XS
SM
MD
LG

Mačvi i Voždovcu po bod na kraju polusezone

Po prvi put u istoriji šabačkog fudbala, večeras je na stadionu Fudbalskog kluba „Mačva“ odigrana utakmica pod reflektorima. Iako je meč između šabačkog superligaša i ekipe Voždovca završen remijem, fudbalere Mačve blizu 2.000 navijača ispratilo je ovacijama sa terena, kao što su i tokom cele utakmice igračima bili dodatna snaga na izuzetno teškom terenu kao posledica loših vremenskih uslova u proteklih nekoliko dana.

Predsednik FK „Mačva“ Ivica Kralj nakon meča izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima u prvom delu superligaške sezone.

„Dočekali smo da odigramo istorijsku utakmicu u Super ligi pod reflektorima, videli ste i sami dve dobre ekipe na izuzetno teškom terenu. Voždovac je možda i jedna od najboljih ekipa u ovoj ligi sa najlepšim stilom igranja i moram da priznam da smo zadovoljni sa ovim bodom. Završili smo polusezonu poprilično dobro, mogli smo i za nijansu više, ali što je bilo do nas mi smo i uradili, sada nakon kraćeg odmora mi u klubu ćemo se baviti prelaznim rokom i igračima za naredni deo. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim navijačima koji su i večeras kao i prethodnih šest meseci bili uz nas, jer da nije bilo njihove podrške nebi ni mi napravili ovakve rezultate u Prvoj i Super ligi. Obećavam da ćemo biti bolji u nastavku“, rekao je Kralj po završetku meča.

U večerašnjoj utakmici, prvi gol postigla je ekipa Voždovca, pogotkom Dejana Georgijevića iz penala u 31. minutu susreta. Međutim već u 34.minutu šansu koristi Nenad Gavrić i svojim pogotkom crveno-crnima obezbeđuje bod. Zbog nesportskog ponašanja Miloša Pavlovića, ekipa Voždovca je od 60. minuta igrala sa igračem manje. Nizale su se šanse i u nastavku, ali kako su se složili treneri obe ekipe na konferenciji za novinare, na osnovu prikazane igre, ovaj rezultat je možda i najpravedniji.

Šef Stručnog štaba FK „Voždovac“, Ilija Stolica uputio je čestitke pre svega sportskom delu šabačke Mačve, s obzirom na činjenicu da kao debitanti u Super ligi obavljaju dobro svoj posao i imaju odlične rezultate kao i ljude u klubu.

„Dragana Aničića znam dugo, nekada je bio kapiten kada sam ja počinjao da igram fudbal, tako da znam šta ovi momci imaju u svlačionici. Ivica Kralj isto tako moj bivši saigrač, mnogo lepih trenutaka smo podelili i znam da su to ljudi koji razmišljaju sportski i kako treba i iz tog razloga im čestitam i želim sve najbolje u nastavku. Mačva je poznat klub ne samo u Srbiji nego i u staroj Jugoslaviji i žao mi je što nije i pre imala ovako kvalitetne ljude jer zaslužuje superligaško društvo. Verujem da će uspeti da bude stabilan superligaš, jer vidim da se neke stvari menjaju na pozitivno, sami ovi reflektori su deo toga, ali ono što bih ja naglasio jeste da su nam se svima ovi tereni jako smučili. Publika koju Mačva ima u ovolikom broju čak i kada je radni dan i u ovako lošim vremenskim uslovima, a na ovakvom terenu je za mene neverovatna stvar. Mislim da je besmisleno igrati fudbal u ovakvim uslovima i čini mi se da klubovi umesto reflektora treba da postavljaju veštačku travu. Ovo ne služi ničemu, nijednom timu i to bi trebalo promeniti upravo zbog publike, koja dolazi u želji da gleda kvalitetan fudbal“, objašnjava Stolica.

Na iznenađenje novinara, Ilija Stolica je na konferenciji izjavio da podnosi ostvaku na mestu šefa Stručnog štaba FK „Voždovac“.

„Ja bih se od ovog momenta zahvalio mojim igračima jer jedno zajedničko putovanje od godinu i po dana se ovde i ovog trenutka završava. To sam im upravo sada rekao u svlačionici. Oni su prvi koje sam obavestio. Mislim da su se za klub desile fantastične stvari u proteklom periodu, prošao sam sa njima mnogo lepih trenutaka, one ružne koje su i uzrok ove odluke je deo na koji mi ne možemo da utičemo. Mislim da smo ekipa protiv koje se svira najveći broj nepostojećih penala u Super ligi, ali da ne spominjem žalbe, one su mi i smučile fudbal. Ja sam ovu odluku doneo nakon utakmica u Nišu i Surdulici i gledao sam samo da završim ovu polusezonu do kraja. Klub ostavljam u dobroj situaciji, koji je kvalitetan superligaš, privatan klub kakav treba da budu i svi drugi. Postavili smo kriterijume za njegovo funkcionisanje i zahvaljujem se predsedniku kluba koji mi je omogućio veliku privilegiju da u Srbiji igram sve utakmice maksimalno sa bilo kojim protivnikom, što je jako teško s obzirom na pritiske koje imaju svi manji klubovi u ovoj ligi. Isto tako sa jednim od skromnijih budžeta sportski sektor je uspeo da funkcioniše perfektno bez mešanja drugih, što je retkost u ovoj zemlji. Nadam se da ćemo se svi zajedno jednog dana ujediniti protiv svega toga“, objašnjava Ilija Stolica.

Šef struke šabačke Mačve, Dragan Aničić uz zahvalnost novinarima na izuzetnoj saradnji u proteklih godinu dana, čestitao je ekipi Voždovca na odličnoj polusezoni i za današnju fer i korektnu igru.

„Razumem potpuno o čemu priča moj kolega Stolica i sa mnogo stvari se slažem. Žao mi je što ovako kvalitetni ljude odlaze iz našeg fudbala, cenim njegov rad i znam kako znanje prenosi svojim igračima. Želim mu puno uspeha u planovima za naredni period, kao i ekipi Voždovca u nastavku sezonu. Čestitao bih mojim igračima koji su u ovoj godini postigli rezultate koji nisu zabeleženi u novijoj istoriji kluba. Plasman u Super ligu, ulazak među osam u KUP-u, a bili bi i bolje pozicionirani na tabeli da smo imali malo sreće. Što se tiče današnje utakmice, igrači obe ekipe su dali sve od sebe da bi igrali neku igru koju ja ne mogu nazvati fudbalom. Negde bi bio greh da je neko pobedio na ovako teškom terenu“, naveo je Aničić.

Ekipa Mačve igrala je u sledećem sastavu: Filipović (g), Pejović (k), Protić, Ivić, Ristivojević, Lazarević, Milinković, Adamović (Obrovac od 86.min), Gavrić, Gemović (Vladisavljević od 89.) i Matić.

SuperligašKo prvenstvo nastavlja se polovinom februara naredne godine, kada šabačka Mačva gostuje ekipi Čukaričkog.

 pr Ana Acan

Fotografije Jelena Ilić