XS
SM
MD
LG

Igra u močvari, direktiva Sarajeva

Na početku prolećnog dela Premijer lige BiH jasno je – veliku bitku za titulu, kao i prošle godine vodiće Zrinjski i Željezničar. Šef stručnog štaba mostarskih “plemića” legendarni Blaž Slišković, snagom autoriteta pokušava da upozori na mnoge nelogične stvari u kojima se klubovi iz Sarajeva favorizuju u odnosu na ostale premijerligaše u svim fudbalskim struktura, uz podršku medijskih “spinovanja”.

Posle remija (1:1) u Banjaluci protiv Borca Zrinjski u Ligu za prvaka ulazi sa prve pozicije, ali i identičnim brojem bodova kao i Željezničar (50), zahvaljujući boljem međusobnom skoru jer je Zrinjski oba puta po 1:0 pobedio tim sa Grbavice. Slišković je bio razočaran nakon utakmice sa Borcem, ne toliko rezultatom koliko uslovima za igru.

-Želeo bih da čestitam momcima koji su nastupili po ovako “lepom” terenu, “izvanrednom” za igru. Bilo je zaista zadovljstvo gledati ih kako “plivaju”. Izostalo je ono zbog čega mi svi radimo, a to je lepota jedne utakmice. Ne može se na ovom terenu prikazati kvalitet i igra, nisam trener vaterpolista da igram ovdje. Ekipama je preostalo da prebacuju sredinu terena i snalaze se u močvari. Moja su tri-četiri igrača povređena, ne zbog grubosti igrača Borca, već zbog uslova na terenu. Neću prozivati i tražiti odgovornog, ali utakmica je u najmanju ruku trebala biti odgođena – rekao je Blaž Slišković, trener Zrinjskog.

Popularni Baka, nekada selektor BiH, potom je “opleo” po onima koji su doneli sramnu odluku da se igra utakmica po teškom terenu. U zvaničnom zapisniku sa utakmice koji je sačinio Franjo Grganović iz Novog Travnika stoji da je sudija Vladimir Bjelica iz Istočnog Sarajeva o pogodnosti terena za igru odluku doneo da se utakmica igra petnaest minuta pre početka.

-Iskren da budem, ne bih mnogo o utakmici jer se na ovom ne može igrati. Nemam dlake na jeziku niti potrebu da ćutim na ovakve stvari. Sudija je rekao da se susret ne može igrati, ali je stigla naredba iz Sarajeva da mora da se igra i to je odlučilo. Utakmica se mogla prolongirati za 24 časa i bilo bi mnogo bolje. Zašto sudija nije bacio loptu na centru da vidi može li ona odskočiti? Ponavljam, direktiva je došla iz Sarajeva! – tvrdi Blaž Slišković.

Potom se strateg šampiona osvrnuo još jednom na uslove na igralištu Gradskog stadiona:

-Ovo su neregularni uslovi. Mene ne interesuje šta će da bude sledeći vikend. Pred utakmicu sa Željezničarom mi smo digli sve na noge kako bi uradili teren kako treba, četiri dana ranije. Ovdje to nije niko uradio. Mora se teren očistiti na vreme. Domaćin je hteo da uzme bod na ovakvom terenu, mi nismo mogli. Borili smo se, trudili, ali nismo mogli na ovakvom terenu. Zaista treba odati priznanje svim akterima utakmice. Odneli smo bod, mislim zasluženo, kao i domaćini, ali da smo nešto prikazali, nismo.

S. Basara / Sportski žurnal 

 

Blaž Slišković


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8