XS
SM
MD
LG

Atletičar Borca sa drugim najboljim vremenom ikada nema mjesta u reprezentaciji

Atletičar Borca Sait Huseinbašić istrčao je nedavno drugi rezultat svih vremena u BiH na 60 metara savladavši ovu dionicu za 6.93 sekunde. Ipak, ni to nije dovoljno da se Sait nađe na spisku putnika za Balkansko dvoransko prvenstvo koje se održava u Istanbulu.

Sait se javio portalu Borac Sport, te njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti.

- Ja sam reprezentativac BiH skoro 10 godina u svim kategorijama i predstavljao sam reprezentaciju gdje god je trebalo i kad god je trebalo.

Naime, istrčao sam drugi rezultat svih vremena u BiH na 60 m početkom mjeseca, što je veliki podvig. Rok od saveza da se istrči rezultat je bio do 10. februara. Ja sam istrčao 3. februara trku na 60 m u vremenu 6,93.

Na spisku sam bio sve do petka kad sam naprasno skinut bez objašnjenja. Odlučeno je da ne budem na spisku za Balkanijadu u Istanbulu. Tek kad sam zvao sekretara saveza, rekao mi je da sam zakasnio, što očigledno nisam jer je moj klub (Borac) dobio jasan dopis u kome se navodi da je rok 10. februar. To je bio prvi izgovor. Drugi izgovor je da je selektor zakasnio sa mojom prijavom iako imam i preliminarni selektorov spisak na kome se nalazim još davno prije 10.2. (mogu to i poslati). Treci izgovor je bio da moj rezultat nije dovoljno vrijedan, ali je zapravo moj rezultat vrijedniji od nekolicine drugih atletičara koji se nalaze na spisku i po IAAF tablicama i po plasmanima koja su mogli da ostvare. Sljedeći izgovor je bio da savez nema para i otpao sam ja iako ima atletičara sa dosta slabijim rezultatima.

Naknadno su “smislili” da mogu sam sebi platiti put na račun saveza iako drugi atletičari sa slabijim rezultatom ne moraju, a u atletici su jasne mjere vrijednovanja.

Prošle godine sam takođe na Kupu evropskih šampiona smaknut sa discipline 100 m iako sam imao najbolji rezultat 10.62 što je takođe 2. rezultat svih vremena u BiH i ove godine se dešava ista stvar. Taj isti dan sam trčao rezultat vrijedan prvog mjesta na ekipnom Kupu evropskih šampiona.

Uprava saveza i selektor nisu pokazali nikakvo interesovanje da riješe situaciju pozitivno i time pokazuju koliko cijene dugogodišnji rad i trud atletičara.

Uništavaju atletiku BiH svojim postupcima i gaze po nezaštićenim atletičarima i sva atletika BiH je spala na šačicu atleticara, a briga za bilo kakav uspjeh izostaje.

Zovem vas iako znam da me može koštati mnogo u mojoj daljoj karijeri, ali sam spreman da kažem kakvo je stanje.

Selektor prebacuje na Upravni odbor, Upravni odbor prebacuje na savez i niko ne preuzima odgovornost. Ovim putem zahtijevam da se javno oglasi krivac za ovu nepravdu, a znaju i ko je.

Oni će pokušati na svaki način da se opravdaju iako se ovdje radi o najobičnijim obmanama i prevarama.

Zovite i savez i pitajte, sve što vam kažu kontra ja imam dokaz i mogu potvrditi 100 % bez ikakvih laži.

BORAC SPORT