XS
SM
MD
LG

Mijić junak

Zoran Mijić iz Kozarske Dubice dobitnik je nagrade za podvig godine “Jelena Trikić – majka hrabrost” u manifestaciji “Ličnost godine” koju su organizovale banjalučke “Nezavisne novine”. Golman Fudbalskog kluba Borac je u jakoj konkurenciji za ovo prestižno priznanje dobio poverenje organizatora.

U konkurenciji najhumanijih dela Mijiću je pripala nagrada “Jelena Trikić – majka hrabrost” uz gromoglasan aplauz u Kristalnoj sali hotela “Bosna” u Banjaluci, a uručila mu je Minja Šuković, zamenik glavnog i odgovornog urednika pomenutog banjalučkog štampanog dnevnika.

-Od četrdeset tri nagrade što sam dobio najvredna je ova koju sam dobio kao zahvalnost što je sedam mladih života još s nama. Nadam se da se više takve stvari neće događati i da neće biti potrebe nekoga spašavati, odnosno da ja više neču imati posla – istakao je u mnogim situacijama kao “Bogom dani” Zoran Mijić kojeg svi od milja zovu Mrmi.

Zoran Mijić je na prvi pogled običan čovek, ali se od nas razlikuje po tome što je spasao život sedam ljudi. Tokom fudbalske karijere na terenu je spasao tri života, a van njega u raznim situacijama još četiri.

Sve je počelo 1996. godine, kada je na utakmici banjalučkog BSK-a i Borca iz Kozarske Dubice jedan fudbaler protivničkog tima, ostao da leži nepomičan na terenu. Dok su se ostali uspaničili, Mijić je priskočio u pomoć, prvi reagovao, uspeo da nesrećnom mladiću izvuče jezik i tako ga spasi od gušenja i sigurne smrti. Ista se situacija ponovila još dva puta, poslednja 2014. godine na terenu u prijateljskom meču sa Rudar Prijedorom. Nakon toga golman Borca se još četiri puta našao u situaciji koja život znači. Poslednji slučaj se dogodio za Badnje veče 2017. godine kada je spasao život promrzloj devojčici koja se izgubila.

U rodnoj Kozarskoj Dubici svi ga znaju i pozdravljaju kada ga sretnu, lokalni je, ali i heroj cele Republike Srpske, moguće i ovog dela našeg kontinenta. Kada dođete u Dubicu dovoljno je reći Mrmi i svi će vas razumeti o kome pričate ili koga tražite, mnogi žele da ga imaju za prijatelja.

Do sada je Zoran Mijić dobio 43 nagrade što iz ministarstava, gradova, klubova dijaspore a i verskih zajednica i to od sve tri konfesije. Njegova humanost se pokazuje i u tome što je sredstva i opremu u vrednosti 5.000 maraka od svih nagrada donirao za tri kluba u Kozarskoj Dubici. Zbog njegovog imena ljudi iz dijaspore su donirali sredstva za nekoliko porodica u Dubici koje su u teškoj materijalnoj situaciji. Zoran je u srećnom braku i ponosni otac dvoje dece.

Nagrada za podvig nosi ime po majci hrabrost Prijedorčanki Jeleni Trikić koja je 2012. rodila sina Nikolu, a pre toga, iako teško bolesna, odbila je lečenje tumora na mozgu i primanje hemoterapija u cilju zdravog potomstva, pa je preminula u 32. godini.