XS
SM
MD
LG

Košarkaš iz Mrkonjić Grada debitovao za Srbiju

Debitant u srpskom nacionalnom dresu Dejan Todorović u potpunosti je ispunio očekivanja u prva dva meča kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo. Krilo Bilbaoa ispunilo je dječački san zaigravši u dresu „orlova“, a poslije pobjeda protiv Austrije (85:64) i Gruzije (105:87) u Španiju se vraća pun utisaka.

- Zadovoljan sam, ma prezadovoljan. Drago mi što sam bio dio ove porodice, ovog tima. Zahvalan sam saigračima i stručnom štabu na svemu. Bilo je super - istakao je Todorović.

Momak rođen 1994. godine u Mrkonjić Gradu apostrofirao je dobru saradnju sa selektorom Aleksandrom Đorđevićem.

- Nisam baš toliko mlad, ali sigurno da je mladima rad sa Đorđevićem veliki plus i sve što njega krasi. Veliko zadovoljstvo je sarađivati sa njime - rekao je Todorović za „Sport klub“.

Selektor Đorđević pohvalio je svoje igrače poslije pobjede.

- Važna pobeda, velika za nas. Uradili smo dve dobre stvari za kratko vreme. Igrači nisu ušli dovoljno mirno u meč protiv ekipe koja dobro šutira, slabo smo preuzimali zbog neuigranosti, ali to je normalno u ovakvim trenucima. Doživljavam pozitivne emocije. Pokazali su kvalitet, čestitam i njihovim sadašnjim i nekadašnjim trenerima. Njihovo srce je sve pokazalo. Idemo napred uzdignute glave - izjavio je Đorđević.

Napravio je paralelu između duela sa Austrijom i Gruzijom.

- Prva utakmica bila je poletna bez mnogo nepoznatih, a druga je stvorila bojazan da ne bude izgubljena. Bilo je očigledno da su Paunić, Simonović, Mačvan i Raduljica bili pod ručnom, mada su pokazali liderske sposobnosti - istakao je Đorđević, koji je apostrofirao nerealizovana slobodna bacanja kao jedan od problema.

Đorđević je imao podrobno viđenje situacije u vezi sa FIBA i izostankom igrača iz Evrolige.

- Veliki znak pitanja je u vezi sa sastavom tima za narednu rundu kvalifikacija. Birčević nije igrao protiv Gruzije zbog kluba koji igra FIBA Ligu šampiona i zabranio mu je nastup, jer u sredu igraju važnu utakmicu. Klub koji je pod okriljem FIBA nama ne omogućuje da taj poziv uputimo i da se ispoštuje - kazao je Sale Nacionale, koji nije koristio trojac Crvene zvezde, koji je imao dozvolu da igra za tim.

Nedopustive greške

Miroslav Raduljica je istakao da su nedopustive greške razlog slabijeg prvog poluvremena, koje su posljedica kratkog vremena u kojem je ekipa na okupu.

- Primili smo dosta poena na naše greške. Išao ih je jako dobro šut. Imali su 50 procenata za tri, ali smo u drugom poluvremenu dodali gas i pobedili. Pravili smo mnogo gluposti, što je i normalno, s obzirom na to da se ekipa okupila pre tri dana. Pored svega toga jako dobro izgledamo i momci su dobro primili informacije - rekao je Raduljica.

Najefikasniji

Najefikasniji u srpskom timu bio je Miroslav Raduljica sa 28 poena, Milan Mačvan postigao je 18, Stefan Peno 17, a Marko Simonović 12 poena. Kod gostiju najbolji učinak imao je naturalizovani Amerikanac Majk Dikson sa 36 poena. Srbija kvalifikacije nastavlja 23. februara kada gostuje Njemačkoj, dok će tri dana kasnije igrati u gostima protiv Austrije.

GLAS SRPSKE