XS
SM
MD
LG

Nastavlja se Premijer liga BiH u futsalu: Klubovi iz Republike Srpske u borbi za opstanak

Premijer liga Bosne i Hercegovine u futsalu nastavlja se ovog vikenda utakmicama 12. kola.

Mostarski ''Stari Grad'' odmakao je na osam bodova prednosti u odnosu na prvog rivala MNK Centar, i zapravo jedinu ekipu koja ima još uvijek ima kakve-takve šanse da ih stigne u preostalih 11 kola. S obzirom na to kakvu ekipu posjeduju Mostarci, i kako igraju tokom sezone, slobodno se može reći da je aktuelni šampion i ove sezone već nadomak titule, a kroz par kola mogli bi i sa obje ruke da je dohvate, no nećemo ''trčati pred rudu''.

Mostarci će proljećni dio sezone otvoriti kod Tanga. Ekipa Mirsada Fazlinovića nije gotovo mijenjala ekipu. Ionako jaku ekipu dodatno su ojačali vraćanjem reprezentativca Srđana Ivankovića, koji je prethodni period proveo u kragujevačkom Ekonomcu. Sa druge strane iz kluba su otišli tek Salčin u mostarski Velež, te Sesar, koji i nisu imali veliku minutažu. Na drugoj strani Tango nije imao odlazaka, a došli su iskusni Nermin Jusić iz MNK Centar, povratnik u nekadašnjeg šampiona, zatim Ivica Marić, prošle sezone najbolji strijelac Prve lige Republike Srpske, a poslije treninga sa ekipom registrovan je i Milenko Ristivojević, golman bez iskustva igranja u ligi, ali sa turnirskim iskustvom u regionu.

Sat vremena ranije ''proljeće'' će otvoriti u Tuzli Salines i Željezničar. Tuzlaci jesu odmakli malo u toj borbi za opstanak, ali sigurno je da i oni na tih pet bodova viška nisu ni izbliza sigurni tako da im je ova utakmica veoma važna. Pobjedom bi stekli samopouzdanje i dosta lakše ušli u nastavak sezone. Nisu ni oni mnogo mijenjali igrački kadar. Otišao im je Benjamin Avdić u Banoviće, i to je jedini bitniji odlazak, dok su ekipu pojačali sa nekoliko mlađih igrača. Pokazali su u prvom dijelu sezone da mogu i znaju, a vidjećemo šta mogu protiv Željezničara. Oni su doveli iskusnog Davora Markovića, nekadašnjeg reprezentativca BiH koji bi svojim iskustvom trebao dodatno uvezati redove plavih koji su tokom jeseni imali nekoliko odličnih izdanja, a na kraju nisu uspjevai stićido pobjede. Pored Marića u Željezničar je stigao i Mario Miletić iz Kreševa, te Đorđa Ćehu koji bi na pivotu trebao da nadomjesti izostanke Guša i Gekića u prvim kolima nastavka šampionata.

Danas od 18,00 će na teren u Mostaru HFC Zrnjski i KMF Brčko zdravlje. Zrinjski je ekipa koja je najviše mijenjala tim u ovoj pauzi. Otišlo je dosta igrača, među njima Bevanda, Gašpar, Babić, Ivanković, Ćavar, Božinović...Dovedene su zamjene, pristiglo je nekoliko mlađih igrača koje Goran Melher planira da izbrusi i ubaci u tim, i vidjećemo na šta će to ličiti u nastavku prvenstva. Objektivno, daleko su od bilo kakve trke za titulu iako su na diobi trećeg mjesta i imaju dovoljno vremena i mogućnosti da se posvete stvaranju ekipe za budućnost. Brčacima predstoji borba za opstanak. Ni oni nisu mnogo mijenjali ekipu, a kao najzvučniji odlazk izdvaja se prelazak Vladana Lukića u MNK Centar.

A MNK Centar ovu godinu otvara gostovanjem kod Leotara. Sarajlije su dovele Vladana Lukića i Mirzu Selimovića, i bez obzira koliko veliki zaostatak imaju jasno je da se ekipa Dženana Muminovića neće predati i da će igrati dok god postoji teorija. 

U teoriju se uzdaju i Banovićani. Kasan ulazak u prvenstvo rezultovao je velikim zaostatkom, ali odlične igre u finišu prvenstva, kada su zablistali i protiv MNK Centar, vratile su ih u život, i one su trenutno na šest bodova, četiri manje od prvih konkurenata. Ostavlja im to prostor za nadu da mogu da stignu do opstanka, mada biće izuzetno teško. Pojačali su se, imaće sigurno šta reći, a za koliko će to biti dovoljno vidjećemo. Igraju protiv KMF Nevesinje. Ostali su Nevesinjci u borbi za opstanak bez Miloša Bratića koji je odselio u Njemčku, te Igora Trutine, ali je stigao Ahmet Husnić iz mostarskog Veleža. I oni će voditi grčevitu borbu za opstanak.

Posljednju utakmicu kola igraju u Čitluku MNK Brotnjo i MNK Seljak. I jedni i drugi gotovo sa istim snagama ulaze u nastavak prvenstva. Znaju se ekipe dobro i to garantuje odličan futsal.

Svi parovi 12. kola:

Subota:

Tuzla: FC Salines - MNK Željezničar (15,00)

I.Sarajevo: KMF Tango - FC Mostar SG (16.00)

Mostar: MNK Zrinjski - KMF Brčko zdravlje (18,00)

Banovići: MNK Banovići - KMF Nevesinje (18,30)

Trebinje: KMF Leotar - MNK Centar (19,30)

Nedelja:

Čitluk: MNK Brotnjo - MNK Seljak (19,00)


Salines 4 : 4 Seljak
Brčko Zdravlje 2 : 5 Brotnjo
Mostar SG Staklorad 9 : 1 Zrinjski
Nevesinje 3 : 0 Tango
Centar 11 : 8 Banovići
Željezničar 2 : 6 Leotar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mostar SG Staklorad 22 19 2 1 59
2 Brotnjo 22 13 2 7 41
3 Centar 22 13 1 8 40
4 Zrinjski 22 12 2 8 38
5 Salines 22 9 5 8 32
6 Leotar 22 10 2 10 32
7 Seljak 22 9 4 9 31
8 Tango 22 10 1 11 31
9 Nevesinje 22 10 0 12 30
10 Željezničar 22 9 1 12 28
11 Brčko Zdravlje 22 4 2 16 14
12 Banovići 22 3 0 19 9