XS
SM
MD
LG

Petrovićeva osveta Željezeničaru

 U jednom od derbi susreta 9. kola Premijer lige BiH, Sloboda je na svom Tušnju u zvaničnom debiju Slavka Petrovića na klupi savladala Željezničar rezultatom 1:0.

Današnja utakmica u Tuzli počela je baš kao što se i očekivalo. Željezničar je bolje i lakše održavao posjed lopte, a Sloboda je sa jako kvalitetnim dvostrukim defanzivnim blokom koji se agresivno branio uspijevala da otjera Željezničar od svog gola gotovo svaki put kad bi gosti uspjeli odigrati nešto kvalitetniji napad.

Tako je Željezničar imao nekoliko polušansi prije nego je Sloboda u 15. minuti umalo stigla do vodstva. Amer Ordagić je u današnjem susretu dobijao gotovo sve ničije lopte na sredini terena, a jednu takvu je oduzeo gostima, došao na desnu stranu kaznenog prostora Željezničara i ubacio u sredinu. Tamo je Siniša Stevanović šutirao praktično bez ikakve potrebe u okvir svog gola, a samo je zahvaljujući velikoj prisebnosti Vedrana Kjosevskog gol gostiju ostao netaknut u ovoj situaciji.

Svoju prvu šansu u 17. minuti je imao i Željezničar, kada je Muminović ispucao loptu ispred Ramovića, ali direktno u noge Zebi. Ipak, Zeba ga nije uspio savladati, šutirao je dosta slabo.

Sloboda je potom još jednom zaprijetila preko Amera Ordagića, prije nego je stigla do vodstva. Igrala se 38. minuta, kada je poslije kornera odbijenu loptu Zvezdan Đorđilović ubacio u kazneni prostor, a onda je Aleksandar Ignjatović spustio loptu do Sulejmana Krpića, koji snažnim i preciznim udarcem savladava golmana gostiju Vedrana Kjosevskog.

Bio je to konačan ishod prvog dijela, a onda je Željezničar agresivno krenuo u drugi dio susreta. Mogao je do poravnanja u 49. minuti, kada je Šabanadžović pronašao Projića, ovaj glavom spustio do Zeca, a Zec driblingom otvorio sebi prostor za udarac, koji na kraju nije uspio uputiti jer ga je izblokirao Ignjatović.

Nekoliko minuta poslije, sjajno je udarac Zakarića iz slobodnog udarca zaustavio Muminović. Tada se činilo da će Željezničar nastaviti sa dobrom igrom u drugom dijelu, ali umjesto toga, Sloboda je postepeno počinjala igrati sve bolje i bolje. 

Igrala se 60. minuta kada je domaći tim stigao do pogotka poslije odličnog kontranapada kojim je još jednom orkestrirao Ordagić. Veznjak Slobode je nekako prebacio loptu na drugu stranu kaznenog prostora, a tamo je Vladimir Grahovac smjestio iza leđa Kjosevskog. Ipak, gol je poništen radi ofsajda. Željezničar je na drugoj strani tražio penal nakon što je u kaznenom prostoru Slobode pao Sinan Ramović, ali umjesto penala, Ramović je dobio žuti karton.

Na drugoj strani, prvo je Ordagić, a potom i Zilkić, pao u kontranapadu nakon duela sa igračima Željezničara, ali Valjić nije svirao faul. Domaći su tražili i penal u 83. minuti nakon što je Ordagić fauliran u duelu sa Stevanovićem, ali je Valjić dosudio slobodan udarac za domaći tim.

Do kraja meča, domaći tim je majstorski iskontrolisao vrijeme i zadržao je svoje vodstvo i pobjedu. Tako se Slavko Petrović 'osvetio' Željezničaru za smjenu prije početka sezone.

 


Široki Brijeg 1 : 0 Vitez
Radnik 1 : 4 Sarajevo
Krupa 2 : 0 Borac
Sloboda 1 : 0 Željezničar
Zrinjski 2 : 0 Mladost
Čelik 2 : 0 GOŠK
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 9 8 0 1 24
2 Željezničar 9 6 1 2 19
3 Široki Brijeg 9 5 1 3 16
4 Krupa 9 4 3 2 15
5 Sarajevo 9 4 2 3 14
6 Mladost 9 4 2 3 14
7 Borac 9 4 1 4 13
8 Radnik 9 3 1 5 10
9 Sloboda 9 2 3 4 9
10 GOŠK 9 3 0 6 9
11 Čelik 9 2 1 6 7
12 Vitez 9 1 1 7 4