XS
SM
MD
LG

Nemci porazili Srbiju

Reprezentacija Srbije doživela je prvi poraz u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019, pošto je u Frankfurtu izgubila od selekcije Nemačke rezultatom 79:74.

Srbija je dobro počela utakmicu. Kontrolisali su naši igrači oba reketa, pogađali za tri poena, raspoložen je bio u uvodnim minutima Miroslav Raduljica, pa je Srbija već sredinom prve četvrtine stekla 11 poena prednosti (17:6 u šestom minutu). Ipak, Nemci krajem prve, a naročito u drugoj četvrtini dolaze do svoje igre. Puno šuteva za tri poena (13-5 u prvih 20 minuta), uz odličnu igru Benzinga, donose domaćinu izjednačenje, a tokom druge deonice u dva navrata i prednost od tri poena razlike. Ipak, naš tim na veliki odmor odlazi sa minimalnom prednošću (41:40).

U trećoj četvrtini igralo se koš za koš, ali su minimalnu prednost tokom tog perioda uglavnom imali Nemci. Domaćin je u jednom trenutku imao i plus četiri (54:50) u 27. minutu, ali je trojkom Đokovića u poslednjim sekundama trećeg perioda Srbija ipak na poslednji dvominutni odmor otišla sa prednošću 59:57.

Još jednom trojkom Đokovića Srbija je početkom poslednje deonice stekla pet poena prednosti, ali su Nemci uzvratili serijom 10:0 i posle nesportske lične greške dosuđene Tepiću, domaćin preokreće na 67:62. Uzvraća Todorović trojkom, ali posle greške naših igrača u kontri domaćin ponovo pravi mini seriju i dolazi do „plus sedam“ (72:65) četiri minuta pre kraja. Raduljica sa šest vezanih poena vraća nadu u preokret (74:71 na nešto više od dva minuta pre kraja). Poslednju priliku da stignu rivala naši košarkaši propustili su 44 sekunde pre kraja, kada je pri rezultatu 72:75 Todorović promašio oba slobodna bacanja. Na drugoj strani, Akpinar je bio siguran sa penala, pa su Nemci došli do pobede kojom su postali jedina neporažena ekipa u grupi.

Možda je i odlučujući statistički podatak sa utakmice u Frankfurtu bilo čak devet promašenih slobodnih bacanja Srbije – četiri u samoj završnici (samo 63 odsto uspešnosti, naspram Nemačkih 87 odsto).

Aleksandar Đorđević, selektor Srbije:

– Čestitam Nemačkoj na pobedi, odigrali su tvrdu, fizički veoma dobru utakmicu. Mi smo, sa druge strane, promašili previše slobodnih bacanja u drugom poluvremenu i to nas je koštalo poraza. Možda je značaj utakmice opteretio neke naše igrače, pa smo i u poslednjem minutu sa tri promašena slobodna bacanja ispustili priliku da utakmicu uvedemo u potpuno izjednačenu završnicu. Pored toga, napravili smo nekoliko grešaka i izgubljenih lopti u odlučujućim trenucima. Ipak, naš mladi tim, u kome je večeras bio samo jedan igrač sa poslednjeg Evropskog šampionata, igrao je srcem, borio se i to je svakako pozitivno i na takav odnos prema igri mogu da budem ponosan. Moramo sa pozitivnim mislima da se okrenemo sledećoj utakmici protiv Austrije, koja nas već u nedelju čeka u Beču.

Reprezentacija Srbije već u nedelju igra u Beču protiv Austrije, u četvrtom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019.

NEMAČKA – SRBIJA 79:74 (20:26, 20:15, 17:18, 22:15)
 

Nemačka: Akpinar 9, Bartel 4, Benzing 17, Bonga, Doret 4, Gifi 8, Hartenštajn 11, Obst 5, Saibou 7, Sejfert 6, Tada, Zirbes 8.

Srbija: Birčević 4, Đoković 6, Gagić 2, Jaramaz, Jelovac 9, Lešić 2, Paunić 11, Peno 2, Raduljica 22, Simonović 6, Tepić 2, Todorović 8.

Miroslav Raduljica / FOTO: KSS