XS
SM
MD
LG

''Sarajevo open'' u umjetničkom klizanju testno takmičenje za EYOF

Savez klizačkih sportova BiH uz podršku EYOF 2019 od 1. do 3.marta u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" (Zetra), organizuje Međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju "Sarajevo open 2018".

Ovo takmičenje je najvišeg ranga i uvršteno je u zvanični kalendar Međunarodne klizačke unije (ISU). Po rangu, zauzima mjesto odmah iza Grand prix takmičenja, Evropskog i Svjetskog prvenstva. Sudije na ovom takmičenju biće 16 međunarodnih sudaca (panel+suci) sa ISU licencom. Bodovi osvojeni na ovom takmičenju imat će uticaj na poredak na Svjetskoj rang listi najboljih u umjetničkom klizanju.

Do sada je prijavljeno preko 120 takmičara iz šesnaest zemalja sa tri kontinenta, a našu zemlju će predstavljati deset klizačica i klizača.

Savez klizačkih sportova BiH kroz ovo takmičenje, iako bez značajnije podrške, pokušava već niz godina vratiti dostojanstvo i olimpijski duh Sarajeva i promovisati klizačke sportove u našoj zemlji. Ovo takmičenje jeste i generalna proba za Evropski omladinski olimpijski festival, obzirom da klizački sportovi do sada nisu testirani. Takmičenje se održava u sklopu testnih takmičenja „ROAD TO EYOF 2019“.