XS
SM
MD
LG

Kome treba srpska krv u Krupi na Vrbasu?

Krupa na Vrbasu, to bajkovito mjestašće u kanjonu Vrbasa, banjalučka mjesna zajednica na južnom ulazu u najveći Grad Republike Srpske biće u nedjelju (15.30 časova) domaćin istorijske fudbalske utakmice Krupa – Borac. Prvi put u borbi za bodove sastaće se dva banjalučka kluba čime je Grad na Vrbasu stao uz rame Sarajevu i Mostaru po lokalnom derbiju.

Banjaluci i Republici Srpskoj treba da bude istinska fudbalska čast što imaju jedan ovakav derbi koji sa takmičarskog aspekta privlači veliku pažnju i koji vraća vjeru u fudbal u našem entitetu. Međutim, sa sportskim nabojem ide i onaj drugi, mnogo nepopularniji koji prati utakmice ovog karaktera, pa su se brže bolje, u velikom broju pojavili oni koji za kratko vrijeme žele da stvore haos, huškaju, neistinama i raznim konstrukcijama namjerno iskrivljuju sliku.

Već nekoliko dana tenzije su ogromne, razne službe rade svoj posao kako bi se fudbalski plamen iz Sarajeva prenio u Republiku Srpsku, tačnije u Banjaluku. Oprez, ne sa četvero već sa šestoro očiju otvorenih mora da bude, jer oni koji nemaju dobre namjere prema Banjaluci i Republici Srpskoj, fudbalskim klubovima Krupi i Borcu pokušaće da ulove u mutnom.

Braćo Srbi, stanovnici Republike Srpske, navijači, ljubitelji fudbala, svoje se meso ne jede!

Kome to, listajući razne portale i forume, uopšte odgovara i treba srpska krv u Krupi na Vrbasu, tenzija i nešto što bi ostavilo ružnu uspomenu i duboke ožiljke na svima nama, istinskim i iskrenim poštovaocima najpopularnije i najvažnije igre kod nas, ali i u svijetu? Zašto neko s namjerom između Krupe i Borca povlači znak nejednakosti, kada on nije bio ni pri gostovanju Željezničara, Sarajeva, Zrinjskog i Širokog Brijega u Krupi na Vrbasu, niti bilo kojeg drugog kluba iz Premijer lige BiH.

Nadamo se da će sutra u Krupi na Vrbasu sve da protekne na najbolji mogući način kako treba, jer ne bi valjalo da kamere BHT1 televizije zabilježe „rat i krvoproliće“, a Banjaluka i Republika Srpska u svijet pošalju sliku divljaštva, huliganizma i društvene nezrelosti? Zbog čega da nam se smiju oni koji su od nas gori, u svakom pogledu, po nekoliko stotina puta?

Ovakve utakmice su nezaobilazni dio političkog kolorita i ne počinje to sa utakmicom Krupe i Borca, to smo vidjeli i na „Maksimiru“ 13. maja 1990. godine nakon čega se raspala Titova Jugoslavija.

Zato apel svima koji vole fudbal da se meč Krupa – Borac završi u sportskim i takmičarskim okvirima, a ne da u narednih sedam osam dana puni novinske stupce i udarne termine u informativnim i specijalnim emisijama, prevashodno, u Federaciji BiH, ali i kod nas!

Nema ništa svetije od istinskog fudbalskog spektakla i praznika, rivaliteta na zdravim osnovama koje treba da izgrade Krupa i Borac. Nije prvenstvo ni jedna utakmica, niti je život jedna takmičarska sezona. Život je nešto sasvim drugo. Krupa i Borac, ili Borac i Krupa, po svim parametrima, nisu ništa lošiji niti su ispod Željezničara i Sarajeva, a nekada Veleža i Zrinjskog. Treba da se ponosimo, a ne međusobno bijemo i krvarimo, zar nam nije dosta što nas mnogi ne vole, pa treba da se mrzimo međusobno?

Jer, sutra u Krupi na Vrbasu nikome ne treba srpska krv da teče kraj Vrbasa! Treba nam povratak fudbalske vjere da pripadamo i da možemo da budemo dio evropskih fudbalskih tokova, da uživamo u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Zato ne treba nasjedati na jeftine trikove koji zahvaljujući čudima tehnologije i raznim đavoljim čudesima preplavljaju naše živote i ispamećuju naše glave kako današnji svijet počiva na sukobu, a ne na ljubavi.

Zbog čega mi ne pokažemo da UBIJ treba da preraste u LJUBI?!

Republika Srpska prolazi kroz težak period svog bitisanja i postojanja u godini jubileja kada slavi četvrt vijeka postojanja. To mnogima smeta. Zato nam podjele, pa makar i one fudbalske koje uvijek prerastu i u društvene i postanu neprijateljske, najmanje trebaju. Svi smo, zajedno, na ispitu kao društvo.

Neka pobijedi njegovo veličanstvo fudbal!

Krupa - Borac BL plakat


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8