XS
SM
MD
LG

DIREKTNO: Izvršni odbor FS BiH nema autoritet ni snagu

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine nema potrebni kredibilitet, o autoritetu da i ne govorimo, jer čak i ono što je očigledno ne može, ili ne sme, da potvrdi, već svojim „strahom“ unosi dodatni nered u ionako haotičnu sitaciju koja vlada u fudbalskoj porodici „dejtonske zemlje“.

Kako drugačije shvatiti razgovor vezan za status selektora Mehmeda Baždarevića kojem je istekao ugovor posle drugih neuspelih kvalifikacija za jedno veliko takmičenje, nego da se radi o crnoj komediji protagonista čije su fotelje i njihov ego važniji, nego napredak i prosperitet fudbala za šta su i zaduženi. Tako je posle sednice u četvrtak u Sarajevu svako na svoj način tumačio epilog, potpredsednik Milorad Sofrenić iz Bijeljine se ponovo „isprsio“ pred javnosti tvrdeći da Baždarević može da ostane selektor dok su njegove najodgovornije kolege predsednik Elvedin Begić i drugi potpredsednik Ivan Beus pobegli sporednim hodnicima hotela „Evropa“ daleko od očiju javnosti i znatiželjnika.

Bežeći od stvarnosti svoje (ne)sposobnosti i fudbalske (ne)kulture većina članova Izvršnog odbora FS BiH sudara se sa svojim podaničko-poltronskim karakterom obezvređivanja čak i onih sitnih referenci koje su im bile aduti za kandidaturu u ime područja, županija i kantona za najodgovornije fudbalsko telo. Takvim načinom rada, u kojem vlada samo jedan čovek, zahvaljujući nelogičnim i neprirodnim paktovima, u kojima je mnogo i ucenjenih, svi oni „koji nisu mislili isto“ su eliminisani iz fudbalske porodice na brutalan način.

Gospodo, autoritet se ne brani i ne dokazuje kaznama i suspenzijama već radom i umećem!

Takav, nesposobni, Izvršni odbor u kojem većina članova (čast izuzecima) čeka da neko od pretpostavljenih „klimne glavom“ pa da i oni kažu koju reč i podignu ruku, ne može da reši „enigmu selektor“ čiji je izveštaj prihvaćen iako nisu ostvareni glavni ciljevi, a Savez zapao u finansijsku dubiozu izgubivši dva kvalifikaciona ciklusa skoro 60 miliona maraka.

I onda „pametne glave“ koje se plaše da selektoru saopšte svoj stav i istinu sve prebace na posebnu komisiju koja ima zadatak da pripremi predloge za sledeću sednicu zakazanu za 10. novembar. Da li to članovi „fudbalske vlade“ Meši nisu mogli da kažu ono što svi vide i znaju plašeći se da bi on mogao da progovori kakve je on njima usluge pravio? U tom začaranom krugu jasno je da „puca“ po leđima selektora, a da li je baš on, sam odgovoran za neuspeh, ili je to neuspeh kompletnog Saveza i svih ljudi koji su bili u projektu „Rusija 2018“?

Izvršni odbor se „odrekao“ svoje kompetencije prebacivši odgovornost na Ivicu Osima vremešnu i zdravstveno skrhanu fudbalsku legendu, Seada Kajtaza koji ni svom Veležu ne može da pomogne, Dušana Bajevića koji je daleko od fudbalske stvarnosti u BiH, u „svom filmu“ i mlađanog Zvjezdana Misimovića čije ime treba da posluži samo kao paravan fudbalskim oligariskim moćnicima.

Da li reči Ivice Osima: „treba da sačekao žreb kvalifikacija za EP, pa da onda izaberemo selektora“ sve govore?!

Agonija se nastavlja, pa će reprezentacija BiH u novembarskom terminu ostati bez aktivnosti jer nema selektora (zvanično saopštenje FS BiH), bez obira što je Fudbalski savez Argentine poslao zvaničnu ponudu za prijateljsku utakmicu.

Fudbal u BiH, kao i reprezentacija, su samo jedan dobar paravan koji sakriva velike igre i igrače daleko iza scene. Sve do jednom, dok se ne razmakne, a pozornica ostane ogoljena!

Slavko BASARA/Sportski žurnal

 

Izvršni odbor FS BiH