XS
SM
MD
LG

Logično rješenje i izbor selektora BiH – Amar Osim!?

 

Odlazak Mehmeda Baždarevića sa klupe fudbalske reprezentacije BiH izazvao je lavinu komentara, ocjena, špekulacija i „pameti“, mnoga imena su se pojavila kao njegovi mogući nasljednici: Meho Kodro, Robert Prosinečki, Faruk Hadžibegić, Safet Sušić, Radomir Antić, Igor Štimac, Borče Sredojević, Blaž Slišković, Amar Osim...

Fudbalski savez BiH je siromašan i nema novca za Kodru, Prosinečkog, Antića (sam rekao da ga to ne interesuje) i Štimca, Hadžibegić je u ratu sa predsjednikom Elvedinom Begićem, Sušić takođe poslije nekorektnosti napravljene prema njemu. Mali i skroman budžet diktiraće uslove. Blaž Slišković je na klupi Zrinjskog iz Mostara, prvi je na tabeli Premijer lige, Borče Sredojević je godinama bio u stručnom štabu, do juče radio u gradiškoj Kozari...

Kao jedino logično i ispravno rješenje nameće se imenovanje Amara Osima. Za razliku od Sliškovića i Sredojevića koji su bili u reprezentaciji BiH Osim junior nikada nije iako se radi o najtrofejnijem domaćem stručnjaku koji bi trebalo da dobije šansu.

Prema informacijama bliskim Fudbalskom savezu BiH Amar Osim i jeste najozbiljniji kandidat za klupu Zmajeva jer odlično poznaje stanje u Savezu, domaćoj ligi, ukupan ambijent, fudbal uopšte u BiH. S njim sigurno ne bi bilo eksperimentisanja, a dokazao se kao trener i u Japanu. Poznat je kao trener koji zastupa čeličnu disciplinu i od igrača uvijek traži potpuni angažman.

Jako je važno da finansijski izuzetno odgovara Savezu i ne bi mnogo koštao, a mogao bi da napravi pravu priču u Ligi nacija koja u septembru počinje u svom premijernom izdanju. Ima veliku podršku fudbalske javnosti u BiH, ali i velikog broja reprezentazivaca i fudbalera.

Da li će Izvršni odbor FS BiH u četvrtak, 19. oktobra imenovati Osima juniora za selektora ili možda u decembru svejedno je. Greška će da bude napravljena ako se dugo bude čekalo i na kraju se prekombinuje u velikom broju kombinacija, napravi novi strateški pogrešan potez kao što se dogodilo sa imenovanjem Mehmeda Baždarevića. Još tada, u decembru 2014. godine, Amar Osim je bio kandidat za klupu Zmajeva, ali presudile su neke druge stvari.

Sadašnjim pogledom više nego jasno je da su povučeni pogrešni potezi u prošlosti.

Amar Osim za sada ćuti i ne oglašava se, ali je više nego jasno da bi selektorska fotelja za njega bila dosadašnji vrhunac trenerske karijere. Sasvim zasluženo. Pošto živi u Sarajevu ne bi bilo ni nepotrebnih troškova putovanja iz inostranstva što je takođe od velikog značaja za Savez koji je u finansijskom kolapsu.

Kako stvari stoje ime Amara Osima je kovertirano i čeka da bude objelodanjeno...

Amar Osim