XS
SM
MD
LG

Slovencu prijete smrću

 Darko Repenšek, delegat utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između rukometaša BiH i Švajcarska izjavio je da je iznenađen odlukom EHF-a, te da od kako je počela cijela priča sa slučajem Nuić dobija prijetnje smrću. 

U intervjuu za slovenačku dnevnu novinu Ekipa Repenšek detaljno opisuje sva dešavanja prije i tokom utakmice, te ističe da mu nije jasno kako je moguće da je na tehničkom sastanku unio 16 igrača u sistem EHF-a, a da se na odštampanom zapisniku našlo 15 imena bh. reprezentativaca, javlja Anadolu Agency. 

Istaknuo je i da Nuića, nakon što je saznao da ga nema u službenom zapisniku, ne bi isključio da je imao “listu delegacija“, te da je mogao potvrditi da igrač sa brojem 27 zaista ima pravo nastupa. Ovako bio je u dilemi šta da radi, jer prema pravilima rukometne igre tokom utakmice se može prijavljivati koliko god želite igrača do određenog broj uz prikaz takmičarske karte ili u međunarodnim utakmicama važećeg pasoša. No, bunilo ga je to što prema pravilima EHF-a nešto što je potvrdio na tehničkom sastanku ne smije mijenjati tokom utakmice.

“U svom izvještaju, koji sam poslao EHF-u, jasno sam dao do znanja da je to bila greška. U zapisniku tvrdim da je igrač sa brojem 27 imao pravo nastupa. Žuti karton za službenog predstavnika Gordana Muzurovića je apsolutno ispravna odluka. Ocijenili smo da će sa crvenim kartonom biti načinjena manja šteta, nego da nisam preduzeo nikakvu radnju, što se na kraju pokazalo da ne bi bilo tako. Švajcarcima bih rekao da insistiram da Nuić treba da igra, što sam kasnije i naveo u zapisniku. Ponavljam, priznao sam grešku. Odluka EHF-a je potpuno druga stvar. Njom sam potpuno zgrožen“, istakao je Repenšek.

Dodao je da je izuzetno iznenađen odlukom EHF-a da utakmicu registruje rezultatom 10:0 za Švicarsku i tako BiH izbaci iz baraža za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj 2019. godine.

“Takva odluka nije u duhu mojih sportskih uvjerenja i djelovanja, također se ne uklapa u ono što sam napisao u svom izvještaju. I meni i obojici sudija je zaista nejasno kakvu su odluku donijeli“, naglasio je Repenšek.

Rukometni savez BiH uložio je žalbu na odluku Rukometnog suda EHF-a da se utakmica registruje rezultatom 10:0 u korist Švajcarske. Ovo su danas potvrdili i iz EHF-a, te naveli da je predsjednik Žalbenog suda EHF-a potvrdio prihvatanje žalbe i otvorio postupak

 

Darko Repenšek/ Foto: 24ur.com