XS
SM
MD
LG

Skijaši obilježili jubilej

Smučarski savez Republike Srpske održao je danas 18. redovnu sjednicu, kao i svečanu sjednicu povodom obilježavanja 25 godina od postojanja Smučarskog saveza RS, te tom prilikom nagradio najbolje takmičare i sve one koji su uz ovaj savez od njegovog postojanja.

Predsjednik Smučarskog saveza RS Dragan Jeftović rekao je novinarima da se na današnjoj sjednici razmatraju izvještaji iz prethodne sezone te usvajaju novi planovi i programi za narednu skijašku sezonu.

On je istakao da su ovom prilikom nagrađeni olimpijci i dosadašnji učesnici OI u Vankuveru i Sočiju Tanja Karišik - Košarac, Žana Novaković, Marko Rudić i aktuelni najbolji sportista grada Istočno Sarajevo i opštine Pale Mladen Plakalović.

"Posebno bih izdvojio naše olimpijce, s pravom se hvalimo da smo mi granski savez koji daje najveći broj olimpijaca u BiH. To je ono čime se možemo pohvaliti u dvadesetpetogodišnjem radu", istakao je Jeftović novinarima.

On je dodao da situacija ni u ovom sportu nije nimalo laka, ali da se trude i da su, uprkos svim problemima sa kojima su se susretali, uspjeli da postanu najuspješniji sportski savez u Republici Srpskoj i BiH.

Mladen Plakalović je jedini, za sada, predstavnik ovog saveza koji je izborio učešće na Olimpijskim igrama u Pjongčangu, koje će se održati naredne godine, a Jeftović kaže da do početka OI u Južnoj Koreji očekuje da se njemu priključi još troje ili četvoro olimpijaca.

"Trenutno imamo osigurana dva mjesta i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Tu je Mladen Plakalović sigurni kandidat, dok u ženskoj konkurenciji nekoliko djevojaka se bori, a prednost ima Tanja Karišik. Naš alpski skijaš Marko Šljivić ima ispunjenu A olimpijsku normu i sad mu predstoji borba sa takmičarima iz FBiH, a BiH ima samo jednu kvotu i ko bude bolji od njih ići će na Olimpijadu", kaže Jeftović.

Dodaje da postoji mogućnost da i Karišikova ispuni normu u biatlonu, čime bi se otvorila mogućnost da neka druga djevojka se bori za smučarsko trčanje.

Aktuelni sportista grada Istočno Sarajevo i opštine Pale Mladen Plakalović rekao je novinarima da je za nagradu, koja mu je danas uručena na dvadesetpetogodišnjicu Smučarskog saveza, izdvojio mnogo truda i vremena, te pokazao svojim rezultatima.

"Nagrada mi znači puno, kao i svaka koju sam dobio do sada. Dokazao sam da ona nije došla slučajno, a svojim radom i trudom sam se izborio za ovo, kao i za učešće na OI, gdje već imam izborenu A olimpijsku normu", istakao je Plakalović.

Alpski skijaš i učesnik dvije olimpijski igre u Vankuveru i Sočiju ističe da je nagrada od strane Saveza dokaz da njegovi rezultati nisu ostali neprimjećeni.

"Ova nagrada je iziskivala veliki trud i napore, zaista nam svima znači mnogo", rekao je Rudić i dodao da Savez uvijek stoji iza njih, iako su ulaganja u zimski sport u BiH zaista mala.

Navodi da bi rezultate sa OI u Sočiju i Vankuveru izdvojio kao najuspješnije, koji obilježeni kao vrhunac karijere.

"Bilo je dosta pobjeda na međunarodnim FIS takmičenjima gdje sam ostvario najbolje bodove ikad u disciplini slalom, otkako postoji alpski savez RS i BiH. Sad nastojim da ostvarim po treći put olimpijsku normu i odem na OI", dodaje Rudić.

Svečana i redovna sjednica Smučarskog saveza Republike Srpske održana je u hotelu "Damis" na Palama.

Marko Rudić