa Grbavice se sručilo veliko nezadovoljstvo na FS BiH. Tada je u prvi plan gurnuo potpredsednika Sofrenića iz Bijeljine da bude njegov „portparol“, nedavno se vratio i vodio sednicu Izvršnog odbora, prvi put posle nekoliko meseci – istakao je izvor Žurnala blizak Fudbalskom savezu BiH.

U maju ove godine ostavke su ponudili ili podneli (radilo se o klasičnom bacanju prašine u oči) i u pismu Račićeve pomenuti Ibrahim Hasanbegović, trenutni predsednik Komisije sa sudije i suđenje FS BiH i Elmir Pilav, aktuelni posmatrač suđenja UEFA. Međutim, kada se prašina slegla oni su, nesmetano, i bez odgovornosti nastavili da obavljaju svoje unosne funkcije, bez trunke etičnosti i odgovornosti koje od njih fudbalska javnost u dejtonskoj zemlji traži.

Da mnogo toga ne štima pokazuje i primer još jednog banjalučkog sudije sa FIFA znakom Ognjena Valjića koji je u prethodnih osam kola Premijer lige BiH za seniore sudio samo jednu utakmicu iako je preporuka UEFA i FIFA da internacionalac najmanje svakih 15 dana mora da sudi jednu utakmicu u seniorskoj konkurenciji. Doduše, Valjić je „nagrađivan“ i utakmicama omladinskih kategorija.

-Vrlo jasno je da je Valjić zapao u nemilost ljudi iz Sudijske komisije FS BiH koja je leglo korupcije, kompromitovanosti i nemoralnosti. Pa je li vam dovoljna izjava Salema Prolića: „Ja sam Bog i sve se pitam!“? Nažalost, ovdje se sadapokušava iskriviti činjenično stanje i zameniti teze.  Astvar je više nego jasna! Ako je sve ono istina što je Tanja Račić napisala Pilav i Prolić moraju da lete iz Saveza. Ukoliko nije onda Račićeva nema više šta da traži u fudbalu BiH. Kao i uvek ovde će se tražiti kompromisi, a oni su trula budućnost. Fudbalski savez BiH baš funkcioniše na tim neprirodnim koalicijama i kompromisima od kojih će se sam od sebe urušiti. Već je počeo – dodaje naš izvor.

I dok plamen sve više hvata Fudbalski savez BiH odgovorni u ovoj organizaciji se češljaju. U prvom redu predsednik Elvedin Begić od kojeg je Tanja Račić, u pismu koje je uzdrmalo fudbalsku javnost u BiH, zatražila zaštitu i pomoć. Izostala je reakcija osim šturog saopštenja objavljenog na zvaničnom sajtu FS BiH u kojem se kaže da će navodi Tanje Račić biti ispitani.

Šta je sa dokazima koje je ponudila ova mlada osoba iz Banjaluke? Begić ćuti, a Savez razmišlja, šta i kako dalje? Kvalifikacije koje je iznela – napisala Tanja Račić imale bi najviši stepen ozbiljnosti i podigli uzbunu svugde na svetu, ali ne i u BiH, zemlji koja je sve osim teritorije na kojoj se može doći do istine i pravde.

Sportski Žurnal

 

Elvedin Begić