XS
SM
MD
LG

Čuveni “Njujork tajms” o predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku: Dokazano – čovek sporta

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske veliku pažnju, pored političke, izaziva i na svetskoj sportskoj sceni, kao bivši košarkaš, idejni tvorac Košarkaškog kluba Igokea, jednog od najboljih sportskih ambasadora Republike Srpske i čovek koji je posvećen sportu i mladosti.
Nedavno, na manifestaciji “Dan fudbala” u hotelu “Bosna” u Banjaluci na kojoj je bio specijalni gost potvrdio je svoje pripadanje sportu, svim svojim bićem, ali i izneo teze vizije sporta srpskog entiteta u okvirima “Dejtonske zemlje”. Između ostalog na manifestaciji Sportskog žurnala izjavio je da mu je želja da Republika Srpska ima svoju međunarodno priznatu reprezentaciju i da je ubeđen da će taj dan doći, a da poziva sve fudbalske radnike i uopšte ljude sporta da spremno dočekaju taj dan.
Kao organizator manifestacije “Dan fudbala” Republike Srpske Sportski žurnal ekskluzivno je objavio kompletnu besedu predsednika Milorada Dodika iz hotela “Bosna”, a koja nosi osnovnu poruku da Republika Srpska ima svoje sportske reprezentacije.
Čuveni “Njujork tajms” posvetio je opširan članak predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, upravo ističući njegovu želju da Republika Srpska jednog dana ima svoje sportske reprezentacije. U besedi na manifestaciji mnogi su istakli i činjenicu da je Sportski žurnal svakom učesniku manifestacije darovao svoje dnevno izdanje između ostalog i predsedniku Dodiku, da je on novinu pažljivo prelistao i pregledao, a kada je došao do košarkaških strana, zastao i od slova do slova pročitao najavu košarkaške utakmice ABA lige izmeću Igokee i Zadra, uz konstataciju: “sve je sport, ali košarka je košarka, najveća sportska ljubav”.
Portal “Njujork tajmsa” navodi da je Milorad Dodik u pravu kada je u pitanju košarka, što je uspeo i da dokaže.
“Redovno igra košarku, iako se nikada nije profesionalno bavio ovim sportom van granica bivše Jugoslavije. On je prošle godine pokazao da je vešt s loptom kada je u Sankt Peterburgu igrao u timu veterana zajedno sa NBA zvezdom Andrejem Kirilenkom”, navodi njujorški portal.
Dalje se navodi da Dodik nije u pravu kada je reč o Republici Srpskoj, jer ona “nije država već autonoman entitet u Bosni i Hercegovini”. Portal takođe navodi da su predsednik Republike Srpske i američka ambasadorka u BiH Morin Kormak poprilično distancirani, i dodaje da je sam Dodik nekoliko puta rekao da mu to odgovara.
-Iskreno, život mi je mnogo bolji sada kada mi ne dolazi i ne naređuje šta da radim – citirao je “Njujork tajms” Dodika.
Između ostalog, jedan od najuticajnijih američkih medija navodi i Dodikove izjave o terorizmu u kojima on govori da nisu svi muslimani teroristi, te da pet Bošnjaka obavlja funkcije ministara u Vladi Republike Srpske. Potom se dodaje da je predsednik Republike Srpske nekoliko puta naglašavao da su zapadni lideri ti koji su u BiH ugradili ideju multikulturalnosti i da kao takva mora biti sačuvana bez obzira na cijenu.
-Mogu me optuživati da sam loš čovek. Ja sam političar i radim u interesu naroda koji ovde živi, a narod više ne želi da živi ovde – navodi “Njujork tajms” reči Dodika iz jednog intervjua.
Njujorši portal na kraju piše o Dodikovoj biografiji i navodi da trenutno računa na predsednika Rusije Vladimira Putina kao jednog od najbližih saradnika, i da je reč takođe o čoveku koji voli sport, da se bavi džudoom i obožava hokej na ledu.
Predsednik Republike Srpske je redovni čitalac Sportskog žurnala, uprkos brojnim obavezama na političkoj i životnoj sceni Republike Srpske.
Srpska rasadnik sportskih asova
Nekoliko časova nakon manifestacije Žurnala “Dan fudbala” u Banjaluci, evropske i svetske agencije objavile su opširan izveštaj sa tog događaja pozivajući se na prvu vest da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio “da je želja Republike Srpske da ima svoje sportske reprezentacije”.
U večernjim satima gotovo svi elektronski mediji citirali su Dodikovu izjavu i sve to ponovili i sutradan, pozivajući se na autentičnu besedu predsednika Dodika objavljenu u integralnom obliku na stranicama Sportskog žurnala. Uz njegovu besedu citirane su i izjave i komentari Dodika na manifestaciji u hotelu “Bosna” kada je sa mnogo šarma objašnjavao zašto i zbog čega Republika Srpska treba da ima svoje sportske reprezentacije ističući kroz istoriju velika sportska ostvarenja olimpijskih pobednika iz Republike Srpske, rukometaše Arslanagića, Rađenovića, Karalića, Popovića, Seleca, Arnautovića, Lavrnića, fudbalere Sombolca i Kneza, boksera Josipovića, ali i izuzetna dostignuća legendarnog boksera Beneša. Isto tako da su u Republici Srpskoj ponikle i u njihovim klubovima stasali brojni vrhunski sportisti koji su kasnije u dresu reprezentacije Srbije postigli velike olimpijske, evropske i svetske rezultate, odbojkašice Bošković i Mihajlović, košarkašica Čađo, mlade fudbalere koji su bili prvaci sveta Gaćinović, Babić, Maksimović, Zdjelar…
Naše, a svetsko

Agencije su iz teksta objavljenog u Žurnalu izdvojile i komentar Milorada Dodika na manifestaciji “Dan fudbala” da sve odiše sportskim veličanstvom ostvarenjem fudbalskih misionara, uz prisustvo velikih asova Ilije Petkovića, Mladena Krstajića, Ivana Ćurkovića, Ante Josipovića… uz zaključak “naše, a svetsko!”
Ništa protiv drugih

Slučajno ili ne, nigde se ne pominje u komentarima agencija, a ni “Njujork tajmsa” da je Dodik izjavio da Republika Srpska nema ništa protiv nikoga niti bilo kome želi bilo šta da naudi, između ostalog i u sportu, već da samo ima želju da sačuva svoju autentičnost, a na to ima pravo i zbog svoje sportske prošlosti, sadašnjosti, a pogovoto budućnosti.
Reči i delo
Republika Srpska, uz Republiku Srbiju jedina u regionu, svoje vrhunske asove nagradila je nacionalnim dodatkom, životno-praktično rečeno nacionalnu penziju tako da svaki mesec osvajači velikih olimpijskih, evropskih i svetskih trofeja dobijaju od Republike Srpske finansijsku nadoknadu za trajanje njihovog života. Ta činjenica takođe govori koliku pažnju Republika Srpska pridaje svojim velikim asovima, a “nacionalna penzija” uvedena je za mandata predsednika Milorada Dodika. Tako su reči postale delo.


Slavko Basara/Sportski žurnal

Popratni link

https://www.nytimes.com/2018/02/16/world/europe/dodik-republika-srpska-bosnia.html

Tomo Maric, Milorad Dodik i Ilija Petkovic