XS
SM
MD
LG

Radnik kući sa bodom

Na jako lošem terenu stadiona Koševo, fudbaleri Sarajeva i Radnika su podijelili bodove u 20. kolu Premijer lige BiH. Meč je okončan rezultatom 0:0. Iako je postojala snažna bojazan da bi se zbog jako loših vremenskih uslova današnji duel 20. kola Premijer lige BiH između Sarajeva i Radnika mogao odgoditi, to se ipak nije desilo, a sudeći prema svemu viđenom na terenu, može se nakon utakmice reći da bi definitivno bolje bilo da ona nije odigrana danas.

Domaćin je uradio sve što je bilo u njegovoj moći da utakmica bude organizovana u optimalnim uslovima, no oni su bili daleko od optimalnih od njenog samog početka. Teren bi se komotno mogao nazvati ledenom plohom, jer osim ostataka snijega, fudbaleri su se suočavali i sa niskim temperaturama, pa su imali problem i sa stvarima osnovnijim od prijema lopte i dodavanja, a to je kretanje, trčanje ili naglo zaustavljanje.

Sarajevo je bolje otvorilo meč i stvorilo je šansu u 2. minuti, kada je nakon dubinske lopte Mersudin Ahmetović sam krenuo prema golu Radnika, ali ona mu je, očekivano, pobjegla, te je Mladen Lučić uspio stići prije nego je Ahmetović uputio udarac.

Bordo tim je imao i drugu šansu na utakmici, a nakon kornera Krste Velkoskog, Joachim Adukor je promašio gol Lučića koji je loše procijenio let lopte u 12. minuti. Ne može se reći da je Sarajevo nakon ove situacije prestalo igrati, ali ekipa Husrefa Musemića sastavljena uglavnom da igra ofanzivan fudbal nije imala nikakvu šansu da svojim stilom igre uspije da se nametne i redovno prijeti golu Radnika.

S druge strane, gosti su osjetili da Sarajevo ima probleme i počeli su praviti presing na polovini Bordo tima, pa je i Radnik lagano počeo kreirati opasnosti pred golom Sarajeva. Dino Beširović je u dva navrata poslije prodora pravio probleme Sarajevu, a centrirao je iz kornera u 38. minuti kada je Bojan Pavlović dobrom intervencijom zaustavio udarac Dušana Martinovića.

Samo minutu kasnije, Beširović je nakon solo prodora prebacio loptu do Nedima Mekića, čiji je udarac još jednom odličnom intervencijom zaustavio golman Sarajeva.

http://<iframe frameborder="0" width="480" height="270" src="//www.dailymotion.com/embed/video/x6f9zkf" allowfullscreen allow="autoplay"></iframe>

Mogao je i Bordo tim u finišu prvog poluvremena do vodstva, ali nakon oštrog i dobrog centaršuta Anela Hebibovića sa desne strane, Darko Zec je uspio doći do lopte između Mersudina Ahmetovića i Krste Velkoskog i izbaciti je prije nego napadači Sarajeva upute udarac ka golu Mladena Lučića.

Krste Velkoski je bio blizu postizanja gola i početkom drugog dijela susreta, ali je promašio šansu sa samo nekoliko metara. Ipak, bila je to jasna naznaka da je Sarajevo odlučilo krenuti ofanzivije u drugom dijelu susreta, no entuzijazam Bordo ekipe splasnuo je već do 60. minute, nakon što je postalo evidentno da golu Radnika neće biti ništa lakše prići nego u prvom dijelu susreta. To je donijelo novi presing gostujućeg tima, koji je danas definitivno došao na Koševo pokušati da osvoji tri boda.

Tako je u 66. minuti nakon prekida za goste jako blizu postizanja gola bio Martinović, ali je njegov udarac zaustavio Miloš Stanojević gotovo na gol liniji. Bojan Pavlović je u 70. minuti poslije sjajne akcije gostujućih fudbalera bio primoran da sjajnom paradom zaustavlja udarac Velibora Đurića.

Na drugoj strani, vrlo blizu postizanja gola bio je Bordo tim u 74. minuti. Jako loša reakcija tri Bordo napadača u kaznenom prostoru Radnika svejedno ne može opravdati Anela Hebibovića, koji je sa samo nekoliko metara pogodio prečku Radnika.

Sarajevo je do kraja susreta imalo još nekoliko pokušaja da ugrozi gol Radnika, ali nije uspjelo napraviti nijednu pravu šansu. Radnik je dobro priveo meč kraju, a Joachim Adukor je još dobio drugi žuti, odnosno crveni karton.

Meč je okončan rezultatom 0:0. Bordo tim se ovim remijem definitivno oprostio od Borbe za naslov, jer za dva vodeća tima zaostaje 11, odnosno 10 bodova. S druge strane, Radnik je najbliži tim osvajanju šestog mjesta nakon dobrog otvorenja proljeća, odnosno plasmanu u ligu za prvaka BiH i ove godine.

Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo Gledalaca: 2000 Sudija: Goran Paradžik (Ljubuški) Pomoćnici: Davor Beljo (Mostar), Mirza Demir (Kakanj) Žuti kartoni: Joakim Adukor (Sarajevo), Dino Beširović (FK Radnik) Crveni karton: Joakim Adukor (Sarajevo)

FK Sarajevo: Pavlović, Hebibović, Hodžić, Adukor, Mujakić, Sarić, Stanojević, Velkoski (64. Husejinović), Halilović (77. Mustafić), Kuzmanović (60. Crepulja), Ahmetović

FK Radnik: Lučić, Radović, Zec, Franić, Martinović, Mekić (71. Srećković), Beširović, Đurić, Sušić, Peco (84. Bradonjić), Hadžić (53. Glišić)

 


Vitez 1 : 4 Široki Brijeg
Sarajevo 0 : 0 Radnik
Borac 0 : 1 Krupa
Željezničar 1 : 0 Sloboda
Mladost 1 : 2 Zrinjski
GOŠK 3 : 2 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Željezničar 20 15 2 3 47
2 Zrinjski 20 15 1 4 46
3 Široki Brijeg 20 13 2 5 41
4 Sarajevo 20 11 3 6 36
5 Krupa 20 9 7 4 34
6 Radnik 20 8 4 8 28
7 Mladost 20 6 7 7 25
8 Borac 20 7 3 10 24
9 GOŠK 20 6 2 12 20
10 Sloboda 20 5 4 11 19
11 Čelik 20 4 1 15 13
12 Vitez 20 1 4 15 7