XS
SM
MD
LG

Štrajk, demant, sastanak, Mojsilović, Zvezda

Već odavno je na banjalučkom Gradskom stadionu ugašeno svetlo, ponekad se pojavi neki tračak nade, poput plamička sveće u njujorškoj cvećarnici legendarne “grupe TNT” kultnog stripa “Alan Ford”, kojeg makazama brzo preseca poštar Pizistrat Nelson zbog dugovanja i kamata koje prema državi, partnerima i dobavljačima ima družina “broja jedan”.

U Fudbalski klub Borac još nije stigao poštar s makazama za vosak, jer mrak se ne seče. S obzirom na poslednja dešavanja na sportskom zdanju smeštenom na Trgu Republike Srpske pred Borcem nije samo bitka na takmičarskom, već i životnom polju. Nerealne ambicije sa početka sezone i gromoglasne najave stvaranja “evropskog Borca” sasule su se u paramparčat poput stakla, učestale trenerske smene srušile su osnovno sportsko načelo – kontinuitet, Upravni odbor se prvo podelio, pa pocepao, sada i prepolovio, dugovanja prema igračima su, u utorak po jednima izazvali štrajk, drugima obustavu rada, trećima priliku za dijalog fudbalera i članova uprave… Borac je sve dalje od Lige za prvaka Premijer lige BiH i organizacione stabilnosti.

Prethodna dva dana su bila i te kako turbulentna na Gradskom stadionu, a hronološki je to izgledalo ovim redosledom.

U kasnim poslepodnevnim časovima u utora pojavila se infiormacija da su fudbaleri u štrajku, da nisu trenirali i da traže zaostale plate. Potom se oglasio direktor kluba Dejan Lukendić rečima:

-Fudbaleri nisu odradili trening, ali nije reč o bojkotu ili štrajku. Obavili smo sastanak na kojem smo razgovarali o trenutnoj situaciji. Igračima treba da isplatimo dve plate i to bi uskoro trebalo da bude rešeno. Pričali smo i oko učinka celokupne ekipe, niko od nas nije zadovo ljan, svi smo očekivali više, ali nastavljamo dalje i cilj nam je da do zimske pauze ostvarimo što bolje rezultate u preostale dve utakmice protiv Sarajeva i Širokog Brijega.

U sredu ujutro su održani razni sastanci, vođeni pregovori i načelno postignuti dogovori, a oko podneva sa zvaničnog klupskog mejla novinarima je poslana informacija sledećeg sadržaja koja izgleda poput saopštenja:

“Poštovani, obaveštavamo vas da fudbaleri Borca nisu u štrajku, te da su danas (juče, op. a.) trenirali po redovnom planu i programu pred derbi utakmicu sa Sarajevom. U prilogu Vam, tako đe, dostavljamo i nekoliko fotografija sa današnjeg treninga.”

Onda je na klupskom sajtu izašla informacija da je predsednik kluba Branko Kovačević boravio u Beogradu, u poseti Crvenoj zvezdi, objavljena je i fotografija sa Vladimirom Petrovićem Pižonom, Draganom Džajićem i Svetozarom Mijailovićem na stadionu “Rajko Mitić”. O daljim klupskim ambicijama prvi čovek kluba Kovačević je za klupski sajt istakao:

-Znate da ja nisam neko ko voli mnogo da obećava. Jednostavno napravićemo presek, struka će reći svoje pa ćemo u skladu s tim i delovati, kada su u pitanju i trener i pojačanja. U Borcu više neće igrati igrači koji žele brzu zaradu već igrači koji su svesni da će im ovaj klub biti na prvom mestu i značajna stavka u njihovoj biografiji i karijeri.

Ovim rečima predsednik Kovačević je tokom zimske pauze najavio bolne rezove u klubu, ali se postavlja logično pitanje: ko će podneti takmičarski izveštaj preostalim članovima Upravnog odbora kluba: bivši treneri Željko Vranješ, Zoran Milinković ili Igor Janković, odnosno da li će to učiniti takože smenjeni sportski direktor Oliver Jandrić ili njegov naslednik, opet Igor Janković? Ko to u “komadu” može da analizira Borčevu propalu jesenju sezonu i već sada se može nagovestiti izgubljeno proleće? Krnji Upravni odbor?

-Ne sumnjam da će momci i u ova dva kola dati sve od sebe da naprave dobar rezultat. Mislim da imamo šta da pokažemo i na Koševu, te da se pobedom nad Širokim Brijegom oprostimo od na ših navijača za ovu polusezonu. Sa druge strane, mi kao uprava trudimo se da oni na odmor odu zadovoljni i namireni što se finansija tiče. Znate u kakvom vremenu živimo, nije lako, ali uspećemo. Još nešto, lako je finansirati male klubove kao što su Krupa, Mladost (DK) i tako dalje, mnogo je teže održavati ozbiljne sisteme i velike klubove kakav je Borac – istakao je prvi čovek crveno-plavih.

Nisu smao treneri lako promenjiva kategorija u klubu, to su i predsednici. Prethodna dva januara bila su izborna, donela su dva predsednička imena, prvo je 2016. godine izabran Dejan Kusturić, a u januaru ove godine Branko Kovačević. Šta li će da donese januar mondijalske 2018?

                                                                                              S. Basara/Sportski žurnal

 

O poseti Zvezdi

O poseti Crvenoj zvezdi predsednik Branko Kovačević je istakao:

-Ponovo sam na Marakani imao jedan sastanak sa predsednikom crveno-belih Svetozarom Mijailo vićem, te počasnim predsednikom Crvene zvezde Draganom Džajićem. Cilj sastanka je unapređnje saradnje dva kluba pre svega kad je u pitanju omladinska škola. Za ljude iz Zvezde Borac je klub broj jedan u Republici Srpskoj. Svesni su i oni kakve je igrače naša škola iznedrila i koliko njih je i igralo u crveno-belom dresu. Upoznati su takođe i sa odličnim rezultatima koje ove sezone postižu naše mlađe kategorije. Sa druge strane Zvezdini klinci preuzimaju primat u Srbiji, klub mnogo ulaže u infrastrukturu i to je nešto što i mi možemo prepisati, da tako kažem kod nas. Ima tu još nekih stvari koje će se desiti u budućnosti. Ne bih sad sve da otkrivam. Mi smo i ranije imali saradnju sa Beograđanima i njima nije jasno kako do sada to nije bilo još intenzivnije.

 

 

Pižon,Kovačević, Džajić i Miahjlović


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8