XS
SM
MD
LG

U Zenici bez odluke o selektoru?!

Sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine biće održana u četvttak, 16. novembra (12 časova) u Trening centru u Zenici, a prema informacijama koje dopiru iz Sarajeva na njoj neće biti izabran novi selektor “A” reprezentacije i naslednik Mehmeda Baždarevića koji je bio neuspešan u minula dva takmičarska ciklusa, za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. i Svetski šampionat u Rusiji iduće godine.

Posebna Komisija zadužena u ime Izvršnog odbora FS BiH za obavljanje razgovora sa kandidatima u sastavu: Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović treba da spremi predloge dan ranije, 15. novembra, međutim sve ide u neželjenom pravcu jer je jedini ozbiljni kandidat Amar Osim, dok je Meho Kodro istakao da je rad u Servetu u ovom trenutku prioritet zbog sigurnosti, Fudbalski savez Republike Srpske predložio je dojučerašnjeg selektora Srbije Slavoljuba Muslina s kojim tek treba da se obavi razgovor (ako ga ko ne minira!?), a moguće je da neko predloži i “izbornika” što je nekada znao da najavi bivši član “fudbalske vlade” BiH Josip Bevanda iz Širokog Brijega.

Tek, sva komplikovanost i nelogičnost “dejtonske zemlje” može da se vidi putem fudbala u kojem su uvek tri ugla gledanja na istu stvar i situaciju, a s obzirom da je FS BiH i u novčanoj oskudici, traženje novog selektora je sve neizvesnija za planirani 16. novembar. Osim toga predsednik Elvedin Begić je odlučio da sednicu sazove u Zenici s ciljem da pobegne iz sarajevske fudbalske zavrzlame i nezadovoljstva koje je nastalo još nakon završetka prošle sezone kada je Zrinjski bio šampion ispred Željezničara, a Široki Brijeg uzeo Kup BiH Sarajevu. Sve se nastavilo neuspehom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine.

Prve naredne utakmice, prijateljskog karaktera, “Zmajevi” će imati na prelazu Nove godine, 31. decembra igraće u San Antoniju protiv Meksika, a nekoliko dana kasnije rival će biti i selekcija Sjedinjenih Američkih Država. Na tim susretima ekipu, koja će biti sastavljena uglavnom od fudbalera iz Premijer lige BiH, sa klupe bi trebalo da vodi novi selektor. Zbog toga je i razumljivo što čelnici Saveza neće nigde da žure dok dobro ne “odvažu” ko će sesti na klupu umesto popularnog Meše. Na taj način uštediće i jednu platu koja će, u narednom periodu, maksimalno da iznosi 15.000 evra.

Selektor će biti izabran sa dvanaest od petnaest mogućih glasova članova Izvršnog odbora, što znači da ne može da bude izabran bez glasa najmanje dva delegata iz Republike Srpske (muslimani imaju šest, a Hrvati četiri predstavnika u IO FS BiH), a oni su: Mile Kovačević, predsednik FS Republike Srpske iz Gradiške, Zlatko Spasojević (PFS Doboj), Ranko Vučković (PFS Prijedor), Dragan Kulina (PFS Istočno Sarajevo) i Milorad Sofrenić (PFS Bijeljina), koji je inače i potpredsednik FS BiH umesto Darka Ljubojevića iz Banjaluke.

Da li će Fudbalski savez Republike Srpske uspeti da istraje na svom predlogu – Slavoljub Muslin, zavisiće od mnogih faktora, a u prvom redu da li će biti izdaje ili trgovine, s obzirom da je prilikom prošlog izbora selektora FSRS imao zvaničnog kandidata Milovana Rajevca, a pojedini srpski članovi iz “fudbalske vlade” su glasali za Mehmeda Baždarevića!?

Naravno, sve ovo vreme vrše se razno-razni lobiji, svaki kolektivitet ima svog favorita, a zvanične prijave u Fudbalski savez BiH za selektora BiH poslali su i Enver Hadžiabdić, odnosno Vladimir Vermezović. Amar Osim ima najveću podršku koju je, u jednom momentu, ugrozio FSRS kandidaturom Slavoljuba Muslina, dok se Mehi Kodri i danas zamera bunt protiv čelnika Saveza iz 2008. godine kada nije želeo da ide u Iran, ali ni da vodi reprezentaciju protiv Azerbejdžana na “Bilinom polju”, kada je ulogu selektora obavljao Denijal Pirić, a FS BiH izbegao drastičnu kaznu UEFA i FIFA, u prvom redu zahvaljujući Fudbalskom savezu Republike Srpske. Predlogu srpskog entiteta Slavoljubu Muslinu je najveći protivnik činjenica što je srpski stručnjak i što dolazi iz Beograda, a zna se kako su prolazili srpski strušnjaci u Sarajevu poput Ljupka Petrovića, Milovana Rajevca, Radomira Antića… čim su počeli da figuriraju za odrežene funkcije.

Pred fudbalskom javnosti BiH su zanimljivi vreli zimski dani u kojima se bira selektor…

U međuvremenu Slavoljub Muslin je odustao od kandidature za selektora BiH...

S. Basara/Sportski žurnal

Komisija podeljena

Prema informacijama iz Sarajeva postoji mogućnost da zadužena četveročlana Komisija predloži Izvršnom odboru FS BiH više kandidata i tako “fudbalskoj vladi” ponovo prebaci “vruć krompir”, odnosno odgovornost. Kako smo nezvanično saznali Ivica Osim i Dušan Bajević su za Amara Osima, dok se Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović protive tome.

S obzirom da ne postoji jedinstven stav vrlo lako je moguće da se sve vrati u nadležnost Izvršnog odbora koji će na stolu za izbor, sigurno je, imati više od jednog kandidata za izbor selektora.

Ibišević se oprostio

Od dresa reprezentacije BiH oprostio se napadač Vedad Ibišević, fudabler nemačke Herte i on neće više nositi dres “Zmajeva”.

-Ono što sam najavio pre utakmice protiv Estonije, želim da potvrdim zvanično. Istakao sam da ako ne odemo na SP u Rusiju da će to da bude moja poslednja utakmica u reprezentaciji. Bilo mi je potrebno malo vremena za sleganje emocija, nisam zato izlazio u javnost, ali sada je definitivno, posle deset godina oproštaj od reprezentacije je u ovom trenutku najbolja odluka za mene, ali i za samu reprezentaciju. U budućčnosti sam najveći navijač BiH – istakao je Vedad Ibišević.

 

Amar Osim


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8