XS
SM
MD
LG

Predstavnici EOC-a pozitivno ocijenili aktivnosti na organizaciji EYOF-a

Koordinaciona komisija Evropskog olimpijskog komiteta (COCOM) u protekla tri dana boravila je Sarajevu i Istočnom Sarajevu s ciljem praćenja realizacije aktivnosti i toka priprema za Evropski omladinski festival mladih - EYOF, koji će u februaru 2019. godine zajedno organiizirati ova dva grada.

Tokom tri dana boravka u Sarajevu, predsjednik COCOM-a Jozef Riba i direktorica EYOF-a Katerina Nycova imali su priliku da steknu uvid o napretku projekta EYOF-a 2019., kao i sve što je do sada urađeno od njihove prve posjete u februaru ove godine.

Na kraju posjete održana je pres-koferenocija na kojoj su svoje utiske prenijeli predstavnici EOC-a, kao predstavnoici organizatora Sanahid Godinjak, direktor  EYOF-a  2019., gradonačalnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, te predstavnik Grada Sarajeva i predsjednik Skupštine EYOF-a Elvir Hadžiahmetović.

Godinjak je kazao da je u protekla tri dana gostima predstavljen dostignuti nivo u pripremi u svim aspetikima organizacije.

- Ono što je Komisiju zanimalo odnosilo se na realizirane radove na polju infrastrukture, šta je urađeno na borilištima, a s druge strane šta je neophodno da se uradi već u narednoj sedmici, do kraja  godine kao i cijeloj narednoj godinu - kazao je Godinjak.

U najznačajnje infrasutrkturne projekte koji su urađeni u proteklom periodu, Godinjak je naveo one koji se odnose na dvije olimpijske planine - Jarohinu i Bjelašnicu, na adpataciji borilišta na njima, koja će se u punom kapacitetu koristiti za EYOF. Na Jahorini je urađena nova akumulacija jezera za proizvodnju vještačkog snijega na stazi za slalom i veleslom. Na Bjelašnici su također urađeni značajni infrastrukturni radovi, napravljen je novi vertikalni transport, šestosjed i četverosjed, kao i poboljšanje kapaciteta akumulacije vode.

Predsjenik COCOM-a Josef Riba kazao je da situaciju proteklim mjsecima nije bila sjajana, ali da ima nove informacije, koje su mi dale sliku da organizacija znatno bolje napreduje.

-  Zbog toga mogu reći da je posjeta pozitivna. Dobivene informacije pokazuju da je naperedak evidentan, od naše posljednje posjete u februaru ove godine. Također imamo informacije da je veliki napredak ostvaren u podinfrastukturama, na Jahiorini i Bjelašnici, također i u Skenderiji. Još uvijek ima dosta posla da se uradi u na polju infrastrukture. Nadam se da će to biti finaliziranao u narednm mjesecima - kazao je Riba.

Katerina Nycova je izjavila da je to njena  četvrta posjeta Sarajevu, te da ovog puta osjeća da stavri idu u pravom smjeru i da je zbog toga sretna.

-  Bilo je to "dugo putaopvanje" i za organizatore i za nas. Osjećam sada da smo blizu ispunjenja cilja. Naredne godina bit će teška i bit će mnogo posla, ali organizator zna šta treba da čini, uvjereni smo da će sve na kraju ispasti dobro - kazala je Nycova.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je zadovoljstvo zbog impresija članova komisije, te se zahvalio preduzeću EYOF i svim ljudima koji se nalaze u Izvršnom komitetu.

- Ovo je prva posjeta s koje Komisija odlazi sa zadovoljstvom. Očigledan je napredak. Svjesni smo da još uvijek ima posla na nezavršenim borilištima. U narednom periodu trebamo da riješimo pitanje infrastrukture na Dvorištima, vještačkog leda i monažene dvorane u Istočnom Sarajevu za organizaciju takmičenja u brzom klizanju - kazao je Vuković.

On naglasio da još uvijek nije kompeltno zatvorena finasijska konstriukcija, ali u tom dijelu oba grada čine sve da se osigura preostali dio novaca koji je neophodan, za infrastrkturu i organizacioni budžet. U plasniranom budežtu EYOF-a nadostale još 1,5 milon KM, koje do sada nije uplatila Vlade Republike Srpske.

Predsjednik Skupštine EYOF-a Elvir Hadžiahmetović izajvio je da je u odnosu na reniji period očigledno postignut progres.

- To su najbolje rekli naši gosti. Ono što je s aspekta Grada Sarajeva neupitno je da ovaj projekat ničim nije upitan, uloženi resursi, zanje, organizacija ne da nam za pravo da razmišljamo o bilo čemu drugom već samo o najuspješnijoj organizaciji EYOF-a, kao što smo nekad organizirali najuspješnije ZOI 1984. godine - kazao je Hadžiahmetović.

Komisija će informaciju o napretku projekta će prezentirati na godišnjoj Skupštini Evropskog olimpijskog komiteta (EOC) u Zagrebu.