XS
SM
MD
LG

Marinović vd selektor?

Vest koja je prostrujala fudbalskom javnošću “Dejtonske zemlje”, mnogi su se začudili, ali postoje realne i objektivne okolnosti po kojima bi aktuelni selektor mlade reprezentacije BiH, s kojom postiže odlične rezultate, bio vršilac dužnosti naslednika Mehmeda Baždarevića do konačnog izbora selektora “Zmajeva”.

Fudbalski savez Republike Srpske uz imena sedam trenera stranaca stavio je na spisak trenera za razgovor i ime nekadašnjeg reprezentativca SR Jugoslavije, štopera Crvene zvezde i belgijskog Žerminal Beršota, koji je sa Kozarom osvojio titulu u Republici Srpskoj, a Zrinjskim u Premijer ligi BiH. Naime, Marinović odlično poznaje stanje na domaćoj fudbalskoj sceni, videlo se to i kroz rad s mladom reprezentacijom, a bio bi idealno rešenje u prelaznom periodu dok se ne približe stavovi dve polarizovane strane koje su nastale kandidaturama Amara Osima i Mehe Kodre za selektora.

Veliko je pitanje kada će novi selektor, dvanaesti po redu u istoriji “A” reprezentacije BiH biti izabran. To se sigurno neće dogoditi 29. novembra kako je bilo najavljeno posle zeničkog samita članova “fudbalske vlade”, jer tog dana u Sarajevo dolazi predsednik UEFA Aleksandar Čeferin. Novi termin nastavka sednice Izvršnog odbora FS BiH je još u magli, biće možda u decembru, kada bi Marinović i trebalo da dobije zadatak da vodi “Zmajeve” na američku turneju kada će 28. januara igrati u Los Anđelesu sa domaćinom SAD i tri dana kasnije u San Antoniju protiv Meksika, na kojoj će nastupati pretežno fudbaleri iz domaćih liga.

Prema nezvaničnim informacijama Marinović je već upoznat sa ovom mogućnosti da vodi “A” reprezentaciju na turneji po Americi jer do marta, kada se nastavljaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, nema obaveza u stručnom štabu mlade reprezentacije BiH, pa privremena uloga mu ne bi predstavljala problem. Osim toga većina igrača koji će putovati u Los Anđeles i San Antonio bili bi njegovi “Zmajići” koji su pobedili jednu od najboljih svetskih reprezentacija Portugaliju, a deklasirali Vels kao gosti.

-Ugovorom sam vezan za Fudbalski savez BiH, što znači da svaki povereni zadatak moram da uradim u cilju napretka i progresa fudbala. Ne bih komentarisao mogućnost o kojoj pričate, ali sam na raspolaganju kao profesionalac u Savezu. Mlada reprezentacija BiH je moj prioritet i mesto gde se i dalje vidim kao selektor, međutim… Neću da se nešto krivo protumači, ali postoje i razne druge opcije – ostao je zagonetan Vinko Marinović, dodavši da je našao pravi put sa “Zmajićima” koji želi da nastavi, ali da ne beži i od privremenih obaveza.

Za razgovore sa svim stranim trenerima koje je predložio Fudbalski savez Republike Srpske: Marselom Kolerom, Klarensom Sedorfom, Vladimirom Vajsom, Boškom Đurovskim, Matjažom Kekom, Srećkom Katanecom i Robertom Prosinečkim potrebno je vreme, što bi moglo da oduži izbor naslednika Mehmeda Baždarevića. Osim toga opšte je poznato da je kasa FS BiH svakim danom sve praznija, što je još jedan od razloga da se ne žuri u izboru novog selektora čija plata je do sada bila 15.000 evra, a ubuduće može da bude i veća.

Reprezentaciju BiH zvanične utakmice očekuju tek od septembra iduće godine u Ligi nacija, tako da bi Marinović kao vršilac dužnosti do marta uštedio Savezu oko 60.000 evra, što nije mala stvar nakon što BiH nije otišla na poslednja dva velika takmičenja, a samim tim izgubila i značajna finansijska sredstva od UEFA i FIFA.

Zavrzlama nastala podelom na “Osimovce” i “Kodriće” tako bi mogla da bude rešena i prevaziđena “zajedničkim” i objektivnim rešenjem sa Vinkom Marinovićem koji uživa veliko poverenje većeg dela fudablske javnosti u komplikovanoj BiH, ali i među ljudima koji odlučuju o svemu važnom za fudbal “Dejtonske zemlje”. Zanimljivo se prisetiti i slučaja Radovana Ćurčića koji je mladu reprezentaciju Srbije odveo na Evropsko prvenstvo, a onda je bio prekomandovan na klupu Orlova u kvalifikacijama za EP u Francuskoj 2016. godine.

Čeka se samo zvaničan novi termin kada će sednica Izvršnog odbora FS BiH iz Zenice od četvrtka da bude nastavljena. Na njoj, sigurno je, neće biti izabran selektor.

                                                                                                                                                                                                               S. Basara

Potcenjivanje FSRS i Muslina

U ime Izvršnog odbora FS BiH četveročlana Komisija u sastavu: Ivica Osim, Dušan Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović dobila je zadatak da obavlja zvanične razgovore sa kandidatima za selektora.

Sa Amarom Osimom razgovor je obavljen u Sarajevu, Mehi Kodri se išlo “na noge” u Švajcarsku, a Slavoljub Muslin, dojučerašnji selektor Srbije koji je Orlove odveo na Mondijal u Rusiju je bio pozvan, potcenjivački, telefonom. Na taj način je potcenjen, odnosno nipodaštavan i Fudbalski savez Republike Srpske koji je zvanično predložio Muslina za svog kandidata, ali očigledno da srpski stručnjak nije imao, u startu, isti tretman kao favorizovani Kodro, čiji je izbor za selektora zaustavio upravo entitetski Savez iz Banjaluke, tačnije njegov predsednik Mile Kovačević.

Dolazi i Tomislav Karadžić

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin biće gost Sarajeva 29. i 30. novembra, uoči žreba za Svetsko prvenstvo u Kremlju koji je zakazan za 1. decembar. Slovenac će sa svojim najbližim saradnicima direktno sa aerodroma “Butmir” odleteti za Moskvu.

Čeferin će u Sarajevu okupiti predstavnike svih saveza nastavlih raspadom nekadašnje Jugoslavije, a na tom skupu biće i predstavnici Fudbalskog saveza Republike Srpske. Kako smo uspeli da saznamo jedna od tema biće i aktuelizacija odigravanja prijateljske utakmice Republika Srpska – Srbija u Banjaluci na koju je, još pre pet godina ekskluzivitet tražio Fudbalski savez Srbije, odnosno tadašnji predsednik Tomislav Karadžić, koji će takođe biti u Sarajevu na razgovorima sa Čeferinom, u funkciji današnjeg počasnog predsednika FSS.