XS
SM
MD
LG

Analiza, pa rješenje

Travnati teren Gradskog stadiona u Prijedoru već je godinama top tema većine fudbalskih razgovora i konstantan problem iz godine u godinu, iz polusezone u polusezonu, tako da i ove zime, posle osvojene jesenje titule u Prvoj ligi Republike Srpske u Gradu na Sani igralište ostaje problematika.

U cilju rešavanja ove situacije čelnici kluba su angažovali specijalizovane firme “Belu floru” iz Paraćina i “Albu” iz Zenice, koja vodi brigu o “Bilinom polju”, ali i travi Trening centra Fudbalskog saveza BiH.

-Želimo da detektujemo probleme, dođemo do saznanja na osnovu kojih ćemo se dalje ponašanji i preduzimati korake kako bi naše igralište bilo još funkcionalnije, zdravije i bolje. Mnogo toga smo do sada imali priliku da naučimo, a svaki detalj je važan. Eto, kad vam kažem da čak i hlorisana voda iz hidranta na stadionu pravi probleme, pa pesak koji pravi čvrstu i nepropusnu podlogu, ond aje mnogo toga jasno. Igralište je kao živi organizan, po njemu uvek morate da čeprkate, radite, kao u bašti kada posadite povrđe. Ako bude zapupšten onda nastanu problemi. Mi smo u prethodnom periodu odradili pet od šest potrebnih stavki, na proleće, pred vegetaciju treba da uradimo još neke stvari – istakao je direktor Fudbalskog kluba Rudar Prijedor Vukašin Đaković.

Bojan Jeftić iz Zenice je uzimao “PH vrednost” terena u Prijedoru, kao i primerke trave i zemljišta, a na osnovu onog prvog, vizuelnog utiska je istakao:

-Prema prvom pogledu sastav trave je dosta mešovit, ne odgovara idealnom koji zahtevaju sta ndardi vidi se veliki broj vrsta korova, u prvom redu bokvica i maslačak. Što se tiče sastava zemljišta, na prvu vidi se da je jako zbijeno, možda se valjalo težim valjkom od predviđenog, a napravljen je od materijala koji nije adekvatan. Potrebno je izvršiti čepiranje i posuti kva rcni pesak, obavezno pravi i separatisani, negde oko 25 do 30 tona. Nakon toga za 24 časa teren bi bio za upotrebu, na njemu bi moglo da se igraju. Ovakav teren bi prošao za našu Premijer ligu, ali za nešto više nema šanse – rekao je Bojan Jeftić dodavši da će uzorci trave i zemljišta pokazati na koji način bi se radila prihrana, odnosno kakav je hranidbeni kapacitet postojećeg tla.

U Rudar Prijedoru ne sede skrštenih ruku ni u organizaciono-infrastrukturnom sektoru…

S. Basara

 

Lukavac i Čapljina

Na osnovu dosadašnjih analiza koje su potvrđene i od specijalnizovanih firmi iz Paraćina i Zenice, ukoliko se želi odlična travnata podloga onda mora da se prehranjuje sa đubrivom iz Izraela.

-Specijalno đubrivo iz Izraela može da se kupi samo u Čapljini, već smo se raspitali i to je neophodno da uradimo, a što se kvarcnog peska tiče najbolji izbor je u Lukavcu. Nažalost, nijedno ni drugo nemamo u Republici Srpskoj – istakao je direktor Rudar Prijedora Vukašin Đaković.


Zvijezda 09 6 : 2 Željezničar Sport Team
Tekstilac Kort 0 : 0 Kozara
Napredak 0 : 0 Slavija
Podrinje 0 : 1 Sloga
Sutjeska 1 : 1 Rudar Prijedor
Drina 1 : 1 Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zvijezda 09 22 15 6 1 51
2 Rudar Prijedor 22 14 7 1 49
3 Drina 22 10 8 4 38
4 Slavija 22 9 9 4 36
5 Tekstilac Kort 22 9 7 6 34
6 Podrinje 22 8 3 11 27
7 Željezničar Sport Team 22 7 5 10 26
8 Sloboda 22 8 2 12 26
9 Sutjeska 22 5 8 9 23
10 Kozara 22 3 9 10 18
11 Sloga 22 3 7 12 16
12 Napredak 22 3 5 14 14