XS
SM
MD
LG

Bilbija ide u Švedsku?

Nemanja Bilbija je sa Zrinjskim osvojio dvije uzastopne titule šampiona BiH, igrao kvalifikacije za Ligu šampiona, protekle sezone bio je najkorisniji igrač Premijer lige, ove jeseni je nastavio s dobrim igrama uz osam golova i četiri asistencije u 17 odigranih mečeva, što nije promaklo skautima iz inostranstva, a riječ je o tri kluba iz Švedske. Jedan od tih klubova je Bromapojkarna.

- Tačno je da sam dobio nekoliko ponuda iz Švedske, u pitanju su 3 različita kluba iz njihovog nacionalnog prvenstva. Ipak, igrač sam Zrinjskog, imam ugovor na još 18 mjeseci, kao klub su me ispoštovali u svakom pogledu, tako da ću bilo kakvu odluku o nastavku karijere donijeti u dogovoru sa upravom kluba. Sve to naravno zavisu od ponuđenih uslova i kakve su ambicije kluba koji je poslao ponudu, te naravno koliko to odgovara mom trenutnom klubu – kaže Bilbija.

Dodaje da što se njega tiče nema problema sa odlaskom u hladnu Skandinaviju

. - Ne bih imao ništa protiv da zaigram u prvenstvu Švedske, iako su klimatski uslovi za igru teški, zna se da je riječ o zemlji u kojoj fudbal krupnim koracima korača prema najačim evropskim ligama. U svakom slučaju to bi bio veliki pomak u odnosu na fudbal u BiH. Imaju izuzetnu infrastrukturu, ulažu mnogo u fudbal i njihova liga je daleko pogodnija za napredak igrača i neki jači angažman od Premijer lige BiH – jasan je iskusni napadač.

Bez obzira na zapažene igre u BiH i regionu bivše Jugoslavije Bilbija kaže da mu je velika želja da se oproba u inostranstvu.

- Igrao sam dosta u BiH sa Borcem i Zrinjskim, osvajao sam titule, nastupao sam u Srbiji i Hrvatskoj, ali kao i svaki profesionalac volio bih da se oprobam u „pravom“ inostranstvu. Ne samo zbog jačeg ugovora i veće zarade, već zbog želje da zaigram fudbal na većem nivou, protiv velikih svjetskih fudbalera, što je vjerovatno san svakog fudbalera na svijetu, pa i moj – kaže jedan od najboljih igrača prvenstva BiH u posljednjoj deceniji.

Zrinjski je krenuo silovito u odbranu titule, u jednom trenutku imali su osam bodova prednosti u odnosu na rivale, ali su u finišu polusezone prepustili mjesto lidera Željezničaru.

- Staro pravilo u fudbalu da je lakše osvojiti nego odbraniti titulu potvrdilo se i u našem slučaju. Krenuli smo odlično, bježali smo u jednom trenutku čak osam bodova rivalima, ali smo polovinom jeseni doživjeli pad u igri, desile su se i neke povrede standardnih prvotimaca, malo nas je zaobišla i sreća u par mečeva što je Željezničar iskoristio da nas pretekne. Ipak, vratili smo se u finišu sa 3 pobjede u nizu, tako da nas samo bod dijeli od prve pozicije na tabeli i sigurno će nastavak sezone biti još uzbudljiviji – kaže Bilbija.

Fudbaler iz Banjaluke kaže da je generalno gledano ova sezona Premijer lige dosta jača nego prošle godine.

- Generalno po meni se ove sezone igra dosta jači fudbal, posebno među klubovima koji su u top 6. Činjenica da je Zrinjski ove jeseni osvojio 40 bodova, što je rekord u klupskoj historiji, a da to nije bilo dovoljno da sačuva lidersku poziciju dovoljno govori u prilog moje tvrdnje. Željezničar, Sarajevo i Široki su igrali stvarno odlično, Krupa i Mladost su pokazali da više nisu iznenađenje i da mogu svakog pobijediti bez obzira na ime protivnika, što je u svakom slučaju donijelo pomak u kvalitetu – kaže 27-godišnji fudbaler.

 Bilbija kaže da je trener Blaž Slišković odigrao veliku ulogu u dizanju ekipe posle nekoliko neočekivanih poraza.

- Meni je Blaž kao trener odgovarao od njegovog dolaska u Zrinjski jer forsira napadačku igru koju volim, a ove jeseni je pokazao da je riječ o odličnom treneru. Kada smo doživjeli poraze od Sarajeva i Širokog Brijega nije dozvolio da psihički padnemo, stvarno je majstor za diza nje atmosfere u ekipi i zna izvući od svakog igrača maksimum – kaže Bilbija.

Izvor: blic.rs

 


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8