XS
SM
MD
LG

Nema kamera za derbi kola

“Gdje prestaje logika, počinje Bosna”, rečenica je koju svakog dana bilo koji pojedinac može da upotrijebi pričajući o životu i dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Širi se taj rečenični sklop poput virusa, kojim je prve sedmice u novembru zaražen i elitni fudbalski rang, pompezno nazvan Premijer ligom.

Prvi simptomi “nelogitisa” u fudbalu u BiH pojavili su se u prvoj polovini godine, kada je stigla depeša iz bh. kuće fudbala da je sponzor takmičenja, kompanija BH Telekom, ujedno i vlasnik TV prava, te da klubovi kao pojedinačni učesnici nemaju ništa sa istima, kao i da će mečevi Premijer lige biti prenošeni samo posredstvom BHT1 i platforme Moja TV koja je pod okriljem BH Telekoma!?

Isprovocirale su te informacije mnogobrojne negativne komentare gdje je dominirala sintagma ”korak unazad u funkcionisanju lige”, s obzirom da su u svakoj državi koja drži do normalnog razvoja sporta jasno razgraničeni ”sponzorstvo lige” i ”vlasništvo nad TV pravima” (koje pripada klubovima). Pojedini učesnici bh. fudbalske elite, među njima i Borac, javno izraziše svoje nezadovoljstvo ovakvom postavkom dešavanja, ali eto, progutala se nekako ta priča uz ucjene pojedinaca iz Saveza, u glavi se vrtila rečenica sa početka našeg teksta i nastavilo se dalje, po principu ‘ajd’ bar igramo u Premijer ligi.

Nelogitis se u bh. fudbal vratio pred 14. kolo Premijer lige. Naime, ko podrobnije prati dešavanja u istoj, zna da medijski tim N/FS BiH pred svaku prvenstvenu rundu izabere dvije utakmice, klubovi su dužni da u Savez dostave izjave trenera i sve se to kasnije uklopi u simpatičan projekat nazvan DERBI KOLA. Jedna od utakmica koja je u taj video-projekat uključena prvog vikenda u novembru jeste i okršaj koji nas najviše zanima, onaj iz Doboja kod Kaknja, gdje će fudbaleri Borca gostovati domaćoj Mladosti.

E sad, s obzirom da se kompletan projekat Saveza ili krajnji proizvod naziva DERBI KOLA, što u ovom slučaju duel Mladosti i Borca sigurno jeste jer se radi o direktnom sudaru za šesto mjesto koje nakon 22 kola vodi u Ligu za šampiona, zdrav razum nalaže da se ova utakmica prenosi putem TV ekrana. Ipak, ne lezi vraže; pojavio se na sajtu Saveza dopis sa delegiranjem službenih lica i rasporedom prenosa utakmica za 4. i 5. novembar, meča iz Doboja kod Kaknja NEMA na malim ekranima!? Pitanje za krovni bh. fudbalski savez: ima li smisla neki meč proglasiti DERBIJEM KOLA a ne prenositi ga???

Generalno gledano, situacija po pitanju prenosa, kada se radi konkretno o klubu iz Platonove ulice, nije ništa bolja. Naime, frapantan je podatak da nijedna domaća utakmica Fudbalskog kluba Borac nije direktno prenošena putem BHT1!? Državna televizija je crveno-plave prenosila tri puta sa gostujućih terena i to u Širokom Brijegu, Krupi na Vrbasu i Mostaru, jedan gostujući meč, onaj sa Željezničarom na Grbavici, išao je u snimku, s obzirom da je prenošen putem platforme Moja TV, posredstvom koje je prenošena samo jedna utakmica čiji je Borac bio domaćin i to ona iz šestog kola protiv Sarajeva.

 

                                                                                                                                                                          (borac-sport, foto: borac-sport)


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8