XS
SM
MD
LG

Nacionalne C licence i u Bijeljini

U sali za konferencije na stadionu fudbalskog kluba Radnik, juče je održan preliminarni sastanak organizovan od strane Fubalskog saveza "Semberija-Majevica-Birač". Tema sastanka bila je uvođenje Nacionalne C licence za trenere, a osim članova Saveza i Instruktora za obuku za C licence prisu stvovali su kandidati za sticanje te licence iz klubova koji se takmiče u područnoj ligi Bijeljina i klubova koji igraju regionalnu ligu "Istok". 

Prema riječima instruktora koji su došli ispred Centra za edukaciju trenera pri Fudbalskom savezu BiH, treneri sa nacinalnom C licencom mogu raditi u klubovima koji igraju opštinsku, međuopštinsku, područnu i regionalnu ligu(trenutno). Naime, prema pravilniku o statusu trenera u BiH, klubovi koji nemaju akreditovanog trenera (takmičarska akreditacija na osnovu C licence) najvjerovatnije neće moći započeti takmičenje u područnim ligama u sezoni 2018/2019 što su i potvrdili instruktori iz FS BiH. Prisustvovalo je 33 kandidata mahom iz klubova koji igraju regionalnu ligu dok je iz područne lige Bijeljina bilo prisutno 5 klubova.

Prema riječima predstavnika područnog saveza, obuka će biti izvođena na terenima u Etno selu "Stanišići". Obuka se sastoji iz tri modula, svaki modul je rad sa drugom uzrasnom kategorijom. Naime, u prvom modulu (2.5 dana) fokus je na rad sa djecom uzrasta do 12 godina, drugi modul (2 dana) fokus je na rad sa uzrastom od 12 do 18, a treći modul (2 dana) je posvećen radu sa seniorskim ekipama. 

Polaznici obuke imaju zadatke koji se odnose na implementaciju naučenog na svakom modulu tako što će organizovati trening sa adekvatnom uzrasnom kategorijom u klubu iz koga dolaze, prave pismeni zapisnik i razradu treninga i snimaju kompletan trening. Pri tome, moraju imati mentora koji najmanje Nacionalnu C licencu da potvrdi i potpiše mentorski list.Taj trening koji polaznici obuke budu implementirali u svojim klubivima je trening koji dobiju od instruktora.

Zanimljivost je takođe, da kontinuriran takmičarski rad u trajanju od 3 godine sa nacionalnom C licencom, omogućava da se kandidat uključi direktno u drugi semestar za UEFA B Licencu, čime se troškovi sticanja UEFA B licence prepolovljuju. 

Cijena obuke za nacionalnu C licencu je 300 konvertibilnih maraka.