XS
SM
MD
LG

Ko je Elmir Pilav? - Od prevodioca i sudije do gospodara

Fudbalsku javnost BiH, u prvom redu posle neverovatnog pisma sudije sa FIFA znakom Banjalučanke Tanje Račić, interesuje i zanima ko je prvoprozvani za negativnosti Elmir Pilav, direktor Odelenja za takmičenje Fudbalskog saveza BiH? Račićeva je iznela niz teških optužni i kvalifikacija od kojih se normalnom čoveku diže kosa na glavi. Ali...

U Savezu je, na početku svog mandata, Elmir Pilav bio prevodilac i sudija premijerligaških utakmica. Ostaće zapamćeno da je bio prevodilac predstavnika UEFA Švajcarca Marsela Benca 2010. godine na sastancima sa tadašnjim čelicima FS BiH, novinarima i predstavnicima klubova kada su najavljeni rušenje Tročlanog Predsedištva i uvođenje sankcija „krovom“ Savezu. Fudbalska javnost u Banjaluci i Republici Srpskoj ga je upamtila pre osam godina kada su ga posle prvenstvene utakmice pretposlednjeg kola odigrane 16. maja 2009, na Gradskom stadionu između Borca i Slavije (1:1) po terenu jurile najvatrenije pristalice banjalučkog kluba „Lešinari“, a spasao se samo neverovatnim sprintom i begom u svlačionice. Tada je u njegovu zaštitu stao drugoprozvani u pismu Račićeve Salem Prolić, a javnost je vrlo brzo saznala da se radi o kumovskim vezama. U Premijer ligi BiH počeo je da sudi 2007. godine i za deceniju je avanzovao skoro do neprikosnovenog gospodara nad sudijama, takmičenjem i klubovima.

Dolaskom na vlast Komiteta za normalizaciju u FS BiH uspon Elmira Pilava u Savezu je išao meteorskom brzinom. „Pokupio“ je mnoge važne funkcije što je očigledno bila zahvalnost od strane Elvedina Begića, tadašnjeg predsednika Komiteta za noralizaciju, a danas predsednika FS BiH protiv kojeg su podignute brojne krivične prijaveu Tužilaštvu BiH. U jednom trenutku je bio sudija na „A“ listi Premijer lige BiH, a ujedno i prvi čovek koji je vodio brigu o takmičenju. U svim normalnim državama to bi bio klasičan sukob interesa, ali ne i u nelogičnoj zemlji tri naroda i dva entiteta.

Jakim uporištem među sudijama i diplomatskim prevođenjem sa engleskog za unapred pripremljenu oligarhiju, Pilav je sticao sve više poverenje čelnika Saveza, pa je nakon kontroverznog „slučaja Emir Alečković“, kada je jedan od najboljih sudija i internacionalac iz Sarajeva suspendovan nakon priče koja je još uvek pod velom tajne, postao lider u BiH sa FIFA znakom. „Zaradio“ ga je, slučajno ili ne, upravo 2010. godine kada je pod posredstvom UEFA i FIFA rušena postojeća vlast u FS BiH i postavljala, mimo Dejtonskog sporazuma, nova garnitura ljudi dovedenih za ruku, predvođena budućim predsednikom Dinom Begićem.

Podrškom predsednika Begića postao je nazaobilazna ličnost na sastancima sa klubovima i fudbalskim partnerima, preuzeo u potpunosti brigu o takmičenju postavši direktor za Premijer ligu BiH, a onda i jedan od najmlađih kontrolora suđenja na utakmicama Evropske fudbalske unije. Paralelno je obavljao i funkciju sekretara stručnog štaba „A“ reprezentacije BiH, sedeo je na klupi pored selektora Safeta Sušića i Mehmeda Baždarevića i još niz „sitnih“ funkcija u kancelarijama FS BiH. Ujedno, obavlja i jednu od najvažnijih funkcija u FS BiH, preko njega idu svi kontakti Saveza iz Sarajeva sa UEFA i FIFA i kadaode na put, administracija uglavnom „stoji“ dok se ne vrati iz inostranstva, ili sa „zadatka“.

U poslednje vreme Elmir Pilav se dovodi u vezu da bi mogao da preuzme funkciju generalnog sekretara umesto Jasmina Bakovića, kada bi i zvanično postao prvi saradnik i desna ruka predsednika Elvedina Begića. Rođen je u Sarajevu 23. oktobra 1980. godine.

Sklon nacionalizmu

Letos su, posle titule Zrinjskog i nezadovoljstva u Željezničaru, te finalnih susreta Kupa BiH Široki Brijeg – Sarajevo, Fudbalski savez BiH, tačnije najodgovoriniji pojedinci, bili pod žestokim pritiskom, a kao direktor Odelenja za takmičenje FS BiH Elmir Pilav je neprimerno reagovao i na nacionalnoj osnovi uvredio Šiorki Brijeg na jednoj sarajevskoj televiziji.

Niko od čelnika Fudbalskog saveza BiH nije osudio taj potez čoveka, za kojeg bi svi klubovi trebalo da budu ravnopravni i identični. Naravno, Pilav nije snosio nikakav vid sankcija.

Sportski Žurnal

Elmir Pilav (u sredinu)


Sloga : Zvijezda 09
Sarajevo : Velež
Posušje : Zrinjski
Široki Brijeg : Borac
GOŠK : Željezničar
Tuzla City : Igman
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 28 20 6 2 66
2 Zrinjski 28 19 4 5 61
3 Velež 28 13 10 5 49
4 Sarajevo (-3) 28 13 6 9 42
5 Posušje 28 11 8 9 41
6 Sloga 28 12 2 14 38
7 Široki Brijeg 28 10 5 13 35
8 GOŠK 28 8 8 12 32
9 Željezničar 28 9 3 16 30
10 Igman 28 8 4 16 28
11 Tuzla City 28 7 6 15 27
12 Zvijezda 09 28 6 2 20 20