XS
SM
MD
LG

Radanu Svetosavski kup

Kuglaški klub „Hercegovac“ i ove godine u ime Savindana Krsne slave opštine i crkve organizovao je  Svetosavski turniru kuglanju.

Ovo je treći Svetosavski turnir u organizaciji KK “Hercegovac“ tako da s pravom možemo konstatovati da ovaj turnir prerasta u tradiciju što je zapravo i cilj organizatora. Ono što posebno ohrabruje na tome putu jeste činjenica da iz godine u godinu povećava se broj učesnika.

Turnir je pojedinačnog karaktera, a ove godine učestvovalo je oko tridesetak prijavljenih  igrača iz: Podgorice, Nikšića, Tivta, Gacka, Trebinja i Bileće. Ovogodišnjin turnir svojim prisustvom uveličao je mladi Marko Vujović standardni prvotimac beogradske Crvene zvezde. Turnir  se održavao dva dana petak i subota, a u subotu  u popodnevnim časovima proglašeni su i pobijednici turnira, kojima  su uručene simbolične nagrade.

Prvo mjesto sa 529 oborenih čunjeva osvojio je Nikola Radan, igrač  KK“Hercegovac“ Bileća.

Drugo mjesto osvojio je Radan Matković  sa 518 čunjeva, inače igrač KK“Aluminijum“ Podgorica.

Treće mjesto sa 517 oborenih čunjeva osvojio jeDarko Gojković, igrač KK “Trebišnjica“ Trebinje ,piše bilecasport.blog.rs

OBILjEŽENO DVADESET GODINA POSTOJANjA

Ovogodišnji Svetosavski turnir ima posebnu dimenziju i čast s obzirom na to da KK „Hercegovac“ u sklopu ovogodišnjeg turnira obilježava i proslavlja svoj dvadeseti rođendan. Kroz protekle godine sportskog djelovanja klub je neprekidno pronosio slavu kuglaškog sporta unutar i izvan granica BiH, te sportskim uspjesima, profesionalnim odnosom, odgovornim i vrijednim radom gradio imidž, stekao reputaciju i postao prepoznatljiv u kuglaškim okvirima. Ono što naročito karakteriše ovaj sportski kolektiv, te predstavlja čvrst oslonac i osnovu za izgradnju sigurne budućnosti, jeste kontinuiran rad sa mladim igračima. Uprkos poteškoćama koje su se javljale u proteklom periodu, uprava kluba je iznalazila način da održi rad omladinskog pogona, pružajući im minimum neophodnih uslova za treniranje i takmičenje.

Napominjemo, KK „Hercegovac“ u sklopu Doma kulture u Bileći koristi tehnološki zastarjelu dvostaznu kuglanu koja ne ispunjava uslove za odigravanje premijerligaških utakmica, te su primorani domaće utakmice igrati u gradovima udaljenim i preko 100 kilometara. Međutim, to niti jednog momenta nije narušilo njihov entuzijazam i želju da se ovaj sport održi i postane jedan od trofejnih opštinskih sportova. Kao rezultat takve klupske politike danas imaju značajan broj kuglaša poniklih u klubu, koji igračkim kvalitatima i rezultatima na državnim, svjetskim i evropskim takmičenjima grade imidž ovog sporta, te predstavljaju najbolje reprezente BiH kuglanja i sporta uopšte. Naročito su ponosni na činjenicu da su to danas oformljeni mladi ljudi koji pripadaju akademskom miljeu, te svojim uspjesima na sportskom i privatnom planu daju primjer i predstavljaju uzor omladini na ovim prostorima, a i šire.

KK „Hercegovac“ uzima redovno učešće na svim takmičenjima u organizaciji republičkog i državnog kuglaškog saveza. Petostruki su prvaci RS (2006-07, 2008-09, 2011-12, 2014-15, 2016-17). Svojevrstan kuriozitet predstavlja činjenica da se u takmičenjima oslanjaju isključivo na domaći igrački kadar. Osnovni problem sa kojim se teže izlazi na kraj, jeste zastarjela dvostazna kuglana koja ne ispunjava minimum kriterijuma za takmičenje u Premijer ligi. Ništa manji problem predstavlja činjenica da KK „Hercegovac“ nema stalni izvor finansiranja. Uz kvalitetan sponzorski ugovor, koji bi klubu dao stabilnost, mogli bi razmišljati o modernizaciji kuglane ili čak o izgadnji nove koja bi znatno doprinijela smanjenju troškova, te popularizaciji i omasovljenju ovog sporta u našem gradu, a i šire. S obzirom na tradiciju, uspjehe i talente koje je iznjedrila bilećka škola kuglanja, slobodno možemo reći da je Bileća kuglaški centar ovoga dijela RS. Kao uzoran sportski kolektiv, dobitnici su više priznanja i plakata od strane Kuglaškog saveza, a nosioci su Vidovdanske povelje od strane Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Bileće.