XS
SM
MD
LG

Bjelić: Jedino rješenje su neopozive ostavke

Čelnici RSBiH ne smiju i ne mogu tražiti alibi i opravdanja zato što je EHF dokazao da je krivica naša, kaže legendarni Miro Bjelić.

Ne stišava se bura oko izbacivanja rukometne reprezentacije iz baraža za Svjetsko prvenstvo 2019. u Danskoj i Njemačkoj, nakon što je Evropska rukometna federacija (EHF) odlučila da prihvati žalbu Švicarske.

Švicarci su se žalili na nastup Tomislava Nuića, koji nije bio u zvaničnom zapisniku za utakmicu, a igrao je i postigao gol. Odluka EHF-a je takva, podsjećamo, da odgovornost snosi predstavnik federacije (RSBiH), koji nije prekontrolisao spisak.

Nerad i nezainteresovanost

Legenda banjalučkog Borca Miro Bjelić u razgovoru za naš portal ističe da je previše razočaran, ali ne krivi EHF, već RSBiH.

- Poniženje i sramota su riječi koje ne poznaju čelnici Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine. Ako su nam do petka bacali prašinu u oči, EHF je ogolio svu sramotu nerada i nezainteresovanosti ljudi koji predstavljaju Rukometni savez BiH. Zanima me ko će odgovarati za ovaj skandal? Da li su u vrhu Saveza zajedno sa direktorom svjesni šta su uradili igračima koji su izborili baraž? Nisu, jer oni nikada nisu igrali rukomet i ako jesu, to je bilo amaterski, govori Bjelić i nastavlja:

- Najveću odgovornost, po mom mišljenju, snosi predsjednik RSBiH Amir Zahirović, koji je sam sebe izgurao na čelo Saveza, izigrao povjerenje svih nas koji smo mu vjerovali, a koji je svojim izjavama, zbog lične promocije, bio najglasniji i pričao kako će on u zatvor poslati bandu iz Saveza, koja je bh. rukomet dovela na dno, misleći najviše na Smaju Karačića. I šta se desilo? Nije to uradio, naravno.

Bjelić je krivce pronašao i u članovima Upravnog odbora RSBiH, koji dolaze iz Republike Srpske.

- Drugi najveći krivac, možda i najveći, jeste Zdravko Miličević. To je čovjek sa dva lica, koji je svojevremeno sa Smajom Karačićem 19 mjeseci nezakonito držao mjesto predsjednika RSBiH, dok nisu potrošili sav novac sa računa saveza i podračuna iz Beča. Kasnije su Smajo i Zdravko mjesto predsjednika dali Enidu Tahiroviću, kojeg su sabotirali u radu i nisu mu dozvolili da održava sjednice, a on je davao izjave putem medija i te izjave su djelovale da se bh. rukomet može spasiti, no ništa se nije mijenjalo, govori Bjelić i dodaje:

- Ništa bolji od pomenutog dvojca nije ni “novi” član Upravnog odbora RSBiH Goran Raca u ime Borca, koji jedno razgovara sa Vladimirom Brankovićem, a onda u svom stilu direktora Borca ogovara iza leđa, govoreći da ne zna šta on radi u Borcu.

Na pitanje gdje je rješenje problema, Bjelić je otvoreno pozvao čelnike RSBiH da podnesu ostavke.

- Gdje je rješenje? Pa prvo rješenje je da podnesu ostavke, jer ako imaju obraza i morala, ovo bi morali shvatiti kao šamar i dokaz da ne znaju da rade posao u RSBiH. Ostavke moraju biti neopozive i ne znam da li mogu razmišljati o bilo čemu drugom. Nema pravdanja, nema opravdanja, nema alibija. Jednostavno - ostavke. Pitam se ko će Bilalu Šumanu vratiti novac koji je uložio u RSBiH, tj. za reprezentaciju. Kako sam obaviješten, RSBiH s platama Šumanu duguje preko 100.000 eura. Žao mi je tog čovjeka i igrača koji su se izborili za taj baraž u nemogućim uslovima, rekao je Bjelić i dodao:

Ništa od žalbe?
- Ko će igračima objasniti da neko oko reprezentacije ne zna da broji do 16? Kako to objasniti i na koji način? Igrači ostavljaju sve da dođu da igraju za reprezentaciju, a onda im neko svojim mahalaškim i bezobraznim pristupom to sve pokvari. Nema to veze što je Norveška favorit, ali igrači su poginuli da ostvare taj rezultat i neko im ruši snove.

Pitali smo ga i da li misli da će EHF uvažiti žalbu RSBiH na odluku o slučaju Nuić.

- Prvo, ko će i od kojeg novca platiti tu žalbu? A drugo, sjećam se da se žalba na odluku u meču sa Mađarskom prije nekoliko godina, čini mi se, plaćala i 15.000 KM i šta smo dobili? Ništa, zaključio je Bjelić.


Hercegovina : Krivaja
Maglaj : Borac M:TEL
Konjuh : Leotar
Sloboda : Gračanica
Sloga : Čapljina
Goražde : Izviđač
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Izviđač 20 17 2 1 36
2 Borac M:TEL 21 13 3 5 29
3 Gračanica 20 12 2 6 26
4 Leotar 20 10 4 6 24
5 Sloboda 20 9 5 6 23
6 Vogošća 21 9 4 8 22
7 Konjuh 20 10 2 8 22
8 Krivaja 21 9 2 10 20
9 Goražde 20 7 2 11 16
10 Sloga 20 7 2 11 16
11 Maglaj 20 8 0 12 16
12 Hercegovina 21 6 0 15 12
13 Čapljina 20 1 0 19 2