XS
SM
MD
LG

Holanđanke i Norvežanke za zlato, Srbija i Crna Gora za što bolji rezultat

Njemačka će od sutra biti domaćin Svjetskog rukometnog prvenstva za žene, gdje će glavni favoriti za zlato biti Norveška, Holandija, Danska, Brazil, a domaćin vreba iz sijenke.

Foto: germanyhandball2017.com

Pred nama je novo veliko takmičenje na kom Norvežanke brane titulu i žele da nastave zlatni niz iz Rija i sa Evropskog prvenstva. U grupi su sa susjednim Šveđankama koje su tu uvijek u vrhu i one cilja da isprave grešku sa prethodnog šampionata kada su takmičenje završile u osmini finala. Pored njih u grupi su i četvrtoplasirane iz Danske, Poljakinje, dok će Češka i Mađarska voditi borbu za to četvrto mjesto koje vodi u nokaut fazu, a Argentina ima male šanse za to.

Dosta jasnija situacija je u grupi A gdje Francuska, Rumunija, Španija i Slovenija važe za apsolutne favorite za prolaz dalje, a Angola i Paragvaj će pokušati da izvuku koji bod. Rumunke će opet sa Kristinom Neagu  ići na medalju, dok Francuska želi korak dalje od četvrtfinala.  Najjača grupa se igra u Oldenburgu, tu su Brazil, Crna Gora, Danska, Rusija, Japan i Tunis. Crnogorke nakon raspada na Olimpijskim igrama će pokušati da se vrate u svjetski vrh, Brazil da popravi grešku sa prethodnog šampionata, a Danska i Rusija, kao i Francuska, žele korak dalje od četvrtfinala. Sve to garantuje veliku borbu za pozicije i bolji žrijeb u eliminacionoj fazi.

Na kraju dolazimo do grupe sa domaćinom Njemačkom, vicešampionom svijeta Holandijom, najboljom azijskoj ekipom Južnom Korejom, ponovo u najjačem sastavu Srbijom, te Kinom i Kamerunom. Koliko može Srbija sa povratnicima Lekićevom, Damjanovićevom, Cvijećevom i Tomaševićevom vidjeće se u grupnoj fazi. Pravi test će biti protiv  Holandije koja je u Danskoj Srbiju savladala sa 16 golova razlike. Upravo su Holanđanke glavni favoriti sa Vester na golom i Grot u napadu i nadom da će zlato konačno biti njihovo. Nijemice nemaju medalju na velikim takmičenjima već deset godina i to je jedan od razloga zbog kog su htjeli da budu domaćini. Nadaju se da će uz pomoć domaće publike stići do same završnice, a presudna utakmica im je četvrtfinale. Tada će se vidjeti da li vrijede za medalju, baš kao i Južna Koreja, uvijek tu negdje blizu, ali nikako na vrhu i od bronze na OI u Londonu ne znaju za medalju na svjetskim takmičenjima.

Prvenstvo otvaraju Nijemice i Kamerunke u petak od 19 časova, Srbija prvi meč igra dan kasnije sa Kinom u 15h, a Crna Gora istog dana u 20:30h sa Danskom. Raspored utakmica možete naći OVDJE.