XS
SM
MD
LG

CSKA kao sudbina za ''evropsko proljeće''

 

 

Crvena zvezda i Partizan dobili su danas svoje rivale za evropsko proljeće. 

''Crveno-beli'' su poslije 25 godina dočekali zimovanje u Evropi, a sudbina je htjela da protivnik bude CSKA iz Moskve.

Svima je već poznato u kakvim su odnosima navijači CSKA i Partizana, odnosno Spartaka i Crvene zvezde, pa o tome nećemo puno govoriti. Već i prve informacije govore da će UEFA ponovo povući isti potez kao i ljetos kada je žrijeb spojio Partizan i Olimpijakos u kvalifikacijama za Ligu šampiona, i zabraniti gostujućim navijačima prisustvo na stadionu, ali o tom potom.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je srpski klub ponovo izvukao CSKA kada igra proljeće. Posljednji put kada je Srbija imala predstavnika u idućoj godini evropskog takmičenja, u sezoni 2004/05, Partizan je baš igrao protiv CSKA iz Moskve. Tada je u osmini finala Kupa UEFA Partizan dobio rusku ekipu, a nakon što je izbacio Dnjepar Dnjepopetrovsk u dva meča sa ukupnih 3:2.

I protiv tada moćnog CSKA uspio je da se nosa. Bilo je 1:1 u Beogradu, a onda u revanšu poraz 2:0. U finišu utakmice Vagner Lov je izveo penal, Ivica Kralj imao loptu na ruci, ali ona je prošla nekako do mreže. Obiora Odita je promašio zicer na samom kraju, ali i da ga je dao to ne bi mnogo promijenilo situaciju.

CSKA je tada imao moćan sastav, ali i Partizan je imao šta da kaže. No, ono što je posebno zanimljivo jeste da će trinaest godina kasnije četiri igrača ponovo vjerovatno biti u sastavu, legende kluba, Igor Akinfejev, braća Berezucki i Sergej Ignaševič. Oni su praktično postali personifikacija kluba.

Za kraj podsjetićemo se kako su to izgledali sastavi CSKA Moskve i Partizana sa te utakmice u Moskvi.

CSKA: Akinfejev, V. Berezucki, Ignaševič, Odija, A. Berezucki, Šemberas (Aldonjin od 76. minuta), Žirkov, Rahimić, Olić (Krasić od 46. minuta), Karvaljo (Gusev od 90. minuta), Vagner Lov. 

Partizan: Ivica Kralj, Milivoje Chirković (Branimir Bajić od 86. minuta), Ifeani Emeghara, Nenad Djordjević, Zoran Mirković, Albert Nađ (Miroslav Radović od 46. minuta), Ivan Tomić, Nenad Brnović, Dragan Ćirić (Nikola Grubješić od 75. minuta), Simon Vukčević, Obiora Odita