XS
SM
MD
LG

Ko je Elmir Pilav? - Od prevodioca i sudije do gospodara

Fudbalsku javnost BiH, u prvom redu posle neverovatnog pisma sudije sa FIFA znakom Banjalučanke Tanje Račić, interesuje i zanima ko je prvoprozvani za negativnosti Elmir Pilav, direktor Odelenja za takmičenje Fudbalskog saveza BiH? Račićeva je iznela niz teških optužni i kvalifikacija od kojih se normalnom čoveku diže kosa na glavi. Ali...

U Savezu je, na početku svog mandata, Elmir Pilav bio prevodilac i sudija premijerligaških utakmica. Ostaće zapamćeno da je bio prevodilac predstavnika UEFA Švajcarca Marsela Benca 2010. godine na sastancima sa tadašnjim čelicima FS BiH, novinarima i predstavnicima klubova kada su najavljeni rušenje Tročlanog Predsedištva i uvođenje sankcija „krovom“ Savezu. Fudbalska javnost u Banjaluci i Republici Srpskoj ga je upamtila pre osam godina kada su ga posle prvenstvene utakmice pretposlednjeg kola odigrane 16. maja 2009, na Gradskom stadionu između Borca i Slavije (1:1) po terenu jurile najvatrenije pristalice banjalučkog kluba „Lešinari“, a spasao se samo neverovatnim sprintom i begom u svlačionice. Tada je u njegovu zaštitu stao drugoprozvani u pismu Račićeve Salem Prolić, a javnost je vrlo brzo saznala da se radi o kumovskim vezama. U Premijer ligi BiH počeo je da sudi 2007. godine i za deceniju je avanzovao skoro do neprikosnovenog gospodara nad sudijama, takmičenjem i klubovima.

Dolaskom na vlast Komiteta za normalizaciju u FS BiH uspon Elmira Pilava u Savezu je išao meteorskom brzinom. „Pokupio“ je mnoge važne funkcije što je očigledno bila zahvalnost od strane Elvedina Begića, tadašnjeg predsednika Komiteta za noralizaciju, a danas predsednika FS BiH protiv kojeg su podignute brojne krivične prijaveu Tužilaštvu BiH. U jednom trenutku je bio sudija na „A“ listi Premijer lige BiH, a ujedno i prvi čovek koji je vodio brigu o takmičenju. U svim normalnim državama to bi bio klasičan sukob interesa, ali ne i u nelogičnoj zemlji tri naroda i dva entiteta.

Jakim uporištem među sudijama i diplomatskim prevođenjem sa engleskog za unapred pripremljenu oligarhiju, Pilav je sticao sve više poverenje čelnika Saveza, pa je nakon kontroverznog „slučaja Emir Alečković“, kada je jedan od najboljih sudija i internacionalac iz Sarajeva suspendovan nakon priče koja je još uvek pod velom tajne, postao lider u BiH sa FIFA znakom. „Zaradio“ ga je, slučajno ili ne, upravo 2010. godine kada je pod posredstvom UEFA i FIFA rušena postojeća vlast u FS BiH i postavljala, mimo Dejtonskog sporazuma, nova garnitura ljudi dovedenih za ruku, predvođena budućim predsednikom Dinom Begićem.

Podrškom predsednika Begića postao je nazaobilazna ličnost na sastancima sa klubovima i fudbalskim partnerima, preuzeo u potpunosti brigu o takmičenju postavši direktor za Premijer ligu BiH, a onda i jedan od najmlađih kontrolora suđenja na utakmicama Evropske fudbalske unije. Paralelno je obavljao i funkciju sekretara stručnog štaba „A“ reprezentacije BiH, sedeo je na klupi pored selektora Safeta Sušića i Mehmeda Baždarevića i još niz „sitnih“ funkcija u kancelarijama FS BiH. Ujedno, obavlja i jednu od najvažnijih funkcija u FS BiH, preko njega idu svi kontakti Saveza iz Sarajeva sa UEFA i FIFA i kadaode na put, administracija uglavnom „stoji“ dok se ne vrati iz inostranstva, ili sa „zadatka“.

U poslednje vreme Elmir Pilav se dovodi u vezu da bi mogao da preuzme funkciju generalnog sekretara umesto Jasmina Bakovića, kada bi i zvanično postao prvi saradnik i desna ruka predsednika Elvedina Begića. Rođen je u Sarajevu 23. oktobra 1980. godine.

Sklon nacionalizmu

Letos su, posle titule Zrinjskog i nezadovoljstva u Željezničaru, te finalnih susreta Kupa BiH Široki Brijeg – Sarajevo, Fudbalski savez BiH, tačnije najodgovoriniji pojedinci, bili pod žestokim pritiskom, a kao direktor Odelenja za takmičenje FS BiH Elmir Pilav je neprimerno reagovao i na nacionalnoj osnovi uvredio Šiorki Brijeg na jednoj sarajevskoj televiziji.

Niko od čelnika Fudbalskog saveza BiH nije osudio taj potez čoveka, za kojeg bi svi klubovi trebalo da budu ravnopravni i identični. Naravno, Pilav nije snosio nikakav vid sankcija.

Sportski Žurnal

Elmir Pilav (u sredinu)


Čelik : Tuzla City
Krupa : Sarajevo
Široki Brijeg : Zvijezda 09
Radnik : Zrinjski
Mladost : Željezničar
Sloboda : GOŠK
Tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 Željezničar 9 6 2 1 20
2 Sarajevo 9 5 3 1 18
3 Zrinjski 9 5 1 3 16
4 Široki Brijeg 9 3 5 1 14
5 Sloboda 9 4 2 3 14
6 Radnik 9 3 4 2 13
7 Čelik 9 3 3 3 12
8 Krupa 9 2 5 2 11
9 Mladost 9 2 3 4 9
10 Tuzla City 9 2 1 6 7
11 GOŠK 9 1 3 5 6
12 Zvijezda 09 9 0 4 5 4