XS
SM
MD
LG

Banja Luka evropski grad sporta za 2018.godinu!

Banjaluka je večeras, u Briselu, proglašena za Evropski grad sporta 2018.

Primajući prestižno priznanje u Evropskom parlamentu, gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da će grad učiniti maksimalne napore da bi prestižna nagrada bila opravdana kroz konkretne aktivnosti na terenu, prije svega popularisanjem bavljenja sportom među djecom školskog uzrasta.

- Ovo je velika stvar i za međunarodnu afirmaciju grada, pogotovo što cijela BiH, pa tako i Banjaluka, u evropskoj javnosti još nosi teret posljednjeg rata. Danas tu sliku, kad je riječ o Banjaluci, pokušavamo promijeniti isticanjem u prvi plan priča o kulturi, sportu i poboljšanju poslovnog okruženja - rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da je cilj da u godini pred nama razvijamo sportsku bazu, dajući podršku razvoju školskog sporta.

- Konkretno, Grad će finansirati sportske programe u školama, stavljajući fokus na djecu u uzrastu do šestog razreda. Sa školama ćemo razviti posebne programe o dodatnim sportskim aktivnostima koje bi bile besplatne za djecu. Drugim riječima, Grad bi plaćao dodatne sportske programe, a oni koji bi se, po isteku programa, dalje odlučivali za bavljenje sportom i bili bi usmjeravani prema sportskim klubovima - naveo je Radojičić.

Banjaluka je jedini grad iz BiH koji se okitio ovom titulom i ujedno jedini van Evropske unije koji će nositi ovaj naziv u 2018. godini.

RTRS