XS
SM
MD
LG

A da klubove ukinemo?

Ženski sudija sa FIFA znakom Tanja Račić u modricama i podlivima, arbitar iz Istočnog Sarajeva Vladimir Bjelica udaren u Mostaru, trener Mladosti (DK) Edis Mulalić psovao sudijama majku u istom tom Mostaru, Savez i ligu, odgurnuo četvrtog arbitra Harisa Kaljanca, nekadašnji sudija Milorad Sofrenić udario po klubovima Premijer lige BiH zbog TV prava, Elmiru Pilavu je osnovno zanimaljnje prevodilac i sudija, a danas zajedno sa kumom Salemom Prolićem vedri i oblači „krovnim“ Savezom na grub način...

Ovaj niz događaja u fudbalu dejtonske zemlje poslednjih dana podseća na nekadašnje izveštaje iz Bejruta i Belfasta. Gde je to došao fudbal u BiH?
Račićeva je ostala usamljena u borbi nastaloj pod mnogim čudnim i nerazjašnjenim okolnostima, ni Gradski ni Područni savez Banjaluka, kojima pripada, nisu su oglasili po ovom pitanju, o Fudbalskom savezu Republike Srpske da i ne pričamo. Pa čak i da kažu da nije u pravu! Možda joj je greška što je pismo poslala direktno predsedniku FS BiH Elvedinu Begiću koji se ne oglašava?!

Ali, zato jeste potpredsednik Milorad Sofrenić koji je „ljubomoran“ što klubovi od TV prava mogu da zarade od 100.000 do 130.000 maraka, a Bože moj, taj novac treba da dođe u FS BiH, za plate, dnevnice, putne troškove, rasipanje... Kao nekadašnji sudija koji nikada nije sudio Premijer ligu BiH davno je postavio prioritete, a odavno je jasno da je njegov lični interes ispred svakog drugog. Po njemu klubovi ne treba ni da postoje, važna je reprezentacija BiH putem koje se „patriotizam“ meri pozamašnim svotama novca!

Treneri sve više ove sezone dižu glas na sudije, a u toj njihovoj galami nije zaobiđen ni administrativni aparat. Predsednik Begić je na seminaru pred početak ove sezone, iako se „odmarao“ posle pretnji i pritiska s Grbavice, smogao snage da se pojavi pred sudijama i zapreti im: „ako budete grešili proći ćete kao Antoni Bandić!“

Begić bi malo da bude predsednik kada su u pitanju putovanja u inostranstvo i druženje u Skoplju na Superkupu ili Nionu na Kongresu UEFA, ali zato neće da bude predsednik kada isplivaju problemi zbog toga što su oba trofeja prošle sezone završila u Hercegovini, a sarajevski klubovi ostali praznih šaka.

U svoj toj Begićevoj priči hoću-neću isplivao je na površinu Milorad Sofrenić kao svojevrsni „portparol“ svih postupaka predsednika, ali i onaj koji voli da se gura na pročelje ne obazirući se na teške izjave i eventualne posledice. Zaleđinu, u dobroj meri pridržavaju Pilav i Prolić koji pod kontrolom drže kompletan administrativni aparat, sudije i takmičenje. Pa zar Prolić ne reče: „Ja sam Bog, ja se sve pitam?!“
I tako, dok Begić beži, Sofrenić želi da bude glavni, a Pilav i Prolić iza zavese „montiraju“ Pravilnik o ponašanju, neistomišljenici se na grub način eliminišu suspenzijama, Disciplinska komisija redovno „reže“ kazne kojima dobrano puni kasu Saveza. Već viđeni scenario unazad svih sezona.

A klubovi?

Pa kome se ne sviđa neka istupi iz Premijer lige BiH – reče Milorad Sofrenić.

Ko vodi brigu o klubovima? 

Piše: Slavko BASARA - Spotski žurnal