XS
SM
MD
LG

Mladen Krstajić selektor iz naroda

Piše: Slavko BASARA/Sportski žurnal

Vest da je i zvanično promovisan u selektora fudbalske reprezentacije Srbije od strane Izvršnog odbora FSS Mladena Krstajića je zatekla u Banjaluci, na prestižnoj i svetski popularnoj manifestaciji “Dan fudbala”. 
Ostaće zabeleženo za sva vrmena da je popularni Krle prve zvanične izjave i fotografije kao selektor dao i napravio u Kristalnoj sali hotela “Bosna” gde je primio nagradu kao najbolji fudbalski radnik Republike Srpske za 2017. godinu, u svojstvu predsednika Fudbalskog kluba Radnik iz Bijeljine, ali i za svojevrstan doprinos plasmanu Orlova na Mondijal u Rusiji.
Bio je najtraženiji akter “Dana fudbala”. Mnogi su ga vukli i “razvlačili” u želji da prozbore po koju sa selektorom i da se uslikaju za večnu uspomenu. Svečana bina bila je pretesna da izdrži nalete svih onih koji su pojurili da čestitaju Krstajiću na priznanju, ali i da ga zamole za nekoliko sekundi “svoje slave” pozirajući kraj njega prijateljima kojima su pre toga dali mobilni telefon. Selektor Srbije je svima izlazio u susret, manastirski miran, sa osmehom na licu i zahvalnicom na čestitkama.
I na ovaj način Banjaluka i Republika Srpska su pokazale za koga će im srce kucati od 14. juna do 15. jula na najvećoj svetskoj fudbalskoj smotri u jedinoj zemlji na svetu u kojoj istovremeno na jednoj strani Sunce izlazi, a na drugoj zalazi. Privilegija je biti prvi u redu i čestitati selektoru imenovanje, ali isto tako Krstajić vrlo dobro zna da će, kada Srbija bude igrala protiv Kostarike, Švajcarske i Brazila, ulice Banjaluke, njegove Bijeljine i svih većih gradova i naselja u Republici Srpskoj biti preplavljene automobila, mladim ljudima, potocima piva, srpskim trobojkama, dresovima, šalovima i sa tri prsta visoko podignuta u vazduh, uz pratnju vatrometa i patriotskih pesama.
To su lepota fudbala, duh patriotizma i vera u budućnost koje grade kult reprezentacije. Orlovi ponovo imaju kult respektabilnog i narodnog tima što je potvrdila i sama, prva izjava Krstajića u Banjaluci, na temu Mondijal:
-Igraćemo za narod!
Tu izjavu su mnogi mediji u naslovu preneli, čak i “Vesti” iz Fraknfurta koje se štampaju u ovom nemačkom gradu, ali i Njujorku, odnosno Sidneju, a čitaju se u dvadeset i dve zemlje sveta.
Druga izjava mladog stručnjaka kojem je klupa Orlova prvi ozbiljan trenerski posao, ali mu to niko ne zamera jer je kao pomoćnik svog prethodnika Slavoljuba Muslina dao veliki doprinos kroz kvalifikacioni ciklus, bila je:
-Samo sam jedan od sedam miliona selektora!
U prošlosti javnost je zamerala selektorima koji puno pričaju, a sa velikih takmičenja smo se vraćali ojađeni. Međutim, Mladen Krstajić nije samo selektor, on je nešto posebno. Jer, skoro svi reprezentativci, to je malo ko primetio, i hoće javno da kaže, posle svakog postignutog pogotka, trčali su u zagrljaj baš Mladenu Krstajiću i pokazivali rukom prema njemu, sa visoko podignutim palcem u vazduh! Svakom pametnom sve je jasno. Zato Krstajić treba da bude projekat srpskog fudbala na duže staze.
Trag koji je kao predsednik ostavio u Radniku iz Bijeljine je bio samo jedan od putića do velike fudbalske scene na kojoj će stameni Zeničanin, emotivni Partizanovac, uspešni privrednik, mlađani selektor, stručnjak od poverenja i narodni čovek nastupiti u Rusiji zajedno sa jatom svojih Orlova koje izabere da časno brane grb sa “četiri S”. Zato je, pre sedam godina, takođe događaj iz Banjaluke, mogao da bude samo promisao Svevišnjeg. Tada je Krstajić iz Grada na Vrbasu otišao za Beograd i podneo ostavku na mesto sportskog direktora Partizana. Da to nije uradio sigurno dnas ne bi bio tu gde jeste.
Mladen Krstajić je jedan od retkih u kojeg svi imaju poverenje. Selektor iz naroda. Pokazao je to, verodostojno, i “Dan fudbala” u Banjaluci, na kojem je od svog učitelja Ilije Petkovića, punog iskustva i mudrosti, dobio blagoslov. 
Poznajući Mladena Krstajića kristalo jasno je da je shvatio svoju ulogu i šta mu je raditi.
Kad orao ponosno uzleti izazove sve lovce sveta...

Mladen Krstajic i Slavko Basara


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8