XS
SM
MD
LG

Zvanično u eliti: Banja Luka - Beograd u prvoj kategoriji

 

 

Međunarodna biciklistička unija (UCI) zvanično je potvrdila da je trka "Beograd - Banjaluka" ušla u prvu kategoriju, što znači da će na njoj učestvovati neki od najboljih timova i vozača svijeta.

Radosnu vijest direktor trke Vladimir Kuvalja dobio je 12. oktobra kada mu je stigao mejl iz Švajcarske, poslije čega je ušao na sajt UCI i u kalendaru za 2018. godinu vidio trku u elitnoj kategoriji.

- Nisam mogao da vjerujem, iako sam znao da smo uradili sve kako bi se ovo desilo. Intenzivno radimo na ovome od 2013. godine, a 2015. smo dobili najviše ocjene za organizaciju trke u drugoj kategoriji i to je bilo zeleno svjetlo. Poslije posljednje trke u aprilu imali smo obećanja da će se ovo desiti, ali sam bio skeptičan sve dok nije stigla zvanična potvrda - rekao je Kuvalja.

Kada je 2007. godine zajedno sa ocem Tihomirom napravio prvu trku na kojoj je učestvovalo 70 biciklista, nije mogao ni da sanja da će se desiti ovako nešto. Već iduće godine UCI je uvrstio trku u kalendar, a kvalitet je rastao iz godine u godinu. Trud i rad isplatili su se krajem 2015. godine kada je "Beograd - Banjaluka" uvršćena među 100 najboljih trka svijeta i to kao jedina iz druge kategorije.

- Fudbalskim rječnikom rečeno, ovo je Liga šampiona, a do sada smo bili Liga Evrope - rekao je Kuvalja.

Napredak u kategorizaciji podrazumijeva i povećanje troškova. Do sada je budžet bio 60.000 evra, a sada je potreban iznos od bar 100.000 evra.

- Otvorili smo vrata najvećim ekipama, poput Astane, Skaja, Katjuše, Kvik Stepa i drugih. Međutim, za dolazak jedne ekipe prema pravilima je potrebno izdvojiti minimalno 2.000 evra, a pojedine ekipe traže i do 10.000 evra. Pokušaćemo da u saradnji sa trkom kroz Hrvatsku, koja je neposredno prije naše, napravimo paket za učešće kako bismo prošli što jeftinije. S obzirom na to da raste i fond nagrada, kao i broj komesara i ljudi iz UCI-ja, ali i cijene smještaja, potrebno nam je najmanje 100.000 evra. Nadam se da ćemo uspjeti sve izgurati, naravno uz veću pomoć države, ministarstava i gradova domaćina - rekao je Kuvalja.

Trka je na programu 28. i 29. aprila i prvi put će biti etapna.

- Sigurno će biti dvije etape, a možda i tri. Sada su na potezu gradovi koji žele da ugoste karavan. Već smo počeli pregovore, a intenziviraćemo ih u narednom periodu. Imao sam sastanak i sa pomoćnikom ministra porodice, omladine i sporta Draganom Jaćimovićem i utisci su pozitivni. Nadam se da će svi shvatiti da je ovo najkvalitetniji sportski događaj u BiH poslije rata, jer se ne sjećam da je neko dobio organizaciju takmičenja na kojem učestvuju najveće zvijezde nekog sporta - zaključio je Kuvalja.

Žuta majica

Kako je trka etapna, pobjednik će obući čuvenu žutu majicu, baš kao i pobjednik Tur de Fransa.

- To je majica koja simbolizuje najboljeg u generalnom plasmanu. Ona ne mora biti žuta, s obzirom na to da organizatori mogu da je prodaju sponzoru, što ćemo i mi uraditi, pa onda najčešće bude u bojama koje sponzor odredi - rekao je Kuvalja.

GLAS SRPSKE