XS
SM
MD
LG

Vaterpolistima Borca zaključavaju golove

U VIP salonu dvorane Borik sinoć je održana prva redovna godišnja sjednica Skupštine Vaterpolo kluba Borac, na kojoj su saopšteni dosadašnji rezultati koje je klub postigao, odnosno od reaktiviranja do danas, navedeni planovi za 2018. godinu, ali i predstavljene inicijalne ideje po pitanju formiranja Sportskog društva Borac, uz podršku drugih klubova iz Borčeve sportske porodice, prije svega Odbojkaškog i Košarkaškog kluba Borac.

Vaterpolo klub Borac osnovan je 2008. godine (VS RS je osnovan 2009, a VS BiH 2013. godine), 2013. godine došlo je do obustave rada te je klub pravno zamrznut, a reaktiviran je krajem septembra ove godine. Od tada pa do danas, čelnici i članovi kluba, koji ima 4 starosne kategorije (pioniri, kadeti, juniori i seniori), bili su izuzetno aktivni.

– Učestvovali smo na turniru u Užicu organizovanom povodom Dana Grada. Na ovoj smotri smo nastupili sa dvije ekipe, a osvojena su prva dva mjesta. Odmah nakon toga, uslijedio je put u Sarajevo, gdje su naši kadeti i seniori odigrali dvije utakmice sa Plivačkom vaterpolo akademijom B. Ubrzo se krenulo i put Subotice, gdje smo odigrali četiri utakmice protiv domaćina Spartaka Prozivke, koji se takmiči u Prvoj B ligi Srbije i koji ima ambiciju da se plasira u viši rang takmičenja. Gostovalo se potom i u Kikindi, gdje smo odigrali pripremnu utakmicu protiv ŽAK-a, koji, poput Spartaka Prozivke, nastupa u Prvoj B ligi. Organizovali smo i prvi Borac kup, koji je održan posljednjeg vikenda u oktobru i koji će postati tradicionalan. Na preliminarnom Borac kupu učestvovalo je 8 ekipa iz 3 države, takmičilo se preko 150 dječaka, odigrano je 12 utakmica, a Borac je na kraju osvojio drugo mjesto izgubivši u finalu od Spartaka Prozivke rezultatom 12:9. Na kraju, ponovo smo putovali u Sarajevo, gdje smo na jednom od turnira, na kojem nije bilo zvaničnog plasmana ekipa, odigrali šest utakmica. Ukratko rečeno, od reaktiviranja do danas, Vaterpolo klub Borac je u kategorijama kadeta, juniora i seniora odigrao 34 utakmice, odnosno 3-4 utakmice u 7 dana, što svakako nije zanemarljivo – rekao je aktuelni predsjednik Vaterpolo kluba Borac Davor Josipović.

Prema Josipovićevim riječima, rukovodstvo kluba najviše je ponosno na potpisan Protokol o saradnji sa VK Spartak Prozivka.

– Saradnja dva kluba ozvaničena je trećeg dana Borac kupa. U pitanju je klub koji je osvojio Kup Srbije i koji je prošle godine nastupio u 5 od 6 finala državnog prvenstva Srbije kada su u pitanju mlađe kategorije, a trener vaterpolista Spartaka Prozivke je Nemanja Andrić, koji je trenutno i u stručnom štabu vaterpolo reprezentacije Srbije – naveo je Josipović.

Nažalost, i pored svega navedenog, klub se suočava sa mnogobrojnim problemima van bazena, a najveći je opstrukcija rada i funkcionisanja kluba, koji je 2008. godine registrovan u Sudskom registru uz uredno predatu dokumentaciju, koja je predata i nadležnim organima Grada Banjaluka i Ministarstvu porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske.

– Osnovni problem sa kojim se suočavamo u radu jeste opstrukcija našeg egzistiranja. Vaterpolo klub Borac uredno plaća svoje termine za treninge koje je dobio na Gradskom olimpijskom bazenu, međutim uslovi za normalan rad su neadekvatni, s obzirom da u toku sedmice vaterpolisti Borca treniraju u plivačkim prugama, a teren koriste samo vikendom, kada se suočavamo sa novim apsurdom, a to je zaključavanje golova, koji bi trebalo svima da budu na raspolaganju. Takođe, dolazi i do nepoštovanja pravilnika raspodjele termina, pa tako zna da se desi da određeni klubovi namjerno zauzmu više prostora kako bi natjerali druge da treniraju u jednoj pruzi. Na sve to, uprkos urednoj registraciji kluba shodno Zakonu o sportu i Pravilniku Vaterpolo saveza Republike Srpske, na naš zahtjev za učlanjenje u VS RS stigao je negativan odgovor, te nam je saopšteno da je naš zahtjev neosnovan i zasnovan na neistinitim tvrdnjama – rekao je Josipović.

Osvrnuo se Josipović i na stanje u Vaterpolo savezu BiH, koji, prema njegovim riječima, u ovom trenutku ne funkcioniše.

– Apsurdno je da se prvenstvo BiH za seniore svelo na jednu utakmicu dva kluba ili štaviše jednu međusobnu utakmicu jednog kluba. Cilj vaterpolo saveza RS i BiH treba da bude omasovljavanje vaterpola, podizanje novih vaterpolo centara, pružanje podrške postojećim klubovima i gradovima sa vaterpolo klubovima i na kraju krajeva pomoć klubovima na svaki mogući način da opstanu u teškim uslovima u kojima rade. Sve ovo nije slučaj sa vaterpolo savezima RS i BiH, a čini se da ovi savezi postoje samo radi interesa pojedinaca, koji drže monopol u savezu. Vaterpolo klub Borac radi na razvoju vaterpola u RS i BiH i nastaviće da radi na tome uprkos paradoksalnim opstrukcijama potencijalnih matičnih vaterpolo saveza našeg kluba. Da se radi ozbiljno na projektima, govori i to da je u pripremi dokument o razvoju vaterpola u RS i BiH, kojem je cilj isključivo napredak vaterpola u RS i BiH – istakao je Josipović, koji je potom prisutnima saopštio planove za kalendarsku 2018. godinu.

– Osnovni cilj je pokretanje Borčeve školice vaterpola, gdje planiramo da za 12 mjeseci rada upišemo 120 djece. Kada su u pitanju takmičarski ciljevi, želimo da nastupimo u svim starosnim kategorijama prvenstava RS i BiH, kao i u prvenstvu pod okriljem Vaterpolo saveza Srbije. Ukoliko nam se ne omogući nastup u prvenstvu RS, postoje i alternativna rješenja, koja su nepopularna kako za klub i grad tako i za RS, ali na koja bismo bili primorani. Takođe, planiramo da u narednoj godini organizujemo i dva vaterpolo turnira: jedan od njih je Borac kup u oktobru, a drugi bi bio priređen za Dan Grada Banjaluka u aprilu – naveo je Josipović.

Kada su u pitanju preliminarni potezi na formiranju SD Borac, prezentovana su tri projekta: Borčeva Nova godina, Borčev višeboj i Borčev piknik. Najviše pažnje privukla je druga stavka, koja podrazumijeva takmičenje mlađih selekcija u svim sportskim sekcijama iz Borčeve porodice, koje bi se, u ljetnim mjesecima, odvijalo na banjalučkim sportskim borilištima.

                                                                                                                      (borac-sport, foto: borac-sport)

Golovi pod katancem