XS
SM
MD
LG

Ko i zašto ruši Petrovića?

Кад соко полети високо изазове све ловце света, болни куршуми неправде са земље почињу да фијучу и ударају наносећи тешке ране, само зато што је соко и што је високо. Душа буде директно погођена у времену где се све одмах прихвата као “здраво за готово”.

Велику неправду на својој кожи, и људској и професионалној, осетио је Драган Петровић, фудбалски арбитар из Бањалуке на почетку ове 2018. године. Тешке речи могу да убију пре него меци, а много их је лансирано минулих дана на рачун ни кривог ни дужног арбитра који је минулог викенда у Широком Бријегу дебитовао са ФИФА знаком на грудима. И после свега куршими су наставили да одјекују иако је ствар све бистрија и јаснија. А многи недобронамерници се питају како је Драган Петровић добио право да носи ФИФА знак, ко му га је дао?

Велику неправду један од најбољих судија из Републике Српске доживео је јер није био на семинару интернационалаца на Малти у јануару под чудним околностима, али је зато добио лично обећање Ирца Алана Снодија, УЕФА инструктора и човека задуженог за спровођење Судијске конвенције у Фудбалском савезу БиХ да ће испитати све околности под којима се десио невиђени пропуст и због чега је Петровић неправедно етикетиран.

Драгану Петровићу се, наводно, замерало на слабом познавању енглеског језика што је он све демантовао на судијском семинару пред почетак првенства БиХ када је био преводилац лично Алану Снодију, али и преводио његово обраћање колегама арбитрима. Добио је честитке на отвореној сцени, а господин Сноди му је лично уручио ФИФА знак, као и осталим интернационалцима, уз обећање да ће учинити све да се неправда исправи и да на јесен некада најбољи судија Републике Српске са “Дана фудбала” суди утакмице и на међународној сцени.

Након Петровићевог превођења на семинару из Фудбалског савеза БиХ директно је послата ургениција у УЕФА да се провере све ствари везане за овај случај, што потврђује да Судијска комисија ФС БиХ није погрешила када је овог Бањалучанина предложила за интернационалну листу. Ово је свакако добитак и за фудбал Републике Српске и српске чланове Комисије за судије и суђење ФСРС Драгана Бањца и Ненада Шукурму, али и признање за председавајућег Ибрахима Хасанбеговића, који је подржао предлог Републике Српске.

Како незванично сазнајемо и председник ФС БиХ Елведин Бегић лично ће да предложи одговорним људима из УЕФА да исправе неправду према Драгану Петровићу, а о свему ће да буде обавештен и председник УЕФА Александар Чеферин. Након завршеног семинара сви су остали у чуду како овај Бањалучанин, иначе магистар економских наука који припрема докторат, перфектно говори енглески језик, добио је искрене честитке прво од Алана Снодија, а потом и од свих осталих 49 сведока који су слушали његов “транслејтинг” на судијском семинару. Дакле, енглески језик, како је то било сервирано у јавности чудним каналима, није проблем, нити разлог, а шта онда јесте?

Као главни арбитар са ФИФА знаком Драган Петровић би требало да дебитује у суботу на Грбавици у сусрету између Жељезничара и тузланске Слободе.

С. Басара /Sportski žurnal 

Тројица интернационалаца

Поред Драгана Петровића из Бањалуке, који је једини интернационалац из Републике Српске на “А” листи, Фудбалски савез БиХ има још двојицу интернационалаца са знаком ФИФА. Реч је о двојици Сарајлија, Ирфану Пељти и Адмиру Шеховићу. Сва тројица су запажени арбитри на сусретима Премијер лиге БиХ и суде, углавном, дербије.

Dragan Petrović