XS
SM
MD
LG

Koga za selektora?

Уместо префикаса Фудбалски логичније би било да се “кровни” Савез у Сарајеву зове Комедијашки, с обзиром на сву духовитост неталентованих челника ове организације за ову људску особину, коју показују у процедури избора новог селектора “А” репрезентације Босне и Херцеговине.

Како ће се један тамнопути Кларенс Сидорф из егзотичних крајева суочити са крупним снежним пахуљама и мешавином магле и смога у Сарајеву? Да ли је турчин Фатих Терим, који је за своје услуге тражио два милиона евра, сматрао да се ради о озбиљноој пословној понуди? На који начин би педантном и култивисаном Швеђанину Свену Горану Ериксону могло да се објасни блато на стадиону Грбавица, будућем дому “Змајева”? Које ће познато светско име бити следеће које ће се појавити као кандидат за наследника Мехмеда Баждаревића, можда Бразилац Луиз Фелипе Сколари? Рингишпил се, по свему судећи, све ово време, од утакмице у Талину против Естоније, узалуд окретао, седалице су празне…

Како би од свих горе наведених стручњака-кандидата са педигреом и реномеом реаговао на питање појединих челника Савеза – можете ли на списак ставити овог играча?

На питање како гледа на сав “циркус” везан за избор селектора БиХ, легендарни фудбалер Сарајева Предраг Пашић је истакао:

-Све је већ виђено, сваки пут када се бира селектор, секреће се пажња са много већих проблема, а наглашава се како су селекто ри највећи и узрок лоших резултата, што уствари није истина. Проблема има јако пуно, а највећи је што у тимовима преми јерлигаша нема места за младе играче који постижу успехе и показују велики таленат. Овде је све фокусирано на проблем селектора и та фарса траје већ десет година, сваки пут, нажалост, јавност прихвата да је селектор најважнија особа.

Седница Извршног одбора Савеза којем би могли да позавиде чак и Бени Хил, Џери Луис, Мапет Шоу или наш Др. Неле Карајлић требало би да буде одржана 22. децембра, на њој ће се наводно, разговарати о избору селектора, а Сидорф, Терим, Ериксон, можда и Сколари, су само бацање прашине у очи.

Логика је следећа: у актуелном актуелном тренутку репрезентативног фудбала БиХ потребан је човек (селектор) који добро познаје материју, а не онај који ће да експериментише. Таквом тренеру, којих у БиХ сигурно има, будућа Лига нација треба да послужи као сито за квалификациони циклус за Европско првенство 2020. године. У таквом амбијенту најбоље би се снашао Амар Осим, најтрофејнији домаћи стручњак, само је питање колико би он одговарао властодршцима у ФС БиХ јер је познат као чврст професионалац, упоран и одговоран, не дозвољавајући било коме да му се меша у посао. Можда је баш то разлог што већ до сада није и изабран, па се ишло околним путем пројектовањем Мехе Кодре на чију кандидатуру је Фудбалски савез Републике Српске ставио “вето”.

Ако поседује харизму, а требало би, као отац Ивица, Осим јуниор би можда у најтежем тренутку за фудбал у БиХ био право решење. Ипак, за сваки избор је потребно дванаест од петнаест гласова чланова Извршног одбора, па у тако компликованој и несређеној ситуацији може се догодити да коначно решење поново изостане. Још увек је све неизвесно и око Роберта Просинечког

У том случају би се прешло на план “Б” по којем је једно од решења именовање актуелног селектора младе репрезентације БиХ Винка Мариновића за вршиоца дужности селектора “Змајева” за утакмице на турнеји по САД, са домаћином и Мексиком. Ако би се то догодило Фудбалски савез БиХ би уштедио и значајна новчана средства (око 60.000 евра) јер би “правог” селектора бирао тек у марту идуће године. То и није тако лош расплет када се зна да је Савез у финансијској дубиози после два неуспешна квалификациона циклуса.

С обзиром да је обо нелогична и земља у којој је у сваком тренутку све могуће, најбоље је сачекати 22. децембар и видети шта ће да “изгатају” чланови “фудбалске владе” на челу са председником Елведином Бегићем. Видећемо у којем правцу ће све да иде… До сада је све било нереално!

                                                                                                                                                     С. Басара / Sportski žurnal

ФСРС се пита

У целокупној заврзлами око избора селектора БиХ највише ће да се пита и Фудбалски савез Републике Српске на основу “заштитног механизма” у Статуту “кровног” Савеза, јер има пет чланова Извршног одбора и може да оспори сваки нелогични предлог.

Уколико ФСРС буде држао “чврсту” линију онда је могуће да се буде тражио компромис око Роберта Просинечког, којег је Савез српског ентитета званично предложио међу осам понуђених имена, с обзиром да је и Бањалуци јасно да је Кларенс Сидорф као кандидат далеко од клупе “Змајева”.