XS
SM
MD
LG

EL: Herojska pobjeda Žalgirisa.

Košarkaši Žalgitisa priredili su iznenađenje na startu 12. kola Evrolige. Žalgiris je večeras šokirao prvaka Evrope, ekipu Fenerbahčea, pobijedivši ih u Istanbulu rezultatom 90-89.

Očekivalo se da Fener dobije ovaj meč bez većih problema i start susreta je tako nešto i nagovještavao. Nakon prvih deset minuta Fener je vodio 24-16. Međutim, u nastavku su se gosti probudili. Igrali su veoma dobro u odbrani a krenuo ih je i šut. Do poluvremena su se potpuno vratili pa je Fener imao samo poen prednost nakon prvog poluvremena.

U trećem periodu gledali smo dobru i izjednačenu košarku. U takvoj igri Fenerbahče je uspio sačuvati prednost i sa poenom prednosti ušao je u poslednji period. Tada je Žalgiris počeo da igra sjajno. Trojkama Milaknisa poveli su 75-71. Fenerbahče uzvraća serijom 11-2 i dolazi do pet poena prednosti. Tada je djelovalo da je Fener pred pobjedom ali nadu Litvancima vratio je Pangos koji je pogodio bitnu trojku. Datome je uzvratio trojkom ali Pangos je pogodio novu trojku i Žalgiris je prišao na -2 ponovo. Fenerbahče je vodio 86-85 a onda je Vonamejker napravio nesporstki faul na Jankunasom, koji pogađa oba bacanja i donosi prednost Litvancima. Imao je Fenerbahče tada napad ali je Vajt odigrao sjajnu odbranu na Slukasu. Nakon toga, Milaknis je pogodio trojku za vodstvo Žalgirisa od 90-86. Slukas je uspio da trojkom ostavi kakvu-takvu nadu za svoju ekipu da može do pobjede. Nadu im je produžio i Pangos koji je promašio oba bacanja ali Naneli je promašio šut za pobjedu domaćih, pa je Šaras Jasikevičius sa svojim timom nastavio da oduševljava.

Najefikasniji u redovima Žalgirisa bio je Pangos sa 22 poena a dodao je i sedam asistencija. Uz njega odličan je bio iTupan sa 16 poena i sedam skokova. Fener je predvodio Veseli sa 20 poena, dok je Vonamejker dodao 19.

Šaras Jasikevičius nadmudrio Žoca Obradovica / Foto: Evroliga