XS
SM
MD
LG

Romanija u znaku motora

U organizaciji Enduro kluba Romanija Sokolac danas je na Ravnoj Romaniji organizovana prva moto kros trka na kojoj učestvuju takmičari iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i šire. Pozivu organizatora odazvao se veliki broj takmičara, oko 150. Trka je međunarodnog karaktera, a rezultati trke će se bodovati za Prvenstvo BiH. Prema riječima predsjednika Enduro kluba „Romanija“ Brana Đurđića uložen je veliki napor i trud kako bi se organizovao ovakav događaj.

– Zadovoljni smo prije svega odzivom takmičara i nadamo se da će ih naredni put biti još više. Stazu smo pripremali petnaestak dana. Takmičari će voziti trku dugu oko 45 kilometara. Danas smo imali priliku da gledamo vještine vozača na pripremljenom poligonu, a trka počinje sutra u 10 časova. Određuju se startne pozicije, a nakon toga startuje trka. Danas se vozi po vještačkim preprekama, što je određeni vid pripreme, dok će sutra vozači morati da pokažu svoje sposobnosti u savladavanju prirodnih prepreka na našoj planini Romaniji. Postavljeno je devet kontrolnih tačaka. Sudije će da prate trku, a takmičar koji pređe sve kontrolne tačke i prvi dođe do cilja biće pobjednik. Nepisano je pravilo ovog sporta da organizator ne uključuje svoje učesnike u trku, prije svega zbog poznavanja staze. Ovo pravilo smo ispoštovali i nadam se da će trka biti dobra i da će proteći u najboljem redu, poručio je Đurđić.

Ovu manifestaciju svečano je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Istočno Sarajevo Danko Vučetić.

– Nalazimo se na prelijepoj planini koja je jedinstvena po mnogo čemu, a od danas jedinstvena i po organizaciji ove moto trke. Današnje dešavanje je dokaz potencijala i talenta romanijskog čovjeka. Zahvaljujući organizatorima ovog neobičnog skupa, njihovoj ljubavi prema moto sportu i požrtvovanosti, nadam se da će moto trka dostići evropski rang. Enduro klub Romanija osnovan je 2014. godine zahvaljujući entuzijazmu ljubitelja ovog sporta. Svojim radom uspjeli su da organizuju sportsko takmičenje, koje predstavlja jedan vid turističkog potencijala kako Romanije i opštine Sokolac, tako i Grada Istočno Sarajevo, naglasio je Vučetić.

Takmičari nisu krili oduševljenje prirodnim ljepotama planine Romanije. Po prvi put na druženje sa vozačima motora došao je Zoran Simić iz Loznice.

– Prezadovoljan sam organizacijom takmičenja. Sve pohvale  upućujem domaćinima jer su uspjeli da zadovolje sve ukuse učesnika. Poligon je odličan. Ovo je sport pun adrenalina i dobrog druženja, vrhunske vožnje i svega što je lijepo. Današnji događaj to potvrđuje. Naš klub je do sad organizovao već tri trke i imamo iskustva u tome, a stigli smo na Romaniju da organizatorima pružimo punu podršku, poručio je Simić.

Dušan Blagojević je doputovao iz Srbije. Predstavlja moto klub „Jazavci“ iz Raške. Kako kaže ovo je jedna od boljih trka na kojima učestvuje.

– Već godinama se bavim ovim sportom, a naš klub je zabilježio niz dobrih rezultata. Zahvaljujem se organizatorima na gostoprimstvu, druženju, a posebno na odlično pripremljenm poligonu i stazi. Tu smo da podržimo jedni druge jer je ovo nov sport na našim prostorima i najbolje tek slijedi s obzirom da je sve veći  broj trka, kako u Srbiji tako i na širem području, rekao je Blagojević.

Učesnici trke će sutra imati priliku da vide sve ljepote Romanije i da pokažu umjeće u savladavanju prirodnih prepreka. Najbolji vozač, koji bude proglašen za prvog pobjednika Enduro moto trke na Romaniji, osvojiće vrijednu nagradu,piše sajt opsitnasokolac.net