XS
SM
MD
LG

Vujošević malo o košarci, malo o multietnici

Košarkaška reprezentacija BiH je okupljanjem u nedjelju započela pripreme za drugi ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini, a tim povodom je danas u sarajevskom hotelu Holiday održana pres konferencija. Na konferenciji za medije su prisustvovali selektor Zmajeva Duško Vujošević kao i reprezentativci Nemanja Gordić i Elmedin Kikanović.  Selektor je nakon uvodnog obraćanja medijima analizirao selekciju Belgije sa kojom igramo 23. februara.

- Praktično zbog sistema takmičenja kakav je, da se ovakve kvalifikacije odigravaju između obaveza koje igrači imaju u klupskim dresovima, te zbog nacionalnih Kupova, jučer popodne smo se okupili u punom sastavu i zbog toga nismo htjeli da pravimo konferenciju za štampu jučer nego danas, rekao je bh selektor u uvodnom obraćanju i dodao:

- Svi koji su bili pozvani su se odazvali, zdravstveno stanje je uglavnom dobro, ima nekih igrača koji su potrošeni i koji vuku povrede iz prvenstva. Medicinski štab radi sve što je moguće da se oni vrate i osposobe. Imamo vrlo malo vremena da pripremimo jednu utakmicu koja je taktički vrlo složena. Atletski su izuzetno dobri, često igraju sa četiri spoljna igrača, mijenjaju odbranu često, ima dosta preuzima nja, prelaze na zonsku odbranu, imaju momente agresivnosti i presinga po cijelom terenu. Belgija je u nekom periodu posljednjih desetak godina puno napredovala, ima ozbiljnu ligu, ozbiljnu federaciju, ova reprezentacija dugo radi pod rukovodstvom trenera koji ima mnogo iskustva u radu sa tim igračima i startovali su slabije od očekivanog. Izgubili su kući od Francuske i u gostima od Rusije što je bilo očekivano, ali nije bilo ni najmanje glatko kao što izgleda. Imali su 15-ak razlike protiv Francuske, ali su izgubili tako da su došli ovdje u ponedjeljak. Smješteni su u hotelu na Ilidži koji ima svoju salu, možda igrači nisu oduševljeni, ali trener je procijenio da su potrebne vanredne mjere u smislu angažovanja i karantina kao i zajedničkog boravka, a sve u cilju da se proizvede maksimalna borbenost.

Nakon toga Vujošević  je rekao da bh  čeka protivnik koji je pribijen uza zid, te ukoliko zabilježe poraze u ove dvije utakmice biće daleko od plasmana na SP.

- Čeka nas protivnik koji je pribijen uza zid, dva dana nakon naše utakmice idu u Francusku gdje ne mogu biti favoriti, te ako nakon toga budu na skoru  0/4 daleko su od Svjetskog prvenstva. To je jedan protivnik koji zaslužuje svaki respekt, imaju više iskustva od nas, svjesni smo da nas čeka snažan protivnik koji će biti izuzetno motivisan. Ja imam malo više godina, pa vidim da se ponovo kreira pretjerani optimizam, a sarajevski optimizam može da bude gust kao magla. To može biti utakmica koja će biti dobijena, velika je neizvjesnost tako da je zaista teško proglasiti ijednu ekipu nekim favoritom. Na mene taj optimizam, koji ne proizilazi iz duboke analize, me ne opterećuje. Ja znam da moramo odraditi svaki trening maksimalno da bi se spremili za tu utakmicu. Oni će biti izuzetno motivisani, a mi moramo biti motivisani više od njih. Naravno izuzetno bi bilo značajno da dvorana bude puna i to da bude puna ljudi koji znaju da podrže i bodre, ne samo kad je dobro nego i kada su momenti krize da naprave neki dozvoljeni pritisak. Mislim da su to ovi momci zaslužili, ne radimo u idealnim uslovima, ali oni se ponašaju idealno i pokazuju da s tom loptom može da funkcioniše i neka multietnička Bosna. Očekujem da publika ispuni Skenderiju, da osjetimo tu energiju i da se ta energija prenese na tim i igrače, te da dobijemo tu utakmicu koju je izuzetno teško dobiti, a nemoguće je dobiti prije nego što utakmica počne. Vjerovatno su njihovi navijači očekivali da će Francusku bez glavnih igrača dobiti, ali nema unaprijed dobijenih utakmica.


 

Duško Vujošević