XS
SM
MD
LG

Novi savez stari cirkus

 Rukometaši BiH trebali bi da se okupe 23. oktobra, ali s obzirom na to kakvo je stanje u Rukometnom savezu BiH, koji je u velikim problemima, okupljanje bi moglo doći u pitanje  

Manje od mjesec ostalo je do okupljanja rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine pred početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. Najbolji bh  rukometaši okupiće se 23. oktobra, a već 25. igrat će prvi meč protiv Estonije, te tri dana kasnije drugi. 

Ni ovaj put stvari neće proći bez problema, bar kakva je situacija sada. U prošlim kvalifikacijama okupljanja i putovanje tima finansirao je selektor Bilal Šuman. Osnivanjem novog Rukometnog saveza BiH 10. juna ove godine očekivalo se pomjeranje stvari sa mrtve tačke. Do današnjeg dana stanje se nije promijenilo, a kompletan bh. rukomet tapka u mjestu.

Račun Saveza nije deblokiran zbog duga od oko tri miliona konvertibilnih maraka, a ako se to ne desi uskoro, ponovo će u pitanje doći okupljanje reprezentacije, kao i odigravanje kvalifikacionih mečeva. 

- Bez deblokade računa nema ni funkcionisanja rukometa i sada je pred čelnicima Saveza jasan prioritet. Rješava nje tog problema promijenilo bi mnoge stvari, ali ako se to ne desi, bićemo prisiljeni da ponovo tražimo alternativno rješenje, kaže selektor Šuman za Oslobođenje, koji je potvrdio da alternativna rješenja ovaj put neće tražiti u svom džepu. 

- Zainteresovanih sponzora i ljudi koji žele da pomognu ima, ali problem je što nemaju gdje da uplate novac. Jednostavno, situacija je takva da umnogome zavisimo od blokiranog računa, riječi su Šumana. 

A kada je u pitanju deblokada računa, tu nema ništa novo. Tačnije, RSBiH traži od Porezne uprave Federacije BiH novi ID broj, pa bi mogao dobiti i novi žiro-račun, a samim tim i krenuti u stabilizaciju stanja. No, stanje je takvo da nema političke volje da RSBiH dobije novi ID broj i žiro-račun, pa ćemo na pomak čekati još.

 Koliko će ovo stanje trajati, ne zna niko, ali jedno je sigurno da je Ministarstvo pravde FBiH uputilo dopis Poreskoj  upravi da je RSBiH, koji je imao osnivačku skupštinu 10. juna, novi savez i da kao takav mora dobiti novi ID broj i žiro-račun.  Ono što je sigurno je da su reprezentativci spremni za okupljanje, da je Šuman, kako kaže, poprilično zadovoljan njihovom formom. Šta to vrijedi ako se ne zna da li će se uopšte okupiti?! Piše: Jasmin Tajić

 

Bilal Šuman / Foto Foto: Didie Torše