XS
SM
MD
LG

DIREKTNO: Od Brazila do bankrota?

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je ostao bez toliko priželjkivanih, preko potrebnih, 12,5 miliona dolara, koliko svaka članica UEFA dobija samo za plasman svoje reprezentacije na Mondijal 2018. godine u Rusiji.

Već drugi kvalifikacioni ciklus za jedno veliko takmičenje posle učešća na SP u Brazilu 2014, pod vođstvom selektora Mehmeda Baždarevića, Zmajevi su završili bezuspešno. Ponovo su ostali bez velike novčane nagrade koja bi popravila neverovatno lošu i kritičnu finansijsku situaciju u FS BiH, pa se sada očekuju teški dani, ali i obračuni u bari punoj krokodila sa minimalnim nivoom vode koja više liči na mulj.

Najvatreniji navijači Zmajeva „BH fanatikosi“ su bakljadom i napuštanjem stadiona u Talinu poslali jasnu poruku čelnicima Saveza, te ponovo „zavukli ruku“ u ionako praznu budžetsku kasu FS BiH koji će se u narednom periodu suočiti sa velikom besparicom i problemima.

Odlazak u Brazil bio je samo jedan blesak u tamnom fudbalskom moru dejtonske zemlje, novac dobijen plasmanom na Mondijal pre tri godine brzo je raskrčmljen, završio je na mnogim pogrešnim adresama. Možda tu i leži odgovor na pitanje zbog čega nije napravljena pompezno najavljivana nova zgrada i sedište FS BiH u projektu koji je trebalo da pokaže kako predsednik Elvedin Begić i njegova oligarhija rade nešto pozitivno za fudbal.

U Brazil su išli i Kurta i Murta, bilo je svega i svačega, ponajviše dodatnih uplata, pa izletska turneja po Americi pre samog turnira, sve je to koštalo, a recimo Belgija je dočekana na stadionu Grbavica koji je više podsećao na oranicu nego na fudbalsko igralište. Ko tu koga lepi blatom, a ko kome baca prašinu u oči?

Premije iz Brazila podelili su i članovi prethodnog saziva Izvršnog odbora kojim je predsedavao Begić, glasali su da sami sebe nagrade zbog odlaska na Mondijal. Možda to jeste protokolarno i „Statutarno“, ali da li je moralno? Isti scenario je planiran i za milione od Rusije, koji su ipak odlepršali, mimo Sarajeva, na druge fudbalske adrese. Otud pregolema tuga „patriota“ okupljenih oko gnezda Zmajeva.

Sada će se, po tradicionalnom običaju, najverovatnije sva koplja slomiti o leđa „nesposobnog selektora“, tačnije Mehmeda Baždarevića. Popularnog Mešu čeka „etiketiranje“ kao što je to urađeno sa mnogim legendarnim igračima poput: Vlatka Glavaša, Blaža Sliškovića, Sergeja Barbareza, Faruka Hadžibegića, Duška Bajevića, Safeta Sušića... Niko se ni zapitati neće o vlastitoj odgovornosti, ko je doveo Baždarevića, na koji način ukazao mu poverenje, dao odrešene ruke? Čiji je bio ljubimac i favorit?

Neuspehom Zmajeva klubove u BiH čeka novi talas haračenja jer će čelnici FS BiH za sve i svašta, najmanju sitnicu, kažnjavati „neposlušne i grešne“ kako bi se glomazni administrativni aparat finansirao i „nahranio“ jer beneficije su sve tanje, kaiš se opasno steže, a naučilo se na rasipništvo i raskošnost. U prvom redu biće angažovana Disciplinska komisija čiji će osnovni zadatak biti da puni budžet i obezbeđuje plate korumpiranim članovima u kancelarijama FS BiH. Možda će se otimati i od sudija da bi se zadovoljili fudbalski sektori, kao što se desilo posle revanša finala Kupa Široki Brijeg – Sarajevo?!

Samim tim fudbal u BiH će nastaviti da nazaduje, a novi selektor, ma kako god se zvao i ko god bio, dobiće ulogu novog žrtvenog jarca u onom trenutku kada fudbalska oligarhija ponovo bude morala da spasava vlastite fotelje.

Da li je reprezentacija BiH samo ogledalo Saveza punog korupcije, čiji su zaštitni znak afere, kriminal i neregularnost?

Vreme je najbolji svedok. Do konačnog bankrota.

Sportski Žurnal/Slavko BASARA

 

Dino Begić