XS
SM
MD
LG

Na Palama danas državno prvenstvo u stonom tenisu za osobe sa poteškoćama u razvoju

Foto/ Opština Pale

U Sportsko-poslovnom centru "Peki" na Palama danas se održava pojedinačno Državno prvenstvo u stonom tenisu za osobe sa poteškoćama u razvoju na kojem učestvuje 81 takmičar i 17 ekipa.

U sklopu ovog sportskog događaja, održava se i Prvo državno prvenstvo UNIFIED takmičenje u stonom tenisu koje se boduje kao Republičko.

Predsjednik Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama "Sunce" sa Pala Milenko Vujinović rekao je novinarima da je ovo Udruženje organizovalo i državna prvenstva u zimskim sportovima i takmičenja u stonom tenisu.

On ističe da je današnje takmičenje specifično jer se u suštini održavaju tri takmičenja u jednom danu - pojedinačno državno prvenstvo, UNIFIED inkluzivno koje je ekipno i Republičko prvenstvo.

"UNIFEID prvenstvo u stonom tenisu je jako bitno, jer je to takmičenje u kojem zajedno učestvuju sportisti iz sportskih klubova i djeca sa umanjenim intelektualnim sposobnostima, odnosno specijalni sportisti. To je jedna praksa koja postoji već 10 godina u svijetu i naš tim mladih lidera je bio na obuci za održavanje takvog takmičenja, tako da smo iskoristili priliku da održimo i ostala dva takmičenja kako bi napravili kontinuitet tih takmičenja", pojašnjava Vujinović.

Vujinović dodaje da će se takmičenje uspješno privesti kraju uz pomoć velikog broja volontera, sportskih radnika i omladine.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović se zahvalio svim organizatorima i Udruženjima koji su poslali takmičare, te da je opština podržala ovo takmičenje koje se prvi put održava.

"Imamo priliku da vidimo takmičara iz 10 gradova. Ovo je specifična sportska manifestacija obzirom da se radi o dva državna i jednom republičkom prvenstvu koji je uspio da se organizuje zahvaljujući paljanskim liderima koji su prošli obuku u Frankfurtu i stekli uslove da mogu oranizovati jedno ovakvo takmičenje ovdje na Palama", pojašnjava Jugović.

Jugović je rekao da takmičenje ima posebnu težinu zato što se radi o takvoj kategoriji koja ima ne samo sportski nego i obrazovni karakter, pa se nadaju da će ova manifestacija da preraste u tradiciju.

Tehnički direktor Specijalne olimpijade BiH Kada Delić istakla je da Specijalna olimpijada ove godine slavi 20 godina svog uspješnog rada i postojanja, a da su njeni sportisti učestvovali na evropskim ljetnim olimpijskim igrama na kojima je osvojeno 88 medalja.

"Najveći uspjeh kada je u pitanju nastup sportista iz Republike Srpske ostavili su sportisti sa Pala. Na prošlogodišnjim zimskim olimpijskim igrama najvrijedniji rezultat u ženskoj konkurenciji ostvarila je Kristina Klačar u nordijskom skijanju na 500 metara i Njegoš Mihajlović koji se našao na šestom mjestu", istakla je Delićeva.

Delićeva kaže da organizovanje sportskih takmičenja i inkluzivnih sportskih takmičenja dopinosi uključivanju osoba sa poteškoćama u razvoju u svakodnevne životne tokove.

"Organizujemo Državna prvenstva, i prvo UNIFIED inkluzivno prvenstvo u stonom tenisu koje se održava je zahvljujući članovima iz Udruženja `Sunce`, koji su lideri četvorogodišeg projektu evropske specijalne olimpijade", kaže ona.

Prvenstvo za osobe sa poteškoćama u razvoju organizuje Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama "Sunce" sa Pala u saradnji sa Specijalnom olimpijadom BiH i Sportskim savezom mentalno nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske.

Opština Pale/Srna