XS
SM
MD
LG

Željezničar veliki motiv za Krupu

Pali su svi, osim Željezničara: Zrinjski, Sarajevo, Široki Brijeg, Čelik, Sloboda, Borac… svi klupski velikani koji danas igraju u Premijer ligi BiH su doživeli nokdaun od fudbalskog čuda iz Krupe na Vrbasu. Jedino su “plavi” sa Grbavice odoleli do sada. Iako nisu izgubili od Krupe nikada prošlosezonski remi u kanjonu Vrbasa ih je, između ostalog, koštao i titule.
Na otvaranje prolećne sezone 2017/18. u Krupu na Vrbas, kod motivisanog domaćina da skine skalp još jednog fudbalskog velikan, dolazi jesenji prvak – sarajevski Željezničar. Biće ovo obostrano jako važna utakmica. Za domaćina jer u izuzetno teškom rasporedu do podele elite na dve mini-lige traži dragocene bodove, dok s druge strane Željo želi da ostane na liderskoj poziciji, a ne da je posle startnih prolećnih 90 minuta prepusti mostarskom Zrinjksom.
Izabranici trenera Slobodana Starčevića, zvanično najboljeg stručnjaka Republike Srpske za prošlu godinu i jedinog stručnjaka koji je četiri godine na istom poslu, što je retkost u BiH, u vedroj atmosferi, s pobedničkim duhom, dočekuju najtrofejniji klub “Dejtonske zemlje”. Svi u klubu veruju da mogu da sruše još jednog velikog protivnika i ispišu novu stranicu klupske istorije.
-Željezničar je za nas veliki motiv. Sa visokim stepenom motivisanosti i želje da trijumfujemo protiv jesenjeg šampiona i na taj način kažemo da za nas nema nepobedivih rivala ulazimo u subotnju utakmicu na našem terenu na kojem nam se Željko u nekoliko navrata izvukao. Nadam se da je sada došao trenutak da mora da padne. Atmosfera u našem taboru je odlična, igrači su svesni težine utakmice, pogotovo što je to prolećna premijera. Imamo još dva dana da pozitivnu energiju akumuliramo i pretvorimo je u fudbalski poklič i pobedu – istakao je šef stručnog štaba Krupe Slobodan Starčević.
U devet prijateljskih susreta tokom zimskih priprema Krupljani nisu osetili gorčinu poraza, ostvarili su šest pobeda i tri remija, pa u tom pobedničkom ritmu dočekuju Sarajelije.
-Svi se nadamo i verujemo da ćemo odlične igre i pozitivne rezultate iz pripremnih utakmica preneti i na zvanične mečeve, za bodove, ali i one u polufinalima kupova Republike Srpske i BiH. Bez obzira što smo ove zime ostali bez nekoliko standardnih prvotimaca kao što su Irfan Jašarević, Elvir Koljić i Zoran Milutinović, a imamo i povređenih, nadamo se dobroj igri i rezultatu protiv Željezničara čije samo ime jako motiviše svakog protivnika, tako i nas. Spremni smo za nadigravanje sa jesenjim šampionom i da mu pokažemo naš kvalitet i potencijal. Pred nama je izuzetno teških i izazovnih 90 minuta, optimisti smo i nadamo se najboljem – rekao je štoper Krupe Radosav Aleksić.
Odlaskom iskusnog veziste Zorana Milutinovića u Voždovac neposredno pred generalku protiv Tekstilac Korta (3:0) minulog vikenda jasno je da će najveći teret u veznom redu protiv Želje pasti na pleća mladog reprezentativca BiH Nikolu Dujakovića. On bi trebalo da preuzme ulogu, košarkaškim žargonom rečeno, plejmejkera.
-Svesni smo kakvo nas iskušenje očekuje u subotu protiv možda i najboljeg tima u ovom trenutku u Premijer ligi. Međutim, mi volimo izazove, ne plašimo se nijednog protivnika, imamo veliki motiv i nadigravaćemo se, sa ciljem da dođemo do pozitivnog rezultata. Hendikepirani jesmo jer zbog povreda ne možemo da računamo na Miljana Ljubenovića, Ajdina Redžića i Kerima Palića. Bez obzira na to, mi koji smo zdravi, spremni smo i orbi za bitku sa Sarajlijama. I to onu bespoštednu. Nije fraza ako kažem za svaku loptu, pedalj terena, izgaraćemo u svakom duelu, jurišati i braniti se, igrati onako kako smo naučili i kako nas ljubitelji fudbala pamte jesenas, kao ekipu bez kalkulacija. Nadam se pobedi i da nastavimo pobednički niz iz pripremnih susreta – kaže Nikola Dujaković.
Utakmica 19. kola Premijer lige BiH Krupa – Željezničar igra se u subotu, 17. februara sa početkom u 14.30 časova, a sudiće Ilija Živković iz Orašja.


S. Basara/Sportski zurnal


Triling izostaje

Za utakmicu protiv Želje stručni štab Krupe ne može da računa na trojicu povređenih igrača. Kerim Palić je slomio metartarzalnu kost i mora na operaciju, mladi reprezentativac BiH Ajdin Redžić je već obavio operativni zahvat nakon iste povrede i počeo je lagano da trenira, dok se ove sedmice u rad punim intenzitetom uključio Miljan Ljubenović, koji je povredu vukao još od jesenjeg duela na Koševu protiv Sarajeva.

Krupa jedina poskupela

Fudbalski klub Krupa je jedini od svih dvanaest premijerligaša BiH čija je igračka vrednost po specijalizovanom sajtu “transfermartu” u odnosu na prošlu sezonu porasla, dok je kod ostalih klubova pala. U debitantskoj sezoni 2016/17. Fk krupa je igrački vredela 3,33 miliona evra, a ove zime vrednost je 4,05 istih novčanica.
Upoređene vrednosti ostalih premijerligaša od prošle godine i ove zime su sledeće: Željezničar 12,13 – 7,10; Sarajevo 11,30 – 7,28; Zrinjski 11,20 – 7,58; Sloboda 8,18 – 5,03; Široki Brijeg 6,45 – 5,40; Radnik 6,45 – 4,68; Čelik 6 – 3,80; Mladost (DK) 4,85 – 3,83; Vitez 2,88 – 2,68; Olimpik 7 – GOŠK 3,78; Metalež 5,23 – Borac 4,35.

Radosav Aleksic


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8