XS
SM
MD
LG

Unčaninu godine ništa ne mogu

Banjaluka - Pečat na uvodna kola Premijer lige za rukometaše, ne samo što se tiče Borac m:tela, nego uopšte, stavio je Dejan Unčanin.

Gledajući sa strane, kretnjom i igrom uopšte ne odaje utisak da je zagazio u petu deceniju života, jer je u martu napunio 40 godina. Iskustvo stečeno u prethodne dvije i kusur decenije, koliko traje njegova karijera, genetika i besprijekorna fizička sprema dozvoljavaju mu da se upusti u trku sa nerijetko duplo mlađim rivalima. S lakoćom im prodaje finte i rešeta mreže, pa je tako u četiri pobjede "crveno-plavih" ugradio 26 pogodaka.

- Znao sam da ću igrati ove sezone, ali nisam mislio da ću baš ovoliko. Na startu priprema trener mi je rekao da računa na mene, pa sam prošao kompletne pripreme, za razliku od prošle sezone kada sam bukvalno sa klupe ušao na teren - rekao je Unčanin, koji je prvi dio prošle sezone bio pomoćni trener, a zatim krpio rupe na terenu zbog mnogo povrijeđenih igrača.

Slična situacija je i ove sezone, jer Borcu nedostaju tri beka, pa otuda i tolika njegova minutaža.

- Planirali smo da uskočim kad bude potrebno, ali su nepredviđene okolnosti diktirale naše odluke. Stisnuo sam zube i pomogao koliko mogu. Mislim da to ne izgleda loše. Valjda sa godinama dođe instinkt da lakše prepoznajete situaciju iz koje možete lako poentirati. Takođe, saigrači rade odličan posao, što najbolje govori poziv Goranu Daničiću u selekciju BiH - rekao je Unčanin.

Naređenja sa klupe sluša od mlađeg brata Bojana, koji mu je bio trener i u Prijedoru.

- Naviknut sam od malena da poštujem nadređenog, i ako on ponekad nije stariji (smijeh). Svi smo tu zbog jednog cilja, da Borac niže pobjede. Svi znamo svoje mjesto, poštujemo hijerarhiju, jer je to jedini ispravan put u sportu - rekao je Unčanin.

Aktuelni šampion BiH zauzeo je dobar kurs i ove sezone, a četiri pobjede to dokazuju. Ipak, pred igrače nije stavljen nikakav imperativ, pogotovo što se između dvije sezone dogodilo mnogo promjena u igračkom kadru.

- Cilj je bio da poslije četiri meča imamo bar devet bodova, a mi imamo 12, jer smo protiv Zrinjskog imali i malo sreće. Pobjede daju sigurnost i smirenost, ali posljednja dva meča su dobra opomena da nema lakih bodova. Moramo dobro da se oznojimo na svakoj utakmici. Poslije reprezentativne pauze dočekujemo Kakanj, a zatim slijedi serija od tri teška susreta, u Ljubuškom, zatim nam stiže Bosna iz Visokog, pa gostujemo Konjuhu. Poslije tih duela imaćemo jasniju sliku koliko možemo ove sezone. Ne bih ništa obećavao, kao što nismo ni prošle sezone. Ne bi bilo u redu da nam se stavi neko breme, jer je ekipa, sa izuzetkom Bojana Ljubišića i mene, zaista mlada - zaključio je Unčanin.

Savjet mladima

Unčanin je ponikao u Borcu, a igrao je i za Partizan, Lovćen, Sintelon, pa zatim u Italiji, Švajcarskoj, Portugaliji, Grčkoj i Makedoniji. Savjetima može mnogo da pomogne mladim saigračima.

- Osnovni preduslov, ako mogu da dam savjet, to je da igrač nikada ne bude zadovoljan onim što je postigao. Ni Nikola Karabatić ne bi stigao do ovoga gdje je sada da se uljuljkao i spavao na lovorikama. Ja imam 40 godina i dan-danas učim, jer je usavršavanje neprekidan proces - rekao je Unčanin.

SEHA liga

Gledajući rezultate Vojvodine i Dinama iz Pančeva u SEHA ligi, čini se da je rukovodstvo takmičenja odlukom da Borac ne nastupi ove sezone učinilo Banjalučanima uslugu.

- Drugačija odluka iziskivala bi ogromne napore za klub. Situacija je takva da je igrač koji za naše uslove košta nenormalno mnogo jedan od najmanje plaćenih u ostalim klubovima u SEHA, te da za dvije ili tri pobjede morate dati skoro još jedan godišnji budžet. Nadam se da ćemo finansijski postati moćniji i uz nekoliko pojačanja, te bazu koju imamo uskoro moći da odgovorimo zahtjevima ovakvog takmičenja - smatra Unčanin.

GLAS SRPSKE


Kakanj 34 : 44 Bosna Centrotrans
Slavija 28 : 28 Konjuh
Vogošća Poljine Hills 31 : 25 Sloga
Zrinjski 30 : 27 Bosna
Maglaj 36 : 33 Goražde
Borac M:TEL 35 : 32 Derventa
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Izviđač CO 24 20 1 3 61
2 Vogošća Poljine Hills 24 19 2 3 59
3 Zrinjski 24 17 0 7 51
4 Borac M:TEL 24 16 1 7 49
5 Maglaj 24 13 0 11 39
6 Bosna Centrotrans 24 12 2 10 38
7 Konjuh 24 11 3 10 36
8 Sloga 24 10 2 12 32
9 Derventa 24 8 4 12 28
10 Slavija 24 8 3 13 27
11 Goražde 24 7 2 15 23
12 Kakanj 24 2 1 21 7
13 Bosna 24 2 1 21 7