XS
SM
MD
LG

Šta će reći Alan Snodi?

Sudijski instruktor Evropske fudbalske unije (UEFA) Alan Snodi i koordinator za sudijsku konvenciju FS BiH Alan Snodi iz Republike Irske boravio je u Sarajevu sa ciljem da donese sudijske novine i na seminaru sudija Premijer lige BiH objasni kako treba da se sudi. Poseban akcenat stavljen je na ujednačeni kriterijum i situacije u kaznenom prostoru.
Međutim, ono što su ljubitelji fudbala već na startu proljećnog dijela prvenstva BiH u Krupi na Vrbasu i Mostaru mogli da vide u najmanju ruku je smiješno. Ilija Živković iz Orašja i njegov pomoćnik Damir Lazić iz Brčkog u Krupi su radili sve kontra od onoga što su slušali od gospodina Snodija u Zenici, a tek šta reći za arbitražu Mostarca Emira Spahalića na meču Zrinjski – GOŠK?
Predsjednik Komiteta za sudije i suđenje FS BiH Ibrahim Hasanbegović o ciljevima seminara na kojem je prisustvovao i Alan Snodi je za internet stranicu Saveza rekao sljedeće:
-Kako bismo što spremnije dočekali proljetni dio takmičenja u Premijer ligi, organizovali smo seminare za sudije i za posmatrače suđenja. Oni su održani uz prisustvo Alana Snodija koji je naš mentor za provođenje UEFA sudijske konvencije. Obrađene su razne teme kao što su: „Integritet takmičenja“, „Sprečavanje obećavajućeg napada i izgledne prilike za postizanje pogotka“, „Odluke u kaznenom prostoru“, te „Prekršaji i disciplinske mjere“. Cilj nam je ujednačavanje kriterijuma kod sudija pri donošenju odluka koje se odnose na pomenute situacije.
Očigledno je da sudije, ako je suditi po startu proljeća, i nisu baš najbolje razumjele suštinu održanog seminara, a šta će na sve ovo da kaže gospodin Alan Snodi ostaje da se vidi?
Više nego očigledno je da je njegova misija 11. februara u Bosni i Hercegovini bila klasični promašaj, a da je trenutna Komisija za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH na čelu sa Ibrahimom Hasanbegovićem odavno zaslužila da bude prošlost!
U fudbalu BiH ništa se nije promijenilo, pokazali su to Živković, Lazić i Spahalić. Ko je sledeći na redu da praktično pokaže da brkatog Irca ništa nije shvatio na seminaru u Zenici?
Ako se po jutru dan poznaje na kraju ove sezone, bez obzira prevario Željezničar Zrinjskog ili ponovo Zrinjski Željezničara kao prošlog maja, ponovo će da bude sječa sudijskih glava poput jednog od najtalentovanijih arbitara Antonija Bandića iz Gruda, odnosno internacionalaca Banjalučanina Ognjena Valjića i Edina Jakupovića iz Bihaća. Njih trojica su platili cijenu zato što su u maju ove godine oba trofeja, i titula i pehar Kupa BiH završili u Hercegovini, mimo Sarajeva i njegovih vječitih rivala Željezničara i Sarajeva.
Alan Snodi će uvijek dolaziti džaba u Bosnu i Hercegovinu sve dok sudije sa lista Premijer lige BiH budu išle za ambicijama klubova, a ne ličnim progresom i prosperitetom. U takvom ambijentu Komisija za sudije i suđenje ima svoga udjela, ogromnog, ali i moć da kažnjava one koji “vire van sistema”.
Ipak su Željezničar i Sarajevo klubovi iz grada u kojem se “kuje” fudbalska demokratija. Sve ostalo je provincija i moneta za potkusurivanje pomenutog centra moći kojem svesrdno pomaže i koalicioni partner Fudbalski savez Republike Srpske svojom indolentnošću i ćutanjem.

Alan Snodi u FS BiH


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8