XS
SM
MD
LG

EL: Baskonija deklasirala Oli, Real lako sa Himkijem

Večeras je kompletirano 17. kolo u Evroligi. Ubjedljive pobjede ostvarili su Baskonija i Real, dok je Žalgiris u drami savladao Unikahu.

Košarkaši Baskonije odigrali su fenomenalan susret i savladali su Olimpijakos, rezultatom 86-54. Gosti su dobro počeli susret i dobrom igrom u odbrani, došli su do pet poena prednosti nakon prvih deset minuta. Do poluvremena, Baskonija je zaigrala mnogo bolje i na krilima sjajne odbrane došla je do preokreta. Na poluvremenu je bilo 36-30 za domaćina. Djelovalo je da nas čeka neizvjesno drugo poluvrijeme ali u drugom poluvremenu, Baskonija je naprosto ''oduvala'' Olimpijakosa. Domaći su igrali sjajno u odbrani i prednost je samo rasla. U jednom trenutku bilo je čak 38 razlike. Do kraja je Oli malo smanjio zaostatak ali svakako su doživjeli ubjedljiv poraz. Baskoniju je do pobjede predvodio Foitman sa 19 poena, dok je Printezis postigao 13 za goste.

Ubjedljivu pobjedu ostvario je i Real, koji je sa 95-78 savladao Himki u gostima.Već od starta Real je nametnuo svoj ritam i nakon prvih deset minuta, imali su devet poena prednosti. U drugom periodu, Himki se totalno raspao. Iako su igrači kažnjeni i iako su ostali bez pola plate, igru popravili nisu i Real je u jednom momentu imao i +25. Do kraja poluvremena Himki se koliko-toliko vratio pa je na poluvremenu bilo 50-36 za Real. U 3/4, Himki je igrao dobru odbranu ali napad im nije bio ništa posebno. Uspjeli su da priđu na -12, pred poslednji period ali u suštini nisu ozbiljno prijetili Realu. I u poslednjih deset minuta, Himki nije uspjevao da zaprijeti i nisu nikako prednost Reala spušstali ispod 10 razlike pa je Real na kraju rutinski priveo meč kraju. Real je do pobjede predvodio Rudi Fernandez sa 16 poena, dok je najefikasniji u redovima Himkija bio Šved sa 23 poena.

U najneizvjesnijem susretu večeri, Žalgiris je savladao Unikahu, rezultatom 79-77. Gosti su sjajno otvorili utakmicu. Igrali su odlično u odbrani a u napadu je dosta igrača bilo raspoloženo. Vodili su tokom cijelog prvog poluvremena i na odmor su otišli sa osam poena prednosti. U trećem periodu, Žalgiris je uhvatio ritam i sjajnom igrom u odbrani prilazi na -3, pred odlučujućih deset minuta. U poslednjem periodu gledali smo sjajnu i veoma efikasnu košarku sa obje strane a u takvoj igri bolje su se snašli domaći pa su na kraju došli do vrijedne pobjede. Najbolji kod Žalgirisa bio je Pangos sa 16 poena, dok je goste predvodio Vačinski sa 14 poena.

Foto: Evroliga